Browar: Trzy Korony (?)
Piwo: [Spirifer] Tourmalet
A. 6,0%
E. 15,0%
Gatunek: AIPA
To piwo było uwarzone nie w Puławach a w czeskim browarze Vyškov. Tak więc jest zagramaniczne a nie rodowite
Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2014-08-23, 00:21.
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła. Serviatus status brevis est 3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Browar: Witnica
Piwo: Hruby Baca
A. 5,0%
E. b.d.
Kod kreskowy 5902995000018
Piwo jasne pasteryzowane
Wyprodukowano dla Smaki Podhala w Zakopanem.
Producent ustalony na podstawie kodu kreskowego. Kształt etykiet także wyraźnie wskazuje na Witnicę.
Browar: Browar na Jurze
Nazwa piwa: Ju-Rajska Pomarańcza
A: 4,7%
E: 16,5%
Gatunek: generalnie "pszeniczne" ale z dodatkiem: skórki pomarańczy, 3% miodu, 7,5% syropu malinowego, więc chyba jednak "specjalne"
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie wątpliwość czy na pewno dobrym rozwiązaniem dla piw firmowanych przez "kontraktowców" jest przypisywanie ich do browaru gdzie piwo wyprodukowano a nie do "kontraktowca". Utrudnia to szukanie, zwłaszcza w przypadkach (a jest ich coraz więcej) gdzie "kontraktowcy" lokują produkcję w więcej niż jednym browarze. No i ogólnie - jak na przykład chciałbym coś poczytać o Ataku Chmielu - to chyba łatwiej byłoby go znaleźć przyporządkowanego do Pinty a nie do Browaru na Jurze (czy aby na pewno wszyscy użytkownicy Browar.biz-u wiedzą gdzie Atak jest produkowany? - moim zdaniem nie). Aby było trudniej - pewnie wkrótce będzie to już chyba Zarzecze (drugi browar, za dwa lata może być trzeci czy czwarty) - nie każdy ma potrzebę aby to ogarniać chcąc poczytać coś o piwie.
Ja używam tylko googla (no chyba, że on wymięknie to wtedy forumowej szukajki)
Wpisz atak chmielu browar biz i enter
Na 99,99% pierwszy wynik wskaże miejsce, którego szukasz
Ok. Tyle że to nie o to chodzi aby szukać piwa na liście b.biz przez wujka gogla. Po prostu uważam że przypisywanie piw kontraktowców do kontraktowców wpłynęłoby na większą przejrzystość listy.
Browar: [Witnica]
Piwo: Ryży Dżon Witbier
A. 5,0%
E. b.d.
Kod kreskowy 5902020794158
Wyprodukowano dla Smaki Podhala w Zakopanem.
Kodu kreskowy identyczny jak w przypadku Ryżego Dżona American IPA. Wyszukiwarka kodów mówi "Browar Południe". Jednak ogólny wygląd piwa, a w szczególności kształt etykiet wyraźnie wskazuje na Witnicę.
Wzorem wątku zgłaszania piw do naszej bazy, którą później uzupełniają w pocie czoła Dyczkin i Kaczka116 proszę w podobny sposób wpisywać tutaj dane nowego browaru do wprowadzenia jeśli go jeszcze nie ma w bazie. Od tego zależy płynna praca wspomnianych.
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
Cześć,
Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....
ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...
Comment