Czy IPA zawsze musi być taka gorzka?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kufelmaly
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 51

    Czy IPA zawsze musi być taka gorzka?

    Czy IPA zawsze musi być taka gorzka ?
    Zadałam to pytanie przy okazji poprzedniej premiery - Oto Mata IPA z PINTY była super, ale w porównaniu do innych piw ryżowych (piłam różne, m.in. na wycieczkach w Japonii i Tajlandii) jest o wiele bardziej gorzka.
    To samo jest z B-Day'em, którego kupiłam wczoraj : piwo bardzo smaczne, ale nie ma tej delikatności, którą wyczuwa się w innych piwach pszenicznych (albo pół-pszenicznych) , jest dla mnie za gorzkie !!!!
    Czy tak musi być bo to IPA ????!!!
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kufelmaly Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy IPA zawsze musi być taka gorzka ?
    Zadałam to pytanie przy okazji poprzedniej premiery - Oto Mata IPA z PINTY była super, ale w porównaniu do innych piw ryżowych (piłam różne, m.in. na wycieczkach w Japonii i Tajlandii) jest o wiele bardziej gorzka.
    To samo jest z B-Day'em, którego kupiłam wczoraj : piwo bardzo smaczne, ale nie ma tej delikatności, którą wyczuwa się w innych piwach pszenicznych (albo pół-pszenicznych) , jest dla mnie za gorzkie !!!!
    Czy tak musi być bo to IPA ????!!!
    Tak ma być, choć każdy ma inną wrażliwość na goryczkę
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • Dzej
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 4

      #3
      paradoksalnie sprobuj imperial ipa. goryczka jest duza, ale jest rownoważona przez dużą słodowość, np. i hardcore you od brewdoga i mikkellera

      Comment

      • beaviso
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 215

        #4
        Ja się tym nie przejmuję i ten gatunek po prostu nie gości na moim stole. Wiem, że ostatnio IPA/AIPA to krzyk mody i szyku, ale skoro dużo chmielu mi nie podchodzi, to wybieram piwa, które mi smakują

        M.

        Comment

        • Chmielnicki
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.07
          • 324

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dzej Wyświetlenie odpowiedzi
          paradoksalnie sprobuj imperial ipa. goryczka jest duza, ale jest rownoważona przez dużą słodowość, np. i hardcore you od brewdoga i mikkellera
          Dokładnie o tym samym pomyślałem! Ostatnie Imperium Atakuje też wpisywało się w tę "poetykę".

          A jeśli chodzi o IPA, to one też są sobie nierówne. Wystarczy porównać Sharka czy Sępa z Widawy i np. Hop Ottin z Anderson Valley. Zupełnie inne goryczka - to ostatnie piwo bardzo mi podeszło (oprócz cytrusów i kwiatów wyczułem w nim też kapkę... miodu).

          Tak jak napisał Dzej - trzeba szukać tych piw, które mają opinię zbalansowanych (niestety lepiej wychodzi to Amerykanom czy Włochom niż nam - z pewnymi wyjątkami), a nie takich, w których producent ściga się na IBU i zaciera ręce, kiedy piwoszom paraliżuje kubki smakowe.

          Z polskich IPA/AIPA polecam Rowing Jacka (AleBrowar), Red AIPA (Haust) i Kuguara (Widawa/Kopyra). Jednak skoro autorka pisze, że Oto Mata było dla niej zbyt gorzkie, to obawiam się, że to po prostu nie jest styl dla niej. Oczywiście mogę się mylić.
          Last edited by Chmielnicki; 2013-05-27, 08:06.

          Comment

          • WojciechT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2546

            #6
            Spoko, ja na przykład prawie nie pijam altów, bo mi zwyczajnie nie smakują. Kwestia gustu, gdybyśmy wszyscy lubili to samo, to świat byłby nudny

            Comment

            • legart
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2012.06
              • 914

              #7
              Mozna spróbować IPA w wersji angielskiej - powinna być bardziej zbalasowana i mniej goryczkowa.
              A jak się nie lubi jakiegoś stylu to się nie ma co katować - ja np nie lubię koźlaków (poza paroma wyjątkami) i nie pijam ich.

              Comment

              • Rzeszowiak
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2009.04
                • 1597

                #8
                Bezsensownym jest pić piwo które nie smakuje, tylko dlatego, że jest modne i piją inni.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  Można się pokusić i zrobić piwo, które będzie delikatnie goryczkowe jak na lekkie APA a z dużym bukietem aromatów chmieli amerykańskich. Coś jak Dead Pony Club BrewDoga. Tylko, że już to nie będzie IPA

                  Comment

                  • gwzd
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2012.01
                    • 622

                    #10
                    Czy porter musi być taki ciemny? A pils taki jasny? No i te niemieckie weizeny takie bananowe... Czy tak musi być? Dlaczego???

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kufelmaly Wyświetlenie odpowiedzi
                      piwo bardzo smaczne, ale nie ma tej delikatności, którą wyczuwa się w innych piwach pszenicznych (albo pół-pszenicznych)
                      Tu chyba jest pies pogrzebany - co ma IPA do piw pszenicznych, oto mata zagadka
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • InPivoVeritas
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.02
                        • 43

                        #12
                        Czy wysokoodfermentowany jasny lager musi być aż tak... Sorry, chyba się zagalopowałem
                        Kiedyś stworzę sobie własne piwo. Z dz***ami i blackjackiem!

                        Lubię piwo i bobo-fruty.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tu chyba jest pies pogrzebany - co ma IPA do piw pszenicznych, oto mata zagadka
                          To było o B-Dayu, a nie Oto Macie. Ale i tak piwo "chmielone jak IPA" jest gorzkie i takie ma być, jednak z doświadczenia wiem, że piwa treściwe, lub mocno chmielone dla smaku są łatwiejsze w odbiorze dla początkujących miłośników mocno goryczkowych piw.

                          Zawsze pozostaje jeszcze IPA bez chmielu z Brew Doga i Flying Doga.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Wiem, że to było o B-Dayu, ale trudno to piwo zaliczyć do profilu "piwa pszeniczne" w potocznym tego sformułowania rozumieniu.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #15
                              To są chyba piwa 0 IBU, a nie IPA bez chmielu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X