Blogówka

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

Wy tu sobie gadu gadu, a tymczasem kopyr lansuje od dwóch dni wymyślone przez siebie określenie "kraft". Mały browar, który nie tyka się ip-srip i witów-sritów to rzemieślniczy, a ten warzący wynalazki to kraft

Naprawdę do gościa nic nie mam, często oglądam, ale słysząc teksty "będę mieć satysfakcję, jak wymyślone przeze mnie słowo przyjmie się w j. polskim" ręce opadają.

Comment

• wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
      no właśnie, to po kiedy wracać do tematu tego pilsa za 3sety ? :]
      Bo rok się kończy, można sobie powspominać
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

Comment

• dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4015

Nie pisałem w odniesieniu do Twojego bloga/u tylko tych bliżej nieokreślonych narzekaczy :]
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
          Wy tu sobie gadu gadu, a tymczasem kopyr lansuje od dwóch dni wymyślone przez siebie określenie "kraft". Mały browar, który nie tyka się ip-srip i witów-sritów to rzemieślniczy, a ten warzący wynalazki to kraft
          Jezu.....
          Przecież Craft to po angielsku znaczy dosłownie "rzemieślniczy", czyli Kopyr chce do polszczyzny wprowadzić spolszczone angielskie słowo "Kraft" i nazwać tak browary warzące piwa X/Y/Z?
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
            Dokładnie tu leży pies pogrzebany. "Afera" z brakiem pilsa nie wynikała z jego faktycznego braku, a właśnie z tego, że nie warzą go browary nowofalowe, kiedy to wcale nie do nich należy ta rola, ale o tym już było, było, było...

To jest pokłosie czynnego uczestnictwa w dialogu z konsumentami. To jest fajne, bo browary wrzucają różne newsy na profil fejsbukowy, ogłaszają premiery a także czynnie biorą w nich udział w niektórych lokalach. Minus jest taki, że rozochoceni konsumenci zaczynają trochę "wchodzić im na głowę" (ja to tak odbieram) i mówić co mają warzyć, jak i po ile. I to w formie żądań i zażaleń bardziej niż próśb. A taki Racibórz czy Miłosław siedzi sobie cichutko i nikt od nich niczego nie chce
            Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2013-12-30, 15:51.

Comment

• VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
              Skoro picie pilsa miałoby być obciachem to nie pojawiałoby się tyle próśb o jego uwarzenie. To jest bardziej kwestia ponarzekania dla samego sportu Albo próba wpłynięcia na Pintę, Alebrowar, Artezana by o takie piwo się pokusili, choć od dawna piszę że to raczej zły adres.

Swoją drogą ostatnio na imprezę wziąłem z sobą Brackie, jako piwo którego można się napić ze smakiem i za które mnie nie wyrzucą. I powiem że sprawdziło się świetnie, choć goryczka może odrobinę za niska jak na pilsa to w kategorii jasny lager spisuje się znakomicie. No i smakuje co najważniejsze.
              Tu się zgodzę. Jest kilka niezłych rzeczy za niezłe ceny (Lagerowe - tu brakuje stabilności, Pils Jabłonowa czy Brackie plus Kormoran - tu jednak też warki się od siebie mocno różnią). W dyskusji o "porządnym pilsie" mnie raczej chodzi o takiego czystego w profilu, goryczkowego w smaku i aromatycznego w zapachu o gęstej i trwalej pianie- klasycznego pilznera. Takiego nie ma.
              Kopyr tworząc jakieś nowe pojęcia po prostu się ośmiesza - myślę, że jego megalomania zrazi w końcu i jego zwolenników. Dzielić craft na :kraft i rzemieślnictwo...???
              Ostatnia zmiana dokonana przez VanPurRz; 2013-12-30, 15:52.
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                ....A taki Racibórz czy Miłosław siedzi sobie cichutko i nikt od nich niczego nie chce
                Od tego browaru nie można nic oczekiwać, nawet aromatem nie umieją przykryć swojej stęchlizny
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9808

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                  ...rzemieślnictwo...???
                  Rzemiosło?

