PETy kontra butelki.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slawekkazek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.01
    • 571

    #16
    Pojawiły się dwa wątki w dyskusji. To, że ktoś chce rozlewać w PET-y piwo beczkowe (a nawet wysyłać pocztą) to jedno - rzeczywiście uważam, że jeśli jakiemuś browarowi to nie pasuje, to ma prawo wyrazić sprzeciw. Zaś nalewanie w PET-y w browarze to zupełnie inne zagadnienie. Osobiście uważam, że w przypadku małych browarów (czy to rzemieślniczych czy restauracyjnych) często to jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Szkło jest droższe i cięższe, więc po co się zabijać ? Droga od browaru do klienta jest tu maksymalnie krótka (na ogół klient kupuje bezpośrednio u źródła), produkt jest więc w miarę szybko wypijany. Jak wiozę z Czech 15 litrów piwa w PET-ach to jest to ciężar na moje plecy. A to samo w szkle ... No i problem utylizacji. Generalnie więc jestem za.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #17
      Jaki jest sens kupowania Rowing Jacka w knajpie z plastikowej butelki? Trwałość nieporównywalnie krótsza, cena wyższa...Nie kumam tego procederu. Bo, że ktoś ma ochotę na nalanie Pracowni Piwa to jestem w stanie zrozumieć, ale w przypadku piw które mają dobrą butelkową dystrybucję?

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13961

        #18
        Jakaś pomroczność jasna mnie naszła - przecież Pracownia też butelkuje!

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #19
          Butelkują, a jakże, tylko że na Dolny Śląsk nie dociera PP
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • Mastermind1
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 248

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
            Lepszy PET niż zielona butelka.
            Zielony PET (np. BROK Eksport) ma być lepszym opakowaniem dla piwa, niż zielona butelka? Dlaczego? Twoje twierdzenie wymaga uzasadnienia.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13961

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1
              Twoje twierdzenie wymaga uzasadnienia.
              Zmuś mnie...
              Lepszy brązowy pet niż zielona butelka.
              Teraz zadowolony?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                #22
                Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • belze
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.02
                  • 301

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                  Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
                  Podpisuje się pod tymi słowami. Szczególnie w trakcie premier - gdy nie można wyskoczyć na piwko po pracy, a chce się w dniu premiery zasmakować piwa.

                  No i na duży + jest to, że piwo przelewane do butelek (na wynos) jest o 1-2zł tańsze od lanego na miejscu.

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                    Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.

                    Napowietrznione piwo podczas nalewania jest lepsze od hermetycznie zamkniętej butelki? Na czym polega jego "najlepszość"?

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13961

                      #25
                      A wiesz o jaki rodzaj przelewania chodzi?

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #26
                        Nie wiem. Narazie próbuję dojść czemu jedne jest lepsze od drugiego.

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13961

                          #27
                          W tym sęk, że ono nie jest napowietrzone. Nalewane jest metodą przeciwciśnieniową. Kontakt z powietrzem ma może z 5 sekund miedzy odłączeniem z kranu a zamykaniem butelki. Teraz policz ile dłużej trwa kontakt powietrza z piwem nalewanym do kufla w pubie

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10869

                            #28
                            Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                              Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.
                              nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10796

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                                nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
                                Zależy o jakich browarach mówimy
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...