Browar od ziarenka do piany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
    Tylko nie zapominajmy że w ramach promowania "eko" produktów zabroniono niedawno tradycyjnych metod wędzenia.
    Nikt niczego nie zabronił.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kris__
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.07
      • 95

      #17
      Panowie można się z pomysłu śmiać, ale jak tak patrzę na rynek po sąsiedzku (na zachód) to kto wie co z kilka lat u nas będzie się sprzedawało... W Niemczech każdy większy sklep posiada dział z produktami tzw. bio. Czy to smaczne i o jakich parametrach to sprawa rzeczywiście dyskusyjna, ale "to idzie przyszłość"

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Nikt niczego nie zabronił.
        No dobra, jak ktoś ma to regionalne oznaczenie to może.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Nieprawda.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #20
            Możliwe. Opieram się na doniesieniach medialnych. Muszę zadzwonić do człowieka od mięsa i dopytać.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Ponieważ coraz więcej jest ludzi, którzy z powodów ideologicznych utrudniają i obrzydzają sobie życie, więc można sądzić, że i na drogie i obrzydliwe piwa "bio" popyt będzie.

              Dawno temu słyszałem taki kawał:
              - czy ludzie, którzy nie piją, nie palą, i nie chodzą na dziwki żyją dłużej?
              - nie, tylko życie im się strasznie długie wydaje.

              Comment

              • rivendel
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.06
                • 262

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Ponieważ coraz więcej jest ludzi, którzy z powodów ideologicznych utrudniają i obrzydzają sobie życie, więc można sądzić, że i na drogie i obrzydliwe piwa "bio" popyt będzie.

                Dawno temu słyszałem taki kawał:
                - czy ludzie, którzy nie piją, nie palą, i nie chodzą na dziwki żyją dłużej?
                - nie, tylko życie im się strasznie długie wydaje.
                Popyt będzie ale musi jeszcze ten czy tamten zachwalać na blogu. Pojawi się wtedy mnóstwo BioHeadów.
                A amerykański chmiel Bio już jest?
                Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

                Comment

                • abrarakulix
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.09
                  • 22

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Ponieważ coraz więcej jest ludzi, którzy z powodów ideologicznych utrudniają i obrzydzają sobie życie, więc można sądzić, że i na drogie i obrzydliwe piwa "bio" popyt będzie.
                  Na jakiej podstawie sądzisz że normalne piwo bio jest złe, przecież warzy je się tak samo jak każde inne. To że w sklepach masz teraz głównie piwo bio bezalkoholowe to jak to porównać do normalnego piwa, tam podczas usuwania alkoholu usuwa się też i pożądane cechy. Uwarz sobie piwo na słodach bio i wtedy wyrokuj

                  Chmiel bio już jest w każdym gatunku, kilka plantacji jest nawet w Polsce.

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix
                    Na jakiej podstawie sądzisz że normalne piwo bio jest złe, przecież warzy je się tak samo jak każde inne. To że w sklepach masz teraz głównie piwo bio bezalkoholowe to jak to porównać do normalnego piwa, tam podczas usuwania alkoholu usuwa się też i pożądane cechy. Uwarz sobie piwo na słodach bio i wtedy wyrokuj

                    Chmiel bio już jest w każdym gatunku, kilka plantacji jest nawet w Polsce.
                    Spróbuj tego: German Hirse Premium i oceń pozytywnie .
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • abrarakulix
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.09
                      • 22

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
                      Spróbuj tego: German Hirse Premium i oceń pozytywnie .
                      a ja sam sobie uwarzyłem i było przepyszne
                      robiłem saison
                      Ostatnia zmiana dokonana przez abrarakulix; 2015-01-13, 13:35.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10798

                        #26
                        Czy różni sie smak słodu bio od tego drugiego?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • abrarakulix
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.09
                          • 22

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          Czy różni sie smak słodu bio od tego drugiego?
                          No i tutaj jest cały ten ambaras to to są odczucia subiektywne, każdy będzie to odbierał inaczej. Z tego co wiadomo ziarno bio posiada więcej przeciwutleniaczy, witamin a co za tym idzie więcej tego będzie w piwie, no i nie zawiera tyle niepożądanych związków w postaci azotanów , azotynów oraz związków fosforowych. Ot taka świadomość, oprócz według mnie lepszego smaku oraz rekcji organizmu.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10798

                            #28
                            Chyba nawet Kopyr nie wyczułby różnicy
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              Czy różni sie smak słodu bio od tego drugiego?
                              Niczym oprócz ceny.

                              Comment

                              • tristan_tzara
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2007.12
                                • 1038

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix
                                No i tutaj jest cały ten ambaras to to są odczucia subiektywne, każdy będzie to odbierał inaczej. Z tego co wiadomo ziarno bio posiada więcej przeciwutleniaczy, witamin a co za tym idzie więcej tego będzie w piwie, no i nie zawiera tyle niepożądanych związków w postaci azotanów , azotynów oraz związków fosforowych. Ot taka świadomość, oprócz według mnie lepszego smaku oraz rekcji organizmu.
                                Brakuje badań które pokazywalyby wyraźną(znaczącą) różnice wzglem składu. Certyfikat bio/eko/organic świadczy tylko o tym ze produkt został wytworzony zgodnie z zasadami takiej hodowli.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-01-13, 20:11.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                                  dadek
                                  Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                                  2025-01-03, 01:44
                                • dadek
                                  Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                  dadek
                                  Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                  2024-05-12, 23:57
                                • dadek
                                  Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                                  dadek
                                  Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                                  2023-09-30, 00:34
                                • dadek
                                  Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                                  dadek
                                  Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                                  2022-10-30, 20:12
                                • klim55
                                  Fermentacja burzliwa - brak piany
                                  klim55
                                  Witam,

                                  W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
                                  2017-07-20, 16:25
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...