A co do "kraft-u", to kojarzy mi się bezpośrednio z Kraft durch Freude...

Comment

• rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1842

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                    Rzemiosło?

A co do "kraft-u", to kojarzy mi się bezpośrednio z Kraft durch Freude...
                    Dokładnie. Choć w tym wypadku raczej chodzi o "Freude durch Kraft"
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
                      Od tego browaru nie można nic oczekiwać, nawet aromatem nie umieją przykryć swojej stęchlizny
                      I to jest właśnie to. Jak ktoś już połknął piwnego bakcyla to od takiego Raciborza nic nie wymaga, bo na nim krzyżyk dawno postawił. I to samo można napisać o Witnicy, Amberze i paru innych. Problemem polskiej sceny piwnej jest spora polaryzacja pomiędzy bardzo dobrymi piwami rzemieślniczymi, które warzą swoje piwa w wymyślnych i egzotycznych stylach na naprawdę światowym poziomie, a browarami "regionalnymi", które wolą dublować ofertę koncernów i ewentualnie rozszerzać ją o nowe aromaty owocowe. Brakuje nam takich polskich Krakonosów, Primatorów czy zakładów pokroju St Georgen Brau. Wierzę że z czasem i takie powstaną, ale w obecnie istniejących małych i średnich browarach muszą nastąpić wcześniej zmiany kadrowe no i trochę wody w Wiśle też musi upłynąć. Pierwsze jaskółki już widać: Kormoran oraz Ciechan, z czego ten drugi zawsze trzymał się w czubie "regionalnych" i dawał im przykład jak na tym rynku funkcjonować.

Comment

• chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran
                        Spieszę wyjaśnić. Propozycje opierałem na tematach i wydarzeniach, o których przez mijający rok najwięcej się mówiło, a temat pilsów powracał dość często. Z mojej strony ma ona charakter raczej żartobliwy, ale wiem, że dla wielu osób jest to realny problem, co zresztą widać po dotychczasowych wynikach głosowania.
                        A opublikujesz ilość głosów (a nie tylko procenty), jaka została oddana na poszczególne kategorie? Wg mnie twoja ankieta zostanie na 100% zmanipulowana/zniekształcona, bo pozwalasz na wielokrotne głosowanie z tego samego komputera. Też zakładałem ankietę za pomocą Polldaddy na Wordpressie i nie można w niej oddawać wielokrotnych głosów z jednego adresu.

Kraft kojarzy mi się z koncernem spożywczym. No i z pionierami muzyki elektronicznej: Kraftwerk - Das Model.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4015

Wg mnie twoja ankieta zostanie na 100% zmanipulowana/zniekształcona
                          w jakim celu? nagród nie ma, a ten blog jakimś "massmedium" raczej nie jest
                          i dlaczego na bank na 100% (sam będziesz manipulował to stąd ten pewnik?

Kraft-sraft

Polski to trudny język.
                          Łatwiej powiedzieć kraft aniżeli rzemieślniczy ?
                          "lejsing" niż oblepia ścianki ?
                          hejtowanie niż .... ?

Niby faktycznie łatwiej i szybciej, ale czy ładniej ?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2013-12-30, 18:45.

Comment

• tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

hejtowanie niż .... ?
                            No właśnie... jak? :]
                            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4015

No właśnie nie wiem, myślałem całe 30 sekund i dałem sobie spokój

To samo z "trolowaniem"
                              :]

Comment

• tomolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 1752

No właśnie nie wiem, myślałem całe 30 sekund i dałem sobie spokój

To samo z "trolowaniem"
                                :]
                                No troll zadomowił się w naszym języku zanim ktokolwiek słyszał o "Internetach" więc tu bym się nie czepiał.
                                www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment