Początki w świecie dobrego piwa. Od czego zacząć?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Biniauer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 123

Problem z czytaniem masz?
    Napisałem "Dobre piwo będzie smakować z każdego szkła do piwa". Czego tu nie rozumiesz?

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Wtrącenia o kieliszku do wódki. Zasiałeś wątpliwość tak, jakby z niego już dobre nie było. Mogę prosić o objaśnienie tych zawiłości?

Comment

• tristan_tzara
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.12
        • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gtq Wyświetlenie odpowiedzi
        Ostatnie posty serio nie mają większego sensu.

Nie wiem czy jest temat na to pytanie, a więc zapytam tutaj, bo widziałem kilka osób z Łodzi. Byłem w sklepie z piwami na Pomorskiej w Łodzi i chciałem kupić jakąś Pintę (Jak w dym lub dobry wieczór), ale niestety nie było. Wiecie czy w okolicy dostanę te piwa?
        Przede wszystkim Piwoteka na 6 Sierpnia(jest też na Retkini filia). W niektórych monopolkach na piotrkowskiej dostaniesz pinte. Z innych ciekawych jest sklep na piwnej, rydzowej, nastrojowej. Zajrzyj do działu piwo gdzie.

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Areh Wyświetlenie odpowiedzi
          Panowie, puścicie chłopaka z torbami, a on tylko dobrego piwa chciał spróbować.
          To samo pomyślałem.

Ostatnie posty serio nie mają większego sensu.
          Witaj na browar.biz. Miejscu, gdzie ludzie się zagryzą kłócąc się o kształt nóżki w pokalu

Olej temat szkła, to jest sprawa wtórna i przydatna dopiero wtedy, kiedy (o ile) zaczniesz się bawić w sensoryczny onanizm albo w prowadzenie bloga. Jeśli po prostu chcesz się napić dobrego piwa, to pij je chociażby z plastikowego, festiwalowego pojemnika. Byle nie pić wprost z butelki, bo wtedy faktycznie nie wyczujesz połowy smaków.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
          Dobre piwo będzie że wszystkiego dobre.
          I tym zdaniem temat szkła bym podsumował.

A jakie piwa? Najlepiej spróbuj całej serii Podróży Kormorana, robią bardzo dobre i takie "klasyczne" piwa w kilku popularnych stylach. Pisząc te słowa popijam kormoranowego Rauchbocka Piwa z Pinty możesz brać niemalże w ciemno, rzadko (chociaż i to się zdarza) są gorsze, niż dobre. Koniecznie spróbuj piwa na "amerykańcach" - Lwówek Jankes takim jest, ale niestety miewa spore wahania formy, czasem bywa fajnym, lekkim piwem, a czasem ląduje w zlewie. Jakiego? Jak spytasz w sklepie specjalistycznym (chociażby rzeczonej Piwotece) o dobre piwo w stylu "AIPA" albo "APA", to Ci doradzą. Spróbuj też ciemnej odmiany tego stylu, zwykle nazywanego "Black IPA".

Koniecznie spróbuj jakiegoś stouta (Guiness jest piwem w tym stylu, tylko że... Średnim). Ja się w tym stylu zakochałem od pierwszego łyka.

Wędzonka. To jest może lekki hardcore dla początkującego, tutaj się albo zakochasz (znowu jak ja - a zacząłem z grubej rury, bo Smokey Georgem), albo znienawidzisz. Chociażby polskie piwo Smoky Joe jest dobrym przykładem.

Koniecznie spróbuj jakiegoś "belga", tutaj ponownie doradzą Ci dobrze sklepie - nie chcę rzucać nazwami, gdyż tutaj ceny zaczynają się zwykle od 6-8 zł za małą butelkę, a kończą na setkach, albo i gorzej.

Ale najpierw spróbuj może jakiegoś "małobrowarowego" jasnego lagera - i porównaj go ze znaną przez siebie Perłą, bo to ten sam styl. Warmińskie Rewolucje, Polka Pils (sprzedawana poza Śląskiem jako Wąsosz 9, o ile mnie pamięć nie myli), Policka 10 (w Katowicach dostępne bez problemu, nie wiem, jak w Łodzi), Pierwsza Pomoc, tego typu piwo.

