Browar od ziarenka do piany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abrarakulix
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.09
    • 22

    #1

    Browar od ziarenka do piany

    Witam.
    Zastanawiam się co myślicie o takim projekcie gdzie produkcję piwa w małym browarze będzie się zaczynało od zrobienia słodu a skończy na piance w kuflu. Niestety nie wszystkie słody są dostępne w Polsce za rozsądne pieniądze myślę o słodzie ekologicznym (bio, naturalnym, bez chemii). Nie ma też takiego polskiego piwa a przecież są gospodarstwa ekologiczne które na pewno uprawiają jęczmień, czytałem że nawet jest uprawiany chmiel ekologiczny u nas. Dlaczego by tego nie połączyć?
  • oberzine
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 228

    #2
    słody zamawiasz z niemiec, weyermann ma słody eko w rozsądnej cenie

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Co to jest słód bio, eko bez chemii?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10867

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Co to jest słód bio, eko bez chemii?
        Nie wiesz?

        Ja też nie wiem
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          To samo co normalny tylko droższy o co najmniej 50%. Widziałem w jednym "bio" sklepie w Gdańsku piwo Żywe z Ambera za 7,5 zł.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2015-01-08, 19:56.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • abrarakulix
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.09
            • 22

            #6
            Słód bio jest wtedy kiedy do jego produkcji nie wykorzystujesz zboża które dostało kilka oprysków chemicznych nie zostało też nawożone nawozami sztucznymi, czyli bez chemicznych środków dopingujących, a także podczas przeobrażenia ziarna w słód nie wykorzystujesz chemicznych środków tylko naturalne.

            Rozsądna cena na słód eko to do 30%więcej niż słodu konwencjonalnego.
            A tak po zatym ma to być Polskie piwo z polskiego zboża a nie niemieckiego.

            Comment

            • Pankracy
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2007.10
              • 2807

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix
              Witam.
              Zastanawiam się co myślicie o takim projekcie gdzie produkcję piwa w małym browarze będzie się zaczynało od zrobienia słodu a skończy na piance w kuflu. Niestety nie wszystkie słody są dostępne w Polsce za rozsądne pieniądze myślę o słodzie ekologicznym (bio, naturalnym, bez chemii). Nie ma też takiego polskiego piwa a przecież są gospodarstwa ekologiczne które na pewno uprawiają jęczmień, czytałem że nawet jest uprawiany chmiel ekologiczny u nas. Dlaczego by tego nie połączyć?
              Jeśli masz takie pomysły to kupuj Browar Niechanowo zanim go rozniosą złomiarze. Od jakiegoś pół roku jest na sprzedaż, a właściwie na licytacji komorniczej. W skład tego zakładu wchodzi słodownia.

              A poważnie. Ktoś niedawno oświecał mnie, że zamiast inwestować we własne słodownie polskim browarnikom bardziej opłaca się importować słody specjalne z Niemiec.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2015-01-08, 20:21.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                aha, czyli taki dziadowski słód Niestety ale azotem trzeba nawozić aby później słód trzymał parametry. Słodownie określają ile rolnik ma nawozić w zależności od tego jaką mają glebę. Azot między innymi jest potrzebny drożdżom podczas fermentacji.

                Zboże bez oprysków ale z grzybami. No można i tak

                Skąd wiesz, że słodownie niemieckie nie robią z polskiego zboża? hę?
                Rodowód piwa określamy poprzez miejsce wytworzenia a nie poprzez pochodzenie surowców?

                Już z takimi oszołomami spotkaliśmy się w Urzędzie Marszałkowskim.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • abrarakulix
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.09
                  • 22

                  #9
                  [QUOTE=jacer;1225763]aha, czyli taki dziadowski słód Niestety ale azotem trzeba nawozić aby później słód trzymał parametry. Słodownie określają ile rolnik ma nawozić w zależności od tego jaką mają glebę. Azot między innymi jest potrzebny drożdżom podczas fermentacji.

                  no akurat w jęczmieniu browarnym azotu musisz dawać jak najmniej bo inaczej to nie będzie jęczmień browarny a paszowy

                  Zboże bez oprysków ale z grzybami. No można i tak

                  zboże ekologiczne jest mniej podatne na choroby grzybowe niż konwencjonalne bo nie otrzymujesz takiego dużego plonu a przez to łan jest mniej zwarty, bardziej przewiewny a grzybki lubią ciche pomieszczenia

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    A ludzie lubią dobre piwo z surowców z całego świata a nie z napisem bio.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • abrarakulix
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.09
                      • 22

                      #11
                      to bio piwo nie może być dobre ??? panie jacer

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abrarakulix
                        to bio piwo nie może być dobre ??? panie jacer
                        Piłem dwa i były ohydne
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Źle postawione pytanie. Czy ze słodu bio piwo będzie lepsze, wyraźnie lepsze, wyczuwalnie lepsze?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19291

                            #14
                            Tak, od 30 do 50 % (dokładnie o tyle ile słód jest droższy).

                            Jeśli chcesz zgarnąć na to dotacje unijne to jak najbardziej słuszna droga. W USA już mają nawet festiwal takich piw. Większość to wystawcy z USA, ale przyjeżdżają też wystawcy z Europy. W Polsce odbywa się również festiwal dawnych odmian i ras. Myślę, że byłbyś tam mile widziany z takim produktem, bo jest on właśnie popierający 'eko' i 'bio'.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-01-08, 21:27.

                            Comment

                            • Jimmy_jb
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.11
                              • 911

                              #15
                              Tylko nie zapominajmy że w ramach promowania "eko" produktów zabroniono niedawno tradycyjnych metod wędzenia.
                              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                                dadek
                                Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                                2025-01-03, 01:44
                              • dadek
                                Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                dadek
                                Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                2024-05-12, 23:57
                              • dadek
                                Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                                dadek
                                Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                                2023-09-30, 00:34
                              • dadek
                                Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                                dadek
                                Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                                2022-10-30, 20:12
                              • klim55
                                Fermentacja burzliwa - brak piany
                                klim55
                                Witam,

                                W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
                                2017-07-20, 16:25
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...