Nøgne Ø, 100% Peated

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12614

    Nøgne Ø, 100% Peated

    czyli 100% torfowania? piwo warzone ze słodów od whisky, wędzonych szkockim torfem.

    8,5% alk.

    A na ecie napis: PRAWIE NIEPIJALNE

    Aromat - wędzona nuta bardzo silna, przypomina nie tyle wędzony produkt, a ten którym się wędzi. Nie wiem czy tak pachnie ten torf, jest to taki trochę drewniany aromat, trochę nawet jakby spalone drzewo
    Piana - umiarkowana, pozostaje długo cienki kożuszek
    Barwa - złota, mętne
    Wysycenie - lekko musuje
    Smak - o Schlenkerlo z jakże łagodnym wędzeniem... Początkowo wędzoność plus nuty spalenizny wręcz. Potem jednak przyjemne owocowe tony ejlowe kontrują całkiem skutecznie. Dym pozostaje jednak w ustach na długo
    Treściwość - spora, ale nie jest zbyt ciężkie

    Smak zdecydowany, pomimo ostrzeżenia jest pijalne, choć do sesyjności bardzo daleko.
    Bardziej jako ciekawostka, ale myślę że warto.

    Kupione we wrocławskiej Drink-Hali
    Last edited by darekd; 2014-02-23, 20:36.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12614

    #2
    Jeszcze zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #3
      W aromacie tego piwa mamy w kolejności: stare bandaże, chlor, lizol, lakier, bakelit. W porównaniu z tym smak to kraina delikatności i łagodności. Ogółem niezły ewenement dla ludzi żądnych mocnych wrażeń...
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
        W aromacie tego piwa mamy w kolejności: stare bandaże, chlor, lizol, lakier, bakelit. [...]
        I to wszystko w piwie bez wad? Zaraz idę kupić

        Comment

        • Livres
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.04
          • 324

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          czyli 100% torfowania?
          W 100% torfowane.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
          W aromacie tego piwa mamy w kolejności: stare bandaże, chlor, lizol, lakier, bakelit.
          Profil zapachowy tożsamy z mocno torfowymi whisky z wyspy Islay (Ardbeg, Laphroaig etc.), więc skojarzenia w normie. Od siebie dorzuciłbym jeszcze szpital i glony.
          W smaku oprócz dymu sporo słodyczy i Belgii w typie strong amber ale (coś a la lżejszy, wędzony Bush).
          Dla mnie dużo łatwiej przyswajalne niż wszelkie wędzonki w typie kiełbasa/szynka w piwie.
          Last edited by Livres; 2014-02-24, 15:16.

          Comment

          • tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

            #6
            Bardziej hardkorowe od Smoki Dżordża?
            www.ohbeautifulbeer.com

            www.mateuszdrozdowski.pl

            „Kwaśny Edi herbu Koreb

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9790

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
              Bardziej hardkorowe od Smoki Dżordża?
              Smoki Dżordża, czyli smoki (św.) Jerzego (tego, co to z nimi walczył ), są spokojowo pijalne, w zasadzie...

              Comment

              • Komar_Pafnucy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.08
                • 1114

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                Smoki Dżordża, czyli smoki (św.) Jerzego (tego, co to z nimi walczył ), są spokojowo pijalne, w zasadzie...
                Ale to piwo też jest.
                Mnie ono podeszło bardzo. Jest wręcz zaskakująco dobre i pijalne.
                Tylko nie idźcie po nim na podryw, będzie naprawdę ciężko wytłumaczyć dlaczego śmierdzicie niczym potwór z bagien.

                Multitap Crawl
                Multitap Crawl na Facebook

                "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  Planuje zrobić podobne w domu. Jak tam z chmieleniem jest? Ma to sens? Na goryczkę dam oczywiście ale co z aromatem . Czy i tak zginie w ferii smrodu
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Smoki Dżordża, czyli smoki (św.) Jerzego (tego, co to z nimi walczył ), są spokojowo pijalne, w zasadzie...
                    No ja zmęczyłem, ale tylko dlatego, że strugałem konesera :] Politura straszna...
                    www.ohbeautifulbeer.com

                    www.mateuszdrozdowski.pl

                    „Kwaśny Edi herbu Koreb

                    Comment

                    • Noriusz81
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2008.11
                      • 388

                      #11
                      Ciekawe doświadczenie...
                      Na pewno większe wrażenie na konsumencie robią aromaty torfowo-bagienno-szpitalne, aniżeli odczucie w ustach, gdzie przez torfową słodowość nieśmiało, ale jednak, przebijają się akcenty owocowe i przyprawowe.
                      Piwo pijalne, aczkolwiek bez zbędnego pośpiechu i w rozsądnej ilości
                      Attached Files
                      Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
                      Liczba kapsli z piw, które wypiłem:
                      2286 ze 162 krajów
                      Noriuszowe piwa - zdobyte kraje

                      Comment

                      • rafael52
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.12
                        • 478

                        #12
                        Barwa: złota, zmętniona.
                        Pana: niezbyt obfita, jasnokremowa, drobnopęcherzykowa, dość trwała.
                        Zapach: dość intensywny, wędzony, prócz torfu wyczuwalne również aromaty drzewne, spalone kable oczywiście też są.
                        Smak: piwo o dużej pełni słodowej, na pierwszym planie oczywiście wędzonka, wyczuwalne również nuty owocowe jak w ale.
                        Wysycenie: średnie, jak najbardziej pasuje.
                        Uwagi; piwo ma już niestety ponad dwa lata, warto by spróbować je na świeżo.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X