Nowe browary kontraktowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Jesteś pewien, bo po tej stronie Wisły jest całkiem inaczej. Najgorszy miesiąc to sierpień. Pustki w knajpach. Najlepiej wtedy robić sobie urlop.
    Może wyjeżdżają na nieskażone tereny Polski B

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
      3 grosze butelka, w browarze, nie kosztuje więcej? Bo zdaje się, że pintowcy pisali o zarobku, w okolicach kosztów butelki.
      To może źle zapamiętałam i chodziło o 30 groszy, co diametralnie zmienia sytuację, bo z wyliczonych przez Setę 16000 robi się 160000
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        To może źle zapamiętałam i chodziło o 30 groszy, co diametralnie zmienia sytuację, bo z wyliczonych przez Setę 16000 robi się 160000
        I wygląda to już znacznie lepiej, i zaczyna działać na wyobraźnię
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
          Czyli wszyscy dokładają abyśmy tu mogli narzekać na rewolucję...
          W niedziele nie produkują, wtedy nie dokładają i z tego żyją.

          Comment

          • bobza
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.01
            • 222

            #95
            Nie wiem czy wasza koncepcja nie runie... no ale we wszystkich znanym mi browarach kontaktowych jest jedna osoba, która "żyje" z tego biznesu. I mam tu na myśli zatrudnienie na etat, a nie kokosy wyciągane z działalności samego browaru. W reszcie przypadków współtwórcy albo mają inne działalności albo pracują w firmach trzecich i nie widać żeby się sposobili do zmiany tego statusu.
            Zyski oczywiście są, bo nikt nie będzie dokładał długo nawet do największej pasji no chyba że jest wyjątkowo zamożny, ale jeśli byłyby takie jak sądzą niektórzy to już dawno z PINTĄ jako najstarsze inicjatywy mielibyśmy własne browary.
            http://www.alebrowar.pl/

            http://www.facebook.com/AleBrowar

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #96
              Nikt o zdrowych zmysłach tego nie podważa, ale wiele jest opinii, że producenci wyświadczają jakąś wyjątkową łaskę prostemu ludowi, zajmując się produkcją i sprzedażą piwa.

              Comment

              • bobza
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.01
                • 222

                #97
                Nawet zrodzony z największej pasji, to zawsze będzie biznes takie są prawa tego świata, podatki płacić trzeba i do garnka też trzeba coś włożyć .
                Rożnica między zwykłym pomysłem a biznesem z pasji jest tylko taka, że z pasji czerpie się znacznie więcej dobrej zabawy i satysfakcji.
                Ostatnia zmiana dokonana przez bobza; 2014-02-13, 12:49.
                http://www.alebrowar.pl/

                http://www.facebook.com/AleBrowar

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #98
                  Czyli zgadzasz się, że browar jest dla klienta, a nie odwrotnie? Niemożliwe.
                  Będą Cię nienawidzić jak chrześcijańscy ekstremiści Franciszka.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Nikt o zdrowych zmysłach tego nie podważa, ale wiele jest opinii, że producenci wyświadczają jakąś wyjątkową łaskę prostemu ludowi, zajmując się produkcją i sprzedażą piwa.
                    Lub że profilują produkcję oraz rodzaj opakowań by wspierać jakąś ideę.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • bobza
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.01
                      • 222

                      #100
                      Te dwie sprawy się nie wykluczą, bez przesady świat nie nie jest czarno-biały. Można coś robić z pasji, propagować idee i prowadzić biznes.
                      http://www.alebrowar.pl/

                      http://www.facebook.com/AleBrowar

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2594

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bobza
                        Rożnica między zwykłym pomysłem a biznesem z pasji jest tylko taka, że z pasji czerpie się znacznie więcej dobrej zabawy i satysfakcji.
                        Tylko ilu z nich to zrozumie? W kompletnie innej galaktyce jest podział na CO i HG. CO czyli commercial offering idzie tylko na zysk i minimalny koszt, nie ma tam pasji, ale żądza pieniądza, HG, czyli, o dziwo z niemieckiego hausgemacht, to dopieszczanie danego produktu czyli pasja i brak obostrzeń. Różnica, CO można sprzedać, a HG nie.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                          Lub że profilują produkcję oraz rodzaj opakowań by wspierać jakąś ideę.
                          Osobiście sądzę, że w większości przypadków chodzi o załapanie się możliwie najmniejszym kosztem na kawałek już przygotowanego tortu. A im więcej powstaje "browarów" kontraktowych, tym bardziej się w tym upewniam.

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #103
                            Ja widzę pewien sens w warzeniu kontraktowym - zebranie doświadczeń przed skokiem na głęboką wodę, poznanie rynku dla lepszego sprofilowania produkcji i wejście wcześniejsze do systemu dystrybucji. To wszystko zmniejsza ryzyko, co ma znaczenie dla inwestorów, od których chce się uzyskać tańsze finansowanie.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • profilone
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.05
                              • 33

                              #104
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                              Ja widzę pewien sens w warzeniu kontraktowym - zebranie doświadczeń przed skokiem na głęboką wodę, poznanie rynku dla lepszego sprofilowania produkcji i wejście wcześniejsze do systemu dystrybucji. To wszystko zmniejsza ryzyko, co ma znaczenie dla inwestorów, od których chce się uzyskać tańsze finansowanie.
                              Dokładnie. Na Ask.fm Ale Browar pisze, że na początku zainwestowali 50K, a potem doszło to do 100K na rozkręcenie swojego kontraktowego browaru. Artezan na swojej stronie z tego co pamiętam pisze o minimum 200k. Przy czym jak widzimy moce produkcyjne AB są zdecydowanie większe niż Jerzyków mimo teoretycznie mniejszych nakładów. Myślę, że teraz Ale Browarowi będzie zdecydowanie łatwiej pozyskać finansowanie na budowę własnego browaru co pokazuje, że metoda małych kroków jest po prostu bezpieczniejsza finansowo.

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                #105
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                                Osobiście sądzę, że w większości przypadków chodzi o załapanie się możliwie najmniejszym kosztem na kawałek już przygotowanego tortu. A im więcej powstaje "browarów" kontraktowych, tym bardziej się w tym upewniam.
                                To ciekawe, bo zwykle wątpliwości i negatywne komentarze dotyczące praktyk biznesowych kwitujesz stwierdzeniem, że biznes jest po to, aby na nim zarabiać. "Załapanie się jak najmniejszym kosztem na kawałek już przygotowanego tortu" pasuje tu chyba znakomicie.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 01:56
                                • Prusak
                                  Estonia Tallinn, Ankru 10, Tuletorn Brewing
                                  Prusak
                                  Najmłodszy browar w Tallinnie, który w tym roku ruszył z produkcją, nieuwzględniony także na polskich mapach. Dość daleko od centrum, w budynkach poprzemysłowych po dawnej stoczni, jednak można spokojnie dojechać tramwajem jadaćym do pętli Kopli, pokonując od przystanku około 400 metrów....
                                  2024-05-09, 14:45
                                • darekd
                                  Náchod, Weyrova 12, 1. náchodská pivotéka
                                  darekd
                                  No wreszcie pod Kudową jest fajna piwoteka!

                                  Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
                                  Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...
                                  2024-02-01, 00:32
                                • dadek
                                  Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
                                  dadek
                                  Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
                                  2023-08-23, 00:48
                                • dadek
                                  Chorzów-Batory, Inwalidzka 26, Browar Reden
                                  dadek
                                  21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
                                  2023-08-20, 19:00
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...