W związku z tym, że serwowanie piwa w określonej temperaturze jest elementem piwnego savoir-vivre'u - czy raczej know how - chcę was zapytać, czy przestrzegacie tej zasady. A jeśli tak, to w jaki sposób sprawdzacie temperaturę piwa? Takim termometrem jak do wina, wsadzając go do szklanki/kufla/pokala po nalaniu doń piwa? A może ufacie po prostu temperaturze piwa schłodzonego w lodówce? U mnie można temperaturę nastawić elektronicznie (wyświetlacz w drzwiach lodówki), chociaż nie do końca jestem pewien, czy produkty chłodzące się w środku mają faktycznie te 4 stopnie (taką temperaturę mam na stałe ustawioną). A może jest to fanaberia i piwo ma być po prostu mniej (porter) lub bardziej (pszenica) zimne? Ja osobiście preferuję raczej piwa podane w niższej temperaturze i choć piwo ogrzane, uwalnia nowe bukiety smakowo-zapachowe, ciepłe piwo jest dla mnie równie niestrawne jak ciepła wódka. Nie mówiąc już o grzanym piwie, które uważam za kompletnie nie do przyjęcia
Temperatura piwa
Collapse
X
-
Ja nie sprawdzam W lodówce mam ustawione na 6 stopni i w zależności od gatunku piwa pije je od razu albo czekam odpowiednio długo i
Przykładowo, gdy piłem Dobry wieczór prosto z lodówki, to piwo nie podeszło mi. Drugim razem poczekałem gdzieś około godziny a może dłużej i wtedy poczułem ten mięsny smak.
PychotaVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
Ostatnio była gdzieś dyskusja na ten temat, ale to chyba taka poboczna się utworzyła.
U mnie ogólnie wygląda to tak, że piwo trzymane w lodówce wyciągam i po jakichś 20 - 30 minutach zaczynam pić. A z racji tego, że nie piję piwa 10min, a znacznie dłużej, to wszystkie posmaki i aromaty tak, czy siak się ujawnią. Zwykle nie muszę długo czekać, czasami wcale.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziJa nie sprawdzam W lodówce mam ustawione na 6 stopni i w zależności od gatunku piwa pije je od razu albo czekam odpowiednio długo i
Przykładowo, gdy piłem Dobry wieczór prosto z lodówki, to piwo nie podeszło mi. Drugim razem poczekałem gdzieś około godziny a może dłużej i wtedy poczułem ten mięsny smak.
Pychota
temperatura spozycia powinna sie roznic w zaleznosci jakie piwo mamy zamiar wypic.
moja ogolna zasada to to im piwo ciemniejsze i mocniejsze (bardziej skomplikowany sklad slodowy/ chmielowy/ dodatki) tym wyzsza powinna byc temperatura spozycia:
piwa lekkie jak pale ale, wit'y, lekkie pilsnery i lagery schlodzic nalezy do okolo 4-7C i spozywac zaraz po wyjeciu z lodowki
piwa ciemniejsze jak IPA, niektore belgijskie (dubbel, tripel) w temperaturze okolo 10-12C
piwa ciemne i mocne jak np stout imperialny, belgijskie mocne ciemne, blisko do temperatury pokojowej (15-19C)
wyzsza temperatura umozliwa delektowanie sie calkowitym bukietem piwa, pewne smaki i zapachy uwidaczniaja sie w tej wlasnie temperaturze.
ostatecznie to Twoja decyzja ale ja osobiscie poczekalbym na tego stouta zeby sie rozgrzal!cheers,
-jarek
co fermentuje: flanders red, imperialny brown
z nalewaka: dubbel belgijski, simco IPA, imperialny stout lezakowany w beczce po whiskey
w butelkach: RIS, belgijskie zlote, quad, swiateczne, barleywine
w planach: lambic, farmhouse ale 100% brett, ipa
Comment
-
-
Włożyć termometr do lodówki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
to sa tylko ogolne wytyczne i nie trzeba byc tak dokladnym, ja termometru do szklanki nie wkladam
wiemy jaka temperature ma lodowka, wiemy ile mamy stopni w piwnicy czy w pokoju.
no i oczywiscie mozemy zbadac poprzez dotyk butelki czy nawet sprobowac lyk piwa.
jak za zimne to mozna poczekac pare minut, jesli za cieple to do lodowki;
nawet jesli otwarta butelka albo piwo w szklance, pare minut utleniania nie wpynie negatywnie na smak.cheers,
-jarek
co fermentuje: flanders red, imperialny brown
z nalewaka: dubbel belgijski, simco IPA, imperialny stout lezakowany w beczce po whiskey
w butelkach: RIS, belgijskie zlote, quad, swiateczne, barleywine
w planach: lambic, farmhouse ale 100% brett, ipa
Comment
-
-
mnie może by pare osób potępiło, ale każde piwo (przynajmniej w domu) pije wyjęte z szafki...
piłem nie raz jakieś wit-y typu : limburgse witte, hoegarden wit i mocno schłodzone smakują średnio... wyjęte z szafki smakuje mi o wiele lepiej...
podobna rzecz z lambikami, czy to lindemans, beersel, hanssens, cantillon- schłodzone smakuja słabo bardzo...
Comment
-
Comment