Próbowania piw w stylu Russian Imperial Stout na razie odradzam, bo to są przehipersuperwywalające z butów piwa, ale wymagają pewnej piwnej, hmmm, ogłady. Bo są po prostu... Bardzo. Bardzo goryczkowe, bardzo ciężkie, bardzo mocne, bardzo... Drogie. A szkoda się zrazić na początku. Wiesz, to tak, jakbyś poszedł na kurs nauki jazdy i na dzień dobry dostał do prowadzenia Ferrari Albo Caterpillara.

Spróbuj jakiegoś hefe-weizena. Może np. Śmietankę Toruńską, może Bambra z SzałPiwu, ale w gruncie rzeczy większość warzonych u nas hefe-weizenów jest przynajmniej przyzwoita.

To tak ode mnie

Comment

• behegrzmot
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.01
            • 276

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
            Olej temat szkła, to jest sprawa wtórna i przydatna dopiero wtedy, kiedy (o ile) zaczniesz się bawić w sensoryczny onanizm albo w prowadzenie bloga. Jeśli po prostu chcesz się napić dobrego piwa, to pij je chociażby z plastikowego, festiwalowego pojemnika. Byle nie pić wprost z butelki, bo wtedy faktycznie nie wyczujesz połowy smaków.
            Tradycyjnie odbijamy się od skrajności do skrajności. Też bbizowa specjalność Pewnie, że słabe piwo nie stanie się lepsze tylko dlatego, że wlejemy je do fajnego piwnego szkła ale jakiś prosty pokal jednak ułatwia wyczucie ciekawych nut których nawet byśmy się po piwie nie spodziewali bo z shakera się natychmiast ulatniają. Musimy to od razu podciągać pod "sensoryczny onanizm"?

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behegrzmot Wyświetlenie odpowiedzi
              Musimy to od razu podciągać pod "sensoryczny onanizm"?
              Tak, bo wszyscy sensorycy to onaniści
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• WojciechT
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak, bo wszyscy sensorycy to onaniści
                A wszyscy onaniści to sensorycy?

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Teraz tylko jakieś szkło. Ale nie sądziłem, że taki problem z tym będzie. Jak jakieś dobre, to trudno dostępne albo cena "z kosmosu".
                  Problem jest tylko w tym, że paru nawiedzonych gości wymyśla cuda stworzone chyba tylko po to, aby dodać sobie ważności. Kieliszki identyczne z teku widziałem w Intermarche w cenie 5 zł sztuka, ale musiałbym być chory na głowę, żeby z czegoś takiego pić piwo. Ja osobiście w warunkach domowych preferuję zwykła szklaneczkę 0,3 Namysłowa, nieco zwężającą się u góry: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=29013 . Może być nieco bardziej ozdobna: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=48174

Takie szkło bez trudu wyprosisz w jakiejś knajpie. Nie daj się zwariować i nie kupuj bzdetów po kilkadziesiąt złotych, bo na początek i tak nie dostrzeżesz żadnej różnicy. A sensorycznych ekstremistów traktuj z odpowiednią ostrożnością, ekstremiści rzadko są wiarygodni.

Comment

• Livres
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2012.04
                    • 324

Koniecznie spróbuj jakiegoś "belga", tutaj ponownie doradzą Ci dobrze sklepie - nie chcę rzucać nazwami, gdyż tutaj ceny zaczynają się zwykle od 6-8 zł za małą butelkę, a kończą na setkach, albo i gorzej.
                    Demonizujesz, absolutnie genialne Rochefort 10 kosztuje ledwie 14-17 zł.

Comment

• gtq
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.02
                      • 12

Szkło
                      Na razie kupiłem szklankę w Pepco z trochę grubszego szkła (250 ml) za 3,99 zł i jestem zadowolony.
                      Jak będę miał okazję byc w ikei, to kupię tę szklankę z nóżką za kilka zł. Nie zamierzam wydawać tyle pieniędzy ile niektórzy pisali na kawałek szklanki, który w Chinach produkują za grosze. Kropka.

Piwo
                      Wczoraj próbowałem drugie piwo po Jankesie, a mianowicie Komes Porter. Ogólnie smak trochę ciężki, pod koniec jak się bardziej ogrzało lepiej czułem słodycz. Jakoś mnie nie zachwyciło, ale smakowało mi. Chyba nawet bardziej podeszło mi od Jankesa, chociaż ciężko je porównywać.

Dzięki za te posty wyżej o gatunkach piw. Będę próbował.

Wiedza
                      Skąd czerpać wiedzę na temat piwa? Chciałem co nieco się doedukować. W internecie jest dużo publikacji, ale nie wiem które są wartościowe, a które niekoniecznie.
                      Możecie polecić jakieś artykuły, blogi itp. z którymi warto zaznajomić się na początek?

