PETy kontra butelki.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slawekkazek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2003.01
    • 556

Pojawiły się dwa wątki w dyskusji. To, że ktoś chce rozlewać w PET-y piwo beczkowe (a nawet wysyłać pocztą) to jedno - rzeczywiście uważam, że jeśli jakiemuś browarowi to nie pasuje, to ma prawo wyrazić sprzeciw. Zaś nalewanie w PET-y w browarze to zupełnie inne zagadnienie. Osobiście uważam, że w przypadku małych browarów (czy to rzemieślniczych czy restauracyjnych) często to jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Szkło jest droższe i cięższe, więc po co się zabijać ? Droga od browaru do klienta jest tu maksymalnie krótka (na ogół klient kupuje bezpośrednio u źródła), produkt jest więc w miarę szybko wypijany. Jak wiozę z Czech 15 litrów piwa w PET-ach to jest to ciężar na moje plecy. A to samo w szkle ... No i problem utylizacji. Generalnie więc jestem za.

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Jaki jest sens kupowania Rowing Jacka w knajpie z plastikowej butelki? Trwałość nieporównywalnie krótsza, cena wyższa...Nie kumam tego procederu. Bo, że ktoś ma ochotę na nalanie Pracowni Piwa to jestem w stanie zrozumieć, ale w przypadku piw które mają dobrą butelkową dystrybucję?

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Jakaś pomroczność jasna mnie naszła - przecież Pracownia też butelkuje!

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

Butelkują, a jakże, tylko że na Dolny Śląsk nie dociera PP
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Mastermind1
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 248

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Lepszy PET niż zielona butelka.
            Zielony PET (np. BROK Eksport) ma być lepszym opakowaniem dla piwa, niż zielona butelka? Dlaczego? Twoje twierdzenie wymaga uzasadnienia.

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1 Wyświetlenie odpowiedzi
              Twoje twierdzenie wymaga uzasadnienia.
              Zmuś mnie...
              Lepszy brązowy pet niż zielona butelka.
              Teraz zadowolony?

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• belze
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.02
                  • 301

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeżeli ma piwo w butelce i pecie wezmę peta. Ale jeżeli chodzi o nalewanie beczkowego to uważam, że to świetny pomysł bo beczkowe piwo jest najlepsze i jeżeli wracamy po pracy do domu a nie mamy czasu siedzieć w knajpie to możemy sobie wziąć beczkowe do domu. Dla mnie świetna rzecz.
                  Podpisuje się pod tymi słowami. Szczególnie w trakcie premier - gdy nie można wyskoczyć na piwko po pracy, a chce się w dniu premiery zasmakować piwa.

No i na duży + jest to, że piwo przelewane do butelek (na wynos) jest o 1-2zł tańsze od lanego na miejscu.

Comment

• pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi

Napowietrznione piwo podczas nalewania jest lepsze od hermetycznie zamkniętej butelki? Na czym polega jego "najlepszość"?

Comment

• Pendragon
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

A wiesz o jaki rodzaj przelewania chodzi?

Comment

• pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

Nie wiem. Narazie próbuję dojść czemu jedne jest lepsze od drugiego.

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

W tym sęk, że ono nie jest napowietrzone. Nalewane jest metodą przeciwciśnieniową. Kontakt z powietrzem ma może z 5 sekund miedzy odłączeniem z kranu a zamykaniem butelki. Teraz policz ile dłużej trwa kontakt powietrza z piwem nalewanym do kufla w pubie

Comment

• abernacka
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.
                            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas rozlewu piwa w browarze, następuje również styczność z powietrzem.
                              nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                nie następuje, przynajmniej w tych co widziałem
                                Zależy o jakich browarach mówimy
                                Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
                                X