Blogówka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    Wprowadzam po prostu zły zapis. Dla mnie pszenica kojarzy się przeważnie z hefeweizenem, dlatego pisząc pszenica myślę hefeweizen, choć wiem, że nie jest on jedyny z pszenic.

    Jedno jest pewne, jak piwo jest smaczne to nieważne czy łapie się widełki stylu czy gdzieś tam sobie odbiega.

    Gorzej jak piszą stout, a robią go na dolnych i wychodzi słodki ulepek (to tylko przykład)
    Last edited by dlugas; 2014-01-31, 12:08.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      No właśnie o to chodzi, że na innych drożdżach hefeweizena zrobić się nie da. Przynajmniej wg mojej wiedzy, bo ostatnio niczego nie jestem pewien po tych białych porterach...
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Na któryś belgach wyszły mi piękne banany w blondzie.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas

          Gorzej jak piszą stout, a robią go na dolnych i wychodzi słodki ulepek (to tylko przykład)
          Dobry stout na dolnych, to taka mocniej palona czeska ciemna dziesiątka, niestety duże browary lubią robić alkoholową colę i nazywać to ciemnym piwem.

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            Gdyby dzisiaj powstało piwo w oparciu o opis Old Hock, to do jakiego stylu byśmy je przypisali?

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2565

              Old Hock.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek
                Gdyby dzisiaj powstało piwo w oparciu o opis Old Hock, to do jakiego stylu byśmy je przypisali?
                Może tak jak ten white stout - english strong ale
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                  Może tak jak ten white stout - english strong ale
                  Ale przecież to nie jest ten case. Kiedyś stout to było po prostu piwo mocne. Stout - po ang. mocny, tęgi.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Ale przecież to nie jest ten case. Kiedyś stout to było po prostu piwo mocne. Stout - po ang. mocny, tęgi.
                    No tak, porter nie będzie tak mocny. Co tam style, Mason i tak uwarzy tego białego portera według własnej interpretacji
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2565

                      I tu masz rację. Jeśli nazwa została nadana, nie ma co wymyślać nowej. Nie można się natomiast zgodzić, że to ma być strong ale, bo w świetle mocy Hock był cienki, ale upijał szybciej ze względu na zawartość składników już wspomnianych, które ówczesna literatura i prasa opisuje jako "intoxicating" i "stupefying". Na upartego jako English Strong Ale*, mozemy opisać Burton ale, Edinburgh Ale, Dorchester Ale i bodajże irlandzkie Wicklow Ale; możemy opisać, tzn. przyporządkować do zbioru piw, które podówczas były znane jako mocne, mimo że lepiej je opisywać de facto z nazwy, jaką się szczyciły-wówczas było łatwiej, dziś będzie trudniej.

                      *tutaj też należy dopisać całą masę piw ze zbioru Old/Stock Ale np.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        Po cichaczu, po cichutku: Zgoda nawrócił się .
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          Wszystko przez Czesława.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Czas umierać
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2565

                              Tu quoque, mi fili?
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                                No tak, porter nie będzie tak mocny. Co tam style, Mason i tak uwarzy tego białego portera według własnej interpretacji
                                Nie kumasz. Chodzi o to, że zanim stout stał się synonimem piwa czarnego, był używany jako przymiotnik do opisywania piw mocnych, zarówno ciemnych jak Stout Porter, jak i jasnych.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...