Pietruszka w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Pietruszka w piwie

    Było o kapuście, będzie o pietruszce
    Wiele osób dziwi się, że wyczuwam tytułową pietruszkę w piwie, nic na to nie poradzę, ale takie są fakty. Z tego co pamiętam, powstaje ten zapach w czasie chmielenia poniżej 100°C. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
    Wiele osób stawia RJ za najlepsze obecnie polskie piwo, dla mnie pietrucha wyczuwalna w tym piwie, stanowi ważny powód aby z tym się nie zgodzić W piwach Pinty, nie wyczuwam felernej pietruchy i np. dlatego Angielskie śniadanie stawiam wyżej.
    Ostatnio wyczułem ją w Robust Porterze z Hausta, Kruku z Widawy, o produkcji AleBrowaru nie wspomnę.
    Jakie są Wasze opinie na powyższy temat
    P.S. Shajen twierdzi, że to aromat korzenny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • vietnam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.05
    • 117

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Było o kapuście, będzie o pietruszce
    Nie zapominajmy o gwoździu - metaliczny posmak ostatnio jest na topie.

    P.S. może to nie piertuszka, a seler

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      #3
      może być to też pasternak

      Comment

      • WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

        #4
        A już myślałem, że Browarowi Jagiełło skończyły się owoce i się bierze za warzywa

        Comment

        • arturroxx
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2002.10
          • 94

          #5
          Dyczkin, do gastrologa się kopsnij, może to da się leczyć.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            A po co? Wyczuwam to tylko w piwach dobrze chmielonych
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • kloss
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 2526

              #7
              Przyznam szczerze, że za pietruszką akurat nie przepadam, więc jej smak w piwie raczej bym zauważył, tym bardziej, że jest dość charakterystyczny, a jak dotychczas w żadnym piwie go nie zauważyłem, w przeciwieństwie do nieco podobnej kolendry.

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #8
                Kloss, mi się rozchodzi o aromat, nie smak pietruszki
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Ja od czasu do czasu czuję w niektórych piwach ciemnych aromat selera, to trochę podobne do korzenia pietruszki, ale Tobie chyba chodzi o nać pietruszki (pietruszka to złooo!!!)
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • chemmobile
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.03
                    • 2168

                    #10
                    A może po prostu wielość związków chemicznych w aromacie tworzy takie kombinacje, które przywodzą wam na myśl konkretne skojarzenia? Mi zdarza się wyczuwać karmel w piwach, w których nie użyto takich słodów. Domniemywam, że jest to specyficzny efekt wymieszania zapachów słodowych z mlecznym diacetylem.
                    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                    Comment

                    • pizmak666
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.12
                      • 1905

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja od czasu do czasu czuję w niektórych piwach ciemnych aromat selera
                      O!A myślałem, że z tym selerem to tylko mi się coś wydaje.
                      „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                      "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                      Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #12
                        Ciechanowski porter jest nieco selerowy, choć teraz chyba mniej niż kiedyś.

                        Comment

                        • Krotoszyniak
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.08
                          • 516

                          #13
                          Ja lubie zapach swiezo posiekanej pietruszki. Tak sie zastanawiajac to tak mozna tak niektore chmielne zapachy tak okreslic. To dla mnie osobiscie takie zapachy jak sie u nas pisze wet a nie dry hops. Swiezo skoszona (mokra)trawa, duzo zielska ale nie aromatycznego (wysokiego) tylko niskie ziemne zapachy. Te zapachy kojaza sie tez z ogrodkiem po deszczu i chyba sa glownie pochodnia od jednego z C-chmieli (teraz nie pamieta ktory tak daje)....ciekawy temat.
                          Admin z Ratebeera
                          Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                          Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                          Comment

                          • javiki
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.03
                            • 83

                            #14
                            Ale nać pietruszki to samo dobro-ponoć dużo witamin tam jest-czyli może to stąd ta witamina C w piwie?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X