PETy kontra butelki.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slawekkazek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2003.01
    • 556

    #16
    Pojawiły się dwa wątki w dyskusji. To, że ktoś chce rozlewać w PET-y piwo beczkowe (a nawet wysyłać pocztą) to jedno - rzeczywiście uważam, że jeśli jakiemuś browarowi to nie pasuje, to ma prawo wyrazić sprzeciw. Zaś nalewanie w PET-y w browarze to zupełnie inne zagadnienie. Osobiście uważam, że w przypadku małych browarów (czy to rzemieślniczych czy restauracyjnych) często to jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Szkło jest droższe i cięższe, więc po co się zabijać ? Droga od browaru do klienta jest tu maksymalnie krótka (na ogół klient kupuje bezpośrednio u źródła), produkt jest więc w miarę szybko wypijany. Jak wiozę z Czech 15 litrów piwa w PET-ach to jest to ciężar na moje plecy. A to samo w szkle ... No i problem utylizacji. Generalnie więc jestem za.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #17
      Jaki jest sens kupowania Rowing Jacka w knajpie z plastikowej butelki? Trwałość nieporównywalnie krótsza, cena wyższa...Nie kumam tego procederu. Bo, że ktoś ma ochotę na nalanie Pracowni Piwa to jestem w stanie zrozumieć, ale w przypadku piw które mają dobrą butelkową dystrybucję?

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #18
        Jakaś pomroczność jasna mnie naszła - przecież Pracownia też butelkuje!

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #19
          Butelkują, a jakże, tylko że na Dolny Śląsk nie dociera PP
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • Mastermind1
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 248

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Lepszy PET niż zielona butelka.
            Zielony PET (np. BROK Eksport) ma być lepszym opakowaniem dla piwa, niż zielona butelka? Dlaczego? Twoje twierdzenie wymaga uzasadnienia.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1 Wyświetlenie odpowiedzi
              Twoje twierdzenie wymaga uzasadnienia.
              Zmuś mnie...
              Lepszy brązowy pet niż zielona butelka.
              Teraz zadowolony?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                #22
                Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • belze
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.02
                  • 301

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
                  Podpisuje się pod tymi słowami. Szczególnie w trakcie premier - gdy nie można wyskoczyć na piwko po pracy, a chce się w dniu premiery zasmakować piwa.

                  No i na duży + jest to, że piwo przelewane do butelek (na wynos) jest o 1-2zł tańsze od lanego na miejscu.

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.

                    Napowietrznione piwo podczas nalewania jest lepsze od hermetycznie zamkniętej butelki? Na czym polega jego "najlepszość"?

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #25
                      A wiesz o jaki rodzaj przelewania chodzi?

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #26
                        Nie wiem. Narazie próbuję dojść czemu jedne jest lepsze od drugiego.

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          #27
                          W tym sęk, że ono nie jest napowietrzone. Nalewane jest metodą przeciwciśnieniową. Kontakt z powietrzem ma może z 5 sekund miedzy odłączeniem z kranu a zamykaniem butelki. Teraz policz ile dłużej trwa kontakt powietrza z piwem nalewanym do kufla w pubie

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #28
                            Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.
                              nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
                                Zależy o jakich browarach mówimy
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X