Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116
Wyświetlenie odpowiedzi
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
-
-
Nie dalej jak trzy tygodnie temu przejeżdżałem koło gotowego już budynku browaru w Turku (nie wiem jak tam w środku) i wnioskuję, że równie dobrze mógłby być to browar rzemieślniczy jak i restauracyjny, ale też myślę, że gdyby chcieli postawić na rzemiosło, nie budowaliby czegoś w rodzaju pseudodworku, tylko zwykły klocek na sprzęt.
Comment
-
-
Byłem i piwo piłem. Witek był wyśmienity.AIPA dobra na plus a najsłabszy z trójki był belg.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTak jak już pisałem na FB w Marysi stoi już nowa warzelnia 20 hl Warzą jeszcze na starej "piątce", ale browar się rozrasta.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Zastanawiam się, kiedy wreszcie któryś ze startujących browarów zaproponuje nam na początek zestaw: pils, lager, grodziskie, porter bałtycki.
Po trzech dniach jechania na czeskim jasnym po raz kolejny uświadomiłem sobie, że cała ta nasza "rewolucja" powoli się będzie kończyć, no bo w końcu ludzie zaczną pytać o niekoncernowe, ale "zwykłe" piwo. Może się mylę, ale znudziło mi się bieganie po piwo z każdego otwieranego browaru - i 75% rozczarowań.
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam się, kiedy wreszcie któryś ze startujących browarów zaproponuje nam na początek zestaw: pils, lager, grodziskie, porter bałtycki.
Po trzech dniach jechania na czeskim jasnym po raz kolejny uświadomiłem sobie, że cała ta nasza "rewolucja" powoli się będzie kończyć, no bo w końcu ludzie zaczną pytać o niekoncernowe, ale "zwykłe" piwo. Może się mylę, ale znudziło mi się bieganie po piwo z każdego otwieranego browaru - i 75% rozczarowań.
Comment
-
-
No dobra, zostawmy te dwa ostatnie... Niedawno w sklepie pani powiedziała mi, że ograniczyła radykalnie półkę z polskim kraftami na rzecz czeskich i niemieckich lagerów, które podobno bardzo dobrze schodzą. Sęk w tym, że w Polsce wciąż nie nauczyliśmy się robić dobrego piwa podstawowego, a zaczynamy od wynalazków.
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam się, kiedy wreszcie któryś ze startujących browarów zaproponuje nam na początek zestaw: pils, lager, grodziskie, porter bałtycki.
Po trzech dniach jechania na czeskim jasnym po raz kolejny uświadomiłem sobie, że cała ta nasza "rewolucja" powoli się będzie kończyć, no bo w końcu ludzie zaczną pytać o niekoncernowe, ale "zwykłe" piwo. Może się mylę, ale znudziło mi się bieganie po piwo z każdego otwieranego browaru - i 75% rozczarowań.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziNo dobra, zostawmy te dwa ostatnie... Niedawno w sklepie pani powiedziała mi, że ograniczyła radykalnie półkę z polskim kraftami na rzecz czeskich i niemieckich lagerów, które podobno bardzo dobrze schodzą. Sęk w tym, że w Polsce wciąż nie nauczyliśmy się robić dobrego piwa podstawowego, a zaczynamy od wynalazków.
Comment
-
-
No to pozazdrościć Bydgoszczy cen. Gdybym tam mieszkał, przerzuciłbym się na te Czechy dostępne po 4 zł, a po kraft sięgałbym raz na miesiąc.
W Kielcach, będąc przejazdem kupiłem 1,5 L pet z czeskiego minibrowaru za 37 zł, drugi za 32 zł, więc w tym drugim przypadku wychodzi ok 10 zł za 0, 5 L. Fakt, trochę się dałem naciągnąć.Last edited by Prusak; 2016-09-02, 12:06.
Comment
-
Comment