browar: Marysia
nazwa piwa: [Brokreacja] The Gravedigger
ekstrakt (jeśli jest podany): 24
alkohol: 10,3
gatunek (jeśli nie wynika on wprost z nazwy):RIS
Browar Port Gdynia:
Amber Ale - 14,0blg
Pszeniczne - 12,5blg
Porter Angielski - 14,0blg
Pilsner -12,5blg
To ja dodam że:
Amber Ale - 14,0blg 6%
Pszeniczne - 12,5blg 5%
Porter Angielski - 14,0blg 6%
Pilsner -12,5blg 5%
Poza tym postuluję od razu nazwać rzeczy po imieniu, bo potem będzie zamieszanie.
Nie pszeniczne tylko Hefeweizen i nie Pilsner tylko Pils (ew. Pilzner) niemiecki.
Dlaczego? Otóż z rozmów z piwowarem wynika, że będą warzyć różne pszenice i różne pilsy. Nazwy piw w menu są, jakie są, wbrew opinii piwowarów. Jeśli nic się w tej kwestii nie zmieni, to idąc tam w przyszłości i zamawiając z godnie z kartą pszeniczne możemy dostać witbiera albo american wheata. A w przypadku pilsa w planach jest styl czeski. Podobnie jest z piwem ciemnym - bo tak jest opisane w menu - teraz jest porter angielski, za chwilę może to być stout czy schwarzbier (chociaż to akurat moje domysły, nie konsultowałem tego).
Zróbmy to od razu dobrze, żeby potem nie było nieporozumień.
Comment