W smaku jest to bitter a nie IPA. I raczej polotmava niż ciemna
Browary Regionalne Jakubiak
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedziW smaku jest to bitter a nie IPA. I raczej polotmava niż ciemna5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedziNazwa "black ipa" raczej słabo pasuje. Bardziej "red ipa" albo "dark ipa", bo piwo ma kolor miedziany.
Nie wiem kto z twardogłowych mędrców polskich browarów koncernowych wymyslił cytowane pojęcia "black IPA", "ciemne piwo typu IPA", "red IPA" czy "dark IPA" gdyż wydaje mi się iż równie dobrze mogli by używać określeń "Biały Porter".
O ile w skrócie IPA pierwsze słowo jest róznie rozwijane jako np Imperial/India/Irish to pozostała częśc skrótu (chyba) zawsze znaczy Pale Ale czyli "blade Ale" a więc piwo o jasnym kolorze zbliżonym do klasycznego pilsa/lagera (np. produkowany od 2 lat jasny Smithwick's Pale Ale). Natomiast piwa typu ejl o kolorach czerwieni/rubinowym/miedzianym/ciemnego "herbacianego" złota to Red Ale czyli czerwone ale (np klasyczny Smithwick's Superior Irish Ale)
Oświećcie mnie proszę mający wiedzę bo już nie wiem czy to kraj postrzegany za jednego z pionierów ejli jest totalnie "nie w temacie" czy to nasi gwiazdorzy z Wielkiej Trójki wczoraj warzący jedynie pilsy i strongi dziś niosą światu kaganek piwnej oświatyPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
W Stanach mówią i tak i siak czyli Cascadian dark ale, Black IPA lub India Black Ale. I raczej nie mają z tym problemów.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2013-10-11, 18:34.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Tak samo oksymoronem jest dunkel weissbier - niby piwo nie może być ciemne i białe jednocześnie a taka forma się utrwaliła. Black IPA to taki świeżutki styl a właściwie to niekoniecznie styl, bo niektórzy twierdzą że to po prostu amerykański porter mocniej chmielony na aromat i goryczkę. Oczywiście "pale" i "black" się gryzą, ale chodzi tu o taką zabawę konwencją, tj piwo ciemno brunatne albo czarne ale smakujące raczej jak typowa AIPA. Tak jakby wzrok miał nas oszukiwać.
Z moich skromnych doświadczeń ten styl jest bardzo pojemny i poszczególne interpretacje bywają naprawdę różne i faktycznie oscylują od mocniej chmielonego stoutu/porteru do klasycznego IPA (tyle że ciemnego). Nie mniej takiego wydania jak Bojan (mówię o barwię) jeszcze nigdy nie spotkałem.
Comment
-
-
"Pale" odnosi się do słodu, a nie do gotowego piwa – jest to uwarunkowane historycznie i związane ze zmianą technologii suszenia słodu, dzięki której otrzymano jasny (inaczej: "blady") słód (pale malt), a ten stał się bazą dla piwa, nazwanego później "pale ale".Ostatnia zmiana dokonana przez Wujcio_Shaggy; 2013-10-12, 11:19.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
IPA
Jest trochę za jasne też tak sądzę. W 2014 roku będzie dużo ciemniejsze. Jeżeli ktoś uważa ,że za pierwszym razem zbudujemy stabilny wzór sensoryczny piwa to oznacza ,że bladego pojęcie nie ma o browarze . Miejcie dystans do bezpośrednich ocen piwa, które pojawiło się jako pierwsze po ośmiu latach w niewielkiej ilości - następne piwa będą lepsze
Comment
-
-
Marek, dzięki za entuzjazmVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziMarek, dzięki za entuzjazm
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedziJest trochę za jasne też tak sądzę. W 2014 roku będzie dużo ciemniejsze. Jeżeli ktoś uważa ,że za pierwszym razem zbudujemy stabilny wzór sensoryczny piwa to oznacza ,że bladego pojęcie nie ma o browarze . Miejcie dystans do bezpośrednich ocen piwa, które pojawiło się jako pierwsze po ośmiu latach w niewielkiej ilości - następne piwa będą lepsze
Comment
-
-
Może, ze nie wszystko wychodzi za pierwszym razem? Mnie też się zdawało, że browar warzący kilkanaście piw z ocenami 95+ na ratebeerze nie będzie miał problemów z obliczeniem potrzebnej ilości cukru do refermentacji po rozbudowie browaru a jednak wyszło inaczej vide De Molen.
Comment
-
-
Takie rzeczy to tylko u piwnych rewolucjonistów na kontrakcie, że każda pierwsza warka jest udana.
Comment
-
-
-
Ja chciałem wtrącić, że czym innym jest wpadka z wadami sensorycznymi, a czym innym piwo, które nie odpowiada w 100% opisowi. Osobiście czekam z niecierpliowością na spróbowanie - wyjaśnienie, że receptura będzie poprawiona wystarczy.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marekj Wyświetlenie odpowiedziJest trochę za jasne też tak sądzę. W 2014 roku będzie dużo ciemniejsze. /ciach/
Comment
-
Comment