Co będzie zmieniało się w Ataku Chmielu za 40 lat?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 1752

No właśnie o to chodzi, że obecność w Leclercach nie dowodzi żadnego trendu.

"Normalne" hipermarkety są własnością jednej firmy, są centralnie zarządzane, utrzymują jeden standard, wydają jedną gazetkę, zaopatrzenie dostarczane jest bezpośrednio od dostawców lub z firmowego centrum dystrybucji. Asortyment we wszystkich palcówkach jest w 90%, różni się właściwe tylko towarami regionalnymi - przeważnie nabiałem.

Leclerc to franczyza, w której panuje niezła partyzantka. Sieć do niedawna nie miała nawet swojej strony internetowej...
    Sklepy mają bardzo dużą swobodę w asortymencie, działaniach marketingowych, standardzie wyposażenia itp. Oba sklepy w Lublinie bardzo się różnią, gdyby nie logo trudno by było powiedzieć, że to ta sama sieć. Gazetka, która trafia do mojej skrzynki dotyczy tylko sklepów lubelskich a czasem tylko jednego z nich!
    W przeciwieństwie do innych marketów, poszczególne sklepy mają raczej własnych kupców odpowiedzialnych za zamawianie towaru. Te Pinty to właśnie chyba indywidualna inicjatywa poszczególnych marketów, podejrzewam, że piwo jest zamawiane u pośredników - w regionalnych hurtowniach (nie do pomyślenia w takim na przykład Tesco).

Nie spodziewałbym się żeby panowie z Pinty specjalnie chętnie chcieli "oficjalnie" znaleźć się w marketach. Na dzień dzisiejszy chyba nie ma problemu ze sprzedażą na pniu wszystkiego co się nawarzy. Natomiast współpraca z "hiperami" to drakońskie warunki, na które producenci, którzy nie muszą a się raczej nie godzą.
    www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• olie
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2011.06
      • 777

Z tego co wiem, to w Warszawie kierownik działu piw ma sporą swobodę w zamawianiu. Ten na Bielanach jest po prostu bardziej otwarty na nowe marki, a że schodzą nieźle to się utrzymują. Może w Lublinie wystarczy przekonać konkretną osobę do poszerzenia oferty

Comment

• tomolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie Wyświetlenie odpowiedzi
        Z tego co wiem, to w Warszawie kierownik działu piw ma sporą swobodę w zamawianiu. Ten na Bielanach jest po prostu bardziej otwarty na nowe marki, a że schodzą nieźle to się utrzymują. Może w Lublinie wystarczy przekonać konkretną osobę do poszerzenia oferty
        Właśnie o to chodzi w "normalnym" markecie swobody żadnej nie ma...

Przekonywać nikogo na szczęście nie potrzebuję bo Pinta w Lublinie w sklepach specjalistycznych jest szeroko dostępna. Chociaż z drugiej strony konkurencja może spowodowałaby obniżenie cen?

Tak czy inaczej Pinty, Ale Browaru itp. w Tesco, Auchanie czy o zgrozo Lidlu i Biedronce nie spodziewałbym się szybko a może nigdy, nawet za 40 lat
        www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

Za ileś tam lat może będzie kilka odmian Ataku Chmielu
          Atak Chmielu z wiśnią, Atak Chmielu z maliną, Atak Chmielu z pigwą itd

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
            Za ileś tam lat może będzie kilka odmian Ataku Chmielu
            Atak Chmielu z wiśnią, Atak Chmielu z maliną, Atak Chmielu z pigwą itd
            Za 40 lat to już będzie Miodowy Ataku Chmielu
            Last edited by becik; 2013-11-19, 17:57.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

I koniecznie wersja light i strong.

I pils!
              Last edited by WojciechT; 2013-11-19, 18:04.

Comment

• Komar_Pafnucy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.08
                • 1114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak czy inaczej Pinty, Ale Browaru itp. w Tesco, Auchanie czy o zgrozo Lidlu i Biedronce nie spodziewałbym się szybko a może nigdy, nawet za 40 lat
                Sześć lat temu nie spodziewałbyś się, że jakikolwiek polski browar, nie będący restauracyjnym, uwarzy piwo pszeniczne.

A swoją drogą, jak szybko spodziewałbyś się, że w Tesco pojawi się pewna polska Imperialna IPA?

Multitap Crawl
                Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• cielak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 2890

Moim zdaniem Pinta nie pojawi się w marketach za szybko. Markety (te "hiper" czyli Tesco, Auchan, Carefour...) strasznie słabo płacą dostawcą, choć jak wiadomo dużo biorą. Dla Pinty najlepszym marketingiem jest jej brak we wszystkich sklepach (to moje zdanie). Widziałem Pintę w np. Carefurach Expresach (Kraków), Intermarche (Nowy Sącz). Ale podejrzewam że są to sklepy "franczyzowe" i oni mają możliwość jakąś część towaru brać z hurtowni, a nie centralnych magazynów.
                  zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                    Sześć lat temu nie spodziewałbyś się, że jakikolwiek polski browar, nie będący restauracyjnym, uwarzy piwo pszeniczne.

A swoją drogą, jak szybko spodziewałbyś się, że w Tesco pojawi się pewna polska Imperialna IPA?
                    Jakaż to? Tesco mam na drugim końcu miasta, bywam raz na 2 lata...

Dalej podtrzymuję swoje zdanie. Jeżeli panowie z Pinty i Ale Browaru dalej będą podtrzymywać konsekwentną strategię biznesowo-marketingową to w hiperach i dyskontach się nie pojawią.

Niezłym miejscem były by natomiast sklepy takie jak Alma i PiP.
                    www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Komar_Pafnucy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.08
                      • 1114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jakaż to? Tesco mam na drugim końcu miasta, bywam raz na 2 lata...
                      Nie wiem, czy mogę powiedzieć wprost, ale sądzę, że za jakieś dwa i pół tygodnia czeka cię taka wycieczka.

Multitap Crawl
                      Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie wiem, czy mogę powiedzieć wprost, ale sądzę, że za jakieś dwa i pół tygodnia czeka cię taka wycieczka.
                        Hmmm, kto oprócz Pinty w Polsce robi IIPĘ?
                        www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• fuliano
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2010.07
                          • 1835

Żywiec A dokładnie Cieszyn
                          Last edited by fuliano; 2013-11-19, 22:31.

Comment

• tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
                            Żywiec A dokładnie Cieszyn
                            Aaaaaaaa, racja
                            No to z wycieczki nici, myślę, że będzie jak co roku w Almie. Kopsnę się piechotką...
                            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

W tym roku w Tesco. Ale okolicznościowe szkło tylko w Piwiarniach Warki.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

To cena będzie odpowienio wywindowana.
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

Przetwarzanie...
                                X