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Tu masz kompendium na temat stylów http://www.wiki.piwo.org/Zestawienie...w_%28tabela%29
                        Oczywiście za parę postów dowiesz się, że to blaga i nikt w nowoczesnym świecie nie posługuje się już klasyfikacją BJCP bo nie obejmuje ona sour stoutów czy pszenicznych munich hellesów leżakowanych w beczkach po trzyletnim cabernecie z południowej Afryki. Ale jako podstawa wystarczy.

O piwie możesz czytać na blogach bo jest ich multum, każdy z nich zazwyczaj ma linki do innych polecanych przez prowadzącego. I tu ciekawostka i zagadka dla ciebie jako początkującego w "branży" - jak sądzisz dlaczego tylko na portery.pl Masona jest link na b.biz?
                        Nie łudź się, że znajdziesz tam obiektywizm bardziej obiektywny niż np. tutaj w dziale "Piwo Konkretnie". Przeczytaj sto blogów, przeczytaj sto wpisów na browar.biz i sto na ratebeer i wybierz coś dla siebie.

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Opis stylów z piwo.org podlinkowany post wyżej to bdb przegląd tematu na początek. Później proponuję przejrzeć sobie analogiczne opisy stylów zamieszczone przy portalach beer advocate i ratebeer.com. O stylach niemieckich fajnie rozprawia się tutaj: http://www.germanbeerinstitute.com/styles.html

Z blogów pewne opisy/podusmowania stylów najlepiej prowadzi Mason na swoich Portery.pl oraz od czasu do czasu Kopyr.

Comment

• Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5030

Witam, mam 23 lata, nie piję dużo alkoholu
                            I czy nie mogloby tak pozostac, bo skoro do tej pory alkohol nie byl Ci za bardzo potrzebny to po co to zmieniac?
                            A wchodzac w swiat piwnych geekow narazasz sie na niepotrzebne stresy, sam widzisz jak wyglada dyskusja o tym z czego pic, a to dopiero poczatek.
                            Po silowni walnij sobie Perle Miodowa, ktora dotarla nawet do USA, i nie bedziesz musial sie przejmowac roznymi dziwnie brzmiacymi nazwami, ktorymi tu opisuje sie m.in. wady piw.

Jesli sie jednak upierasz przy swoim, to przygode z piwem zacznij od piw niepasteryzowanych z malych czeskich browarow. Bedziesz mogl porownac ich smak z Perla.
                            Pozdrawiam
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

Koniecznie spróbuj jakiegoś stouta (Guiness jest piwem w tym stylu, tylko że... Średnim). Ja się w tym stylu zakochałem od pierwszego łyka.
                              Guinness Original za 3,49 z Biedronki jest całkiem dobry.
                              Wędzonka. To jest może lekki hardcore dla początkującego, tutaj się albo zakochasz (znowu jak ja - a zacząłem z grubej rury, bo Smokey Georgem), albo znienawidzisz. Chociażby polskie piwo Smoky Joe jest dobrym przykładem.
                              Broń Cię Panie Boże przed Georgem Smokey (hardcore totalny, Do tej pory mam ubaw po pachy czytając recenzję Żą , Smoky Joe to zaś całkiem dobry wybór.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              Takie szkło bez trudu wyprosisz w jakiejś knajpie. Nie daj się zwariować i nie kupuj bzdetów po kilkadziesiąt złotych, bo na początek i tak nie dostrzeżesz żadnej różnicy. A sensorycznych ekstremistów traktuj z odpowiednią ostrożnością, ekstremiści rzadko są wiarygodni.
                              Po co prosić, można zajumać .
                              Większość szkieł można kupić za mniej za 20 zł więc nie przesadzaj.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Livres Wyświetlenie odpowiedzi
                              Demonizujesz, absolutnie genialne Rochefort 10 kosztuje ledwie 14-17 zł.
                              Gtq, spróbuj koniecznie
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• WojciechT
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2012.09
                                • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                                O piwie możesz czytać na blogach bo jest ich multum, każdy z nich zazwyczaj ma linki do innych polecanych przez prowadzącego. I tu ciekawostka i zagadka dla ciebie jako początkującego w "branży" - jak sądzisz dlaczego tylko na portery.pl Masona jest link na b.biz?
                                Wcale nie. Ja też czasem linkuję bbiz, np. tu

Comment

Przetwarzanie...
                                X