Pojawiły się dwa wątki w dyskusji. To, że ktoś chce rozlewać w PET-y piwo beczkowe (a nawet wysyłać pocztą) to jedno - rzeczywiście uważam, że jeśli jakiemuś browarowi to nie pasuje, to ma prawo wyrazić sprzeciw. Zaś nalewanie w PET-y w browarze to zupełnie inne zagadnienie. Osobiście uważam, że w przypadku małych browarów (czy to rzemieślniczych czy restauracyjnych) często to jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Szkło jest droższe i cięższe, więc po co się zabijać ? Droga od browaru do klienta jest tu maksymalnie krótka (na ogół klient kupuje bezpośrednio u źródła), produkt jest więc w miarę szybko wypijany. Jak wiozę z Czech 15 litrów piwa w PET-ach to jest to ciężar na moje plecy. A to samo w szkle ... No i problem utylizacji. Generalnie więc jestem za.
PETy kontra butelki.
Collapse
X
-
Jaki jest sens kupowania Rowing Jacka w knajpie z plastikowej butelki? Trwałość nieporównywalnie krótsza, cena wyższa...Nie kumam tego procederu. Bo, że ktoś ma ochotę na nalanie Pracowni Piwa to jestem w stanie zrozumieć, ale w przypadku piw które mają dobrą butelkową dystrybucję?
Comment
-
-
Jakaś pomroczność jasna mnie naszła - przecież Pracownia też butelkuje!
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Butelkują, a jakże, tylko że na Dolny Śląsk nie dociera PPVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziLepszy PET niż zielona butelka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1 Wyświetlenie odpowiedziTwoje twierdzenie wymaga uzasadnienia.
Lepszy brązowy pet niż zielona butelka.
Teraz zadowolony?
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziJeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
No i na duży + jest to, że piwo przelewane do butelek (na wynos) jest o 1-2zł tańsze od lanego na miejscu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziJeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
Napowietrznione piwo podczas nalewania jest lepsze od hermetycznie zamkniętej butelki? Na czym polega jego "najlepszość"?
Comment
-
-
A wiesz o jaki rodzaj przelewania chodzi?
Comment
-
-
W tym sęk, że ono nie jest napowietrzone. Nalewane jest metodą przeciwciśnieniową. Kontakt z powietrzem ma może z 5 sekund miedzy odłączeniem z kranu a zamykaniem butelki. Teraz policz ile dłużej trwa kontakt powietrza z piwem nalewanym do kufla w pubie
Comment
-
-
Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziChciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzinie następuje, przynajmniej w tych co widziałemMniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment