Początki w świecie dobrego piwa. Od czego zacząć?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piktor
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
    Kup sobie jakieś fajne szkło, jakiś kufel czy szklankę, które będzie Twoim ulubionym. Żadne sniftery, teku-sreku czy kolejne dziwactwa. Są po prostu niefunkcjonalne do picia, tylko do mlaskania łyczka po łyczku i niuchaniu. Żadnych dodatkowych wrażeń czy orgazmów z takich szkieł nie otrzymasz poza tym tylko, że nakręcisz podaż rzeczy niepotrzebnych.
    Dlaczego są niefunkcjonalne do picia i niepotrzebne? Bo becikowi się nie podobają?

Szkło zwężające się ku górze lepiej skupia aromaty. To jest fakt, więc owszem, bardzo możliwe, że otrzyma dodatkowe wrażenia. Żyj sobie w swoim świecie, w którym snifter jest niepotrzebnym i niefunkcjonalnym dziwactwem, ale nie okłamuj ludzi, zwłaszcza początkujących.

Comment

• Biniauer
      • 2013.06
      • 123

Ja tam waliłem IPA z kufla zanim dowiedziałem się o istnieniu snifterów teku coś tam coś tam i powiem Wam, że aromat czułem super.

Prawdę mówiąc nie zauważam wielkiej różnicy między snifterem, a zwykłym pokalem. Może minimalną, ale to nie wiem czy sam sobie tego nie wmawiam przypadkiem.
      Generalnie przychylam się do tego by pić z takiej szklanki, która jest naszą ulubioną.

Comment

• Piktor
        • 2011.11
        • 109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja tam waliłem IPA z kufla zanim dowiedziałem się o istnieniu snifterów teku coś tam coś tam i powiem Wam, że aromat czułem super.

Prawdę mówiąc nie zauważam wielkiej różnicy między snifterem, a zwykłym pokalem. Może minimalną, ale to nie wiem czy sam sobie tego nie wmawiam przypadkiem.
        Generalnie przychylam się do tego by pić z takiej szklanki, która jest naszą ulubioną.
        Ale nikt nie mówi, że z kufla aromat nie może być świetnie wyczuwalny, może i często jest (zwłaszcza jeśli pływa w nim mocno nachmielone IPA). Chodzi o to, że ze sniftera albo innego szkła, które się zwęża ku górze (pokal posiadający tę cechę istotnie będzie równie albo prawie równie dobry), często będzie wyczuwalny jeszcze lepiej. Czasem zarówno w kuflu, jak i w czymś kieliszkowatym, aromat tego samego piwa będzie nikły, rozproszony, a czasem w obu będzie świetny. Ale czasem w kuflu będzie nikły, a w snifterze/pokalu/teku już nie, natomiast na odwrót nigdy i w tym rzecz.

Comment

• gtq
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.02
          • 12

Kup sobie jakieś fajne szkło, jakiś kufel czy szklankę, które będzie Twoim ulubionym. Żadne sniftery, teku-sreku czy kolejne dziwactwa. Są po prostu niefunkcjonalne do picia, tylko do mlaskania łyczka po łyczku i niuchaniu. Żadnych dodatkowych wrażeń czy orgazmów z takich szkieł nie otrzymasz poza tym tylko, że nakręcisz podaż rzeczy niepotrzebnych.
          Czyli jakie polecasz? Taka szklanka z Tesco Twoim zdaniem będzie dobra?
          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W Pepco znalazłem taką szklankę. Opisana jest jako do koktajlów (chyba 0,3l, cena 6,99zł):

Warto czy lepiej polować na tą z zestawu Duvela?

Comment

• oczko21
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.11
            • 72

Kupiłem parę tych szklanek koktajlowych które pokazałeś dlatego że spodobał mi się ich inny kształt Jednak do picia piwa są niewygodne .Nie szukaj zestawu Duvela , szukaj ogólnie róznych zestawów z taką szklanką, która Ci sie spodoba.

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedzi

AIPA jest na tyle wyraziste, aromatycznie ekspansywne, ze żaden typ szkła nie jest w stanie zmącić jego walorów. Z tego też powodu w Ameryce najpopularniejszym szkłem barowym jest shaker, który na górze jest stosunkowo szeroki, ale to nikogo nie razi bo APA, AIPA czy amber ale są na tyle aromatyczne że to żądną przeszkodą nie jest. Natomiast sądzę, że snifter pomógłby wychwycić co nieco w przypadku RISa, barley wine, wee heavy, porteru bałtyckiego - tutaj takie szkło moim zdaniem ma spore plusy (do tego ogrzewanie trunku ręką od spodu itp.)

Co do ostatniego pytania autora wątku: shaker z Tesco pasuje na szkło uniwersalne, do stylów sesyjnych, do piw codziennych, do 80% piw jakie przyjdzie Ci na początku konsumować. To szkło do koktajli nie wiem jaką ma średnicę na górze więc ciężko mi powiedzieć czy to będzie akurat to czego szukasz.

Polecam jednak allegro, zawsze coś da się upolować, np. to:

Comment

• dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

Ja bym na Twoim miejscu poszukał zestawu Duvela, świetnie się trzyma w dłoni i podgrzewa (piwo oczywiście ) w miarę picia. Możesz także poszukać zestawu Kormorana z pokalem 0,33.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gtq Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czyli jakie polecasz? Taka szklanka z Tesco Twoim zdaniem będzie dobra?
                  W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W Pepco znalazłem taką szklankę. Opisana jest jako do koktajlów (chyba 0,3l, cena 6,99zł):

Warto czy lepiej polować na tą z zestawu Duvela?
                  Ta szklanka wydaje się być tym samym co moja na fotce
                  Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

mój ulubiony kształt kufla z którego najchętniej pije to (logo nieważne):

mam jeszcze inne kufle, szklanki, pokale ale z tych dwóch szkieł co powyżej piję najchętniej, są wygodne i poręczne i dobrze z nich wchodzi

ps. teku tez mam ale picie z niego to masakra, nie polecam
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

ps. teku tez mam ale picie z niego to masakra, nie polecam
                    Wyrzuć, po co Ci to?
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• gtq
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.02
                      • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja bym na Twoim miejscu poszukał zestawu Duvela, świetnie się trzyma w dłoni i podgrzewa (piwo oczywiście ) w miarę picia. Możesz także poszukać zestawu Kormorana z pokalem 0,33.
                      Podstawowa sprawa czy szklanka Duvela będzie wygodna? Te koktajlowe z pepco nie wyglądały na zbyt poręczne.

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wyrzuć, po co Ci to?
                        na wymianę/sprzedaż
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grew
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.05
                          • 766

We Wrocławiu, w Piwnicy są Teku Baladin (bez nadruków na czaszy) w dobrej cenie z "wadą" - ale często tak niewidoczną, że bez problemu można się pokusić. Cena - około 15pln. Podejrzewam, że w innych sklepach też to mają.

Comment

• dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gtq Wyświetlenie odpowiedzi
                            Podstawowa sprawa czy szklanka Duvela będzie wygodna? Te koktajlowe z pepco nie wyglądały na zbyt poręczne.
                            Nie mam problemu z trzymaniem, bierzesz między palce i pijesz .

Comment

• Rycho_128
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.03
                              • 1054

Ja tam nie przejmuję się za bardzo szkłem, 80% piwa wypijam w półlitrowym kuflu (mam różne i mi się już nie mieszczą w szafce), inne szkło też mam (kilka sztuk), ale używam sporadycznie. Generalnie pić w tym, w czym się lubi, no, może nie z plastikowego czy metalowego kubka. Z filiżanki raczej też nie I jeszcze jedno: jak nie ma pod ręką dedykowanego piwnego szkła, duży kieliszek do wina też będzie ok. Może od szkła ważniejsza jest temperatura pitego piwa, za zimne niedobre, nawet jasny lager, wtedy ucieka w kosmos większość smaku piwa...
                              Last edited by Rycho_128; 2015-02-19, 20:45.
                              Gdański Browar WaRy
                              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• gtq
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2015.02
                                • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                                Spodziewam się, że nas wkręcasz ale co tam...

Jasne lagery - Pinta Pierwsza pomoc, Bojan Strażackie, PLON niebieski czy Warminskie Rewolucje Kromorana
                                Lagery ciemne - Czarna dziura Pinty, coś z Gościszewa
                                Portery - Warmiński, Komes, Żywiec, Łódzki
                                Górna fermentacja jasne - Jankes z Lwówka, Grand Prix z Ciechanowa, A ja pale ale Pinty
                                Górna fermentacja ciemne - Orthodox Stout Alebrowaru
                                Specjalne/smakowe/dziwne - Roztoczańskie Dymione ze Zwierzyńca, Darz Bór z Gościszewa

Nie powinieś mieć z nimi problemu w średnio ambitnym sklepie specjalistycznym, no może dwóch.
                                Dzięki.

Teraz tylko jakieś szkło. Ale nie sądziłem, że taki problem z tym będzie. Jak jakieś dobre, to trudno dostępne albo cena "z kosmosu".

Comment

Przetwarzanie...
                                X