Termin przydatności do spożycia piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekb11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 46

    Termin przydatności do spożycia piwa

    Witam.Mam takie pytanko.
    Dlaczego piwo np "Restauracyjne" nadaje sie do spożycia kilka dni,piwo niepasteryzowane "sklepowe" 21 dni (na niektórych piwach tyle widziałem) natomiast piwo z extraktów (niewiem jak z zacieranym) może stać i pół roiku.Dlaczego tak sie dzieje??
    Przecież piwo "domowe" jest nie pasteryzowane.
    Więc dla czego sie nie psuje tak szybko jak p-iwo z minibrowaru ,nalane do butelki i zakapslowane??
    Last edited by jarekb11; 2013-03-03, 11:08.
  • von_scheisse
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.02
    • 488

    #2
    W przypadku domowych - słowem-kluczem jest refermentacja w butelce .
    Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
    http://www.chmielnik-jakubowy.pl
    https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      #3
      Ale jak leją z drożdżami to przecież praktycznie jest to samo co refermentacja w butelce, pewnie piszą tak na wszelki wypadek jakby tam miało coś się popierdzielić (infekcja, przegazowanie), no i konsument przyzwyczajony do "świeżego" piwa, nie łyknie półrocznego piwa.

      Comment

      • WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

        #4
        Jakiś czas temu próbowałem piwa (lager to chyba był) z browaru restauracyjnego przeterminowanego o ok. tydzień i było już niedobre.

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          To pewnie 2 tygodnie przed terminem też było niedobre .

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale jak leją z drożdżami to przecież praktycznie jest to samo co refermentacja w butelce,
            Nie jest to samo.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie jest to samo.
              ty rycerz ?

              Comment

              • kwarta81
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.03
                • 36

                #8
                No właśnie, dlaczego? Moje najstarsze niepasteryzowane domowe ma prawie 2 lata i pije się je znakomicie. Co jest z komercyjnymi niepasteryzowanymi? Dlaczego taki krótki termin przydatności? Jaka jest tego przyczyna?

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kwarta81 Wyświetlenie odpowiedzi
                  No właśnie, dlaczego? Moje najstarsze niepasteryzowane domowe ma prawie 2 lata i pije się je znakomicie. Co jest z komercyjnymi niepasteryzowanymi? Dlaczego taki krótki termin przydatności? Jaka jest tego przyczyna?
                  Patrz post nr 2.
                  Last edited by dyczkin; 2013-03-03, 21:42.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • kwarta81
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.03
                    • 36

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                    Patrz post nr 2.
                    A w przypadku piw komercyjnych? Mikrofiltrowanie? Odseparowanie składników które mogą popsuć piwo? Dla mnie nielogicznym jest robienie piwa komercyjnego niepasteryzowanego, które wytrzyma miesiąc 2 lub 3.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10785

                      #11
                      Mój 3 letni porter wygrał konkurs w Cieszynie. Belgijskie klasztorniaki refermentowane też mają przydatność kilka lat
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #12
                        Ponoć Żywe z Ambera można trzymać ponad te 5 tyg. podanych na etykiecie
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • PaPe
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.03
                          • 176

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sprytnylisek
                          Najstarsze piwo jakie piłem to 2 miesiące po terminie, powiem szczerze że nie czułem różnicy.


                          __________________
                          miód manuka z NZ
                          A może jeszcze napiszesz jakie piwo piłeś?
                          Czy pilsa z browaru restauracyjnego czy na przykład porter z Cieszyna?

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X