Konkursy piwne - gdzie tu sens?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Puszek_72
    Jednak teoria pozamienianych karteczek bardziej mi odpowiada
    Znasz bajkę o Łodzi?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Znasz bajkę o Łodzi?
      A znasz bajkę o ET?
      Last edited by dyczkin; 2015-04-13, 20:41.
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • chemmobile
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.03
        • 2168

        #33
        Hahaha, no po prostu idzie posikać się ze śmiechu z poziomu organizowania konkursów i imprez w Polsce. Kilka lat "rewolucji", a poziom nadal na nie opuścił rejonów podwórkowej smarkaterii.
        Wysyłam obraz na wystawę, gdzie oceny mają dokonać podobno fachowcy. Rzekomo każdemu obrazowi wystawia się recenzję. Okazuje się jednak, że recenzja ogranicza się do opinii w stylu "kicz", "szmata", "szkoda marnować płótna", ewentualnie "d...pa". Cóż, przecież organizatorzy niczego nie obiecywali, a w ogóle to sala wystawiennicza miała aż 2 kilometry długości i "jury" po prostu musiało biec od obrazu do obrazu, aby zdążyć na wieczorny pociąg do Koluszek.
        Mamy zatem w Polsce konkursy, w których sędziowie nie potrafią sędziować, a uczestnicy nie wiedzą, czy dobrze malują.
        Następnym razem lepszym rozwiązaniem dla uczestników będzie samodzielne wystawienie swoich dzieł na darmowych słupach ogłoszeniowych. Ma to co najmniej jedną zaletę - dowiecie się, czy wasze płótno ma szanse zarobić realne pieniądze.
        Last edited by chemmobile; 2015-04-13, 21:10.
        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Zwykła kultura nakazywałaby zamieszczenie chociaż jednego poprawnie skonstruowanego zdania oraz informacji, że piwo nie zakwalifikowałoby się do kolejnego etapu.

          coraz częściej mam wrażenie, że chłopcy świetnie bawią się we własnym gronie, a te piwa, nadsyłane przez frajerów są tylko pretekstem do zabawy.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Zwykła kultura nakazywałaby zamieszczenie chociaż jednego poprawnie skonstruowanego zdania oraz informacji, że piwo nie zakwalifikowałoby się do kolejnego etapu.

            coraz częściej mam wrażenie, że chłopcy świetnie bawią się we własnym gronie, a te piwa, nadsyłane przez frajerów są tylko pretekstem do zabawy.
            Było pełnym zdanie i kulturalnie, tylko uzasadnienie "oszczędne"
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #36
              Pełne zdanie ma podmiot i orzeczenie, jeden wyraz nie spełnia tego warunku.

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #37
                2 pełne zdanie to byłby elaborat
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • zigy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.04
                  • 39

                  #38
                  Po raz pierwszy wysłałem piwo na konkurs. Mówię do żony, ze nie wygram, ale mają być wysłane metryczki więc dowiem się jak wyglądam na tle innych piwowarów domowych. No i dostałem metryczkę: "za słodkie". Czyli co: piana :zajeb@#$ e znaczy super, Wysycenie super, w stylu, ale za słodkie??? no i już wiem co muszę podszkolić. Bójcie się za rok!!!

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #39
                    Czego ludzie się spodziewacie? To kompletna amatorszczyzna wszak jest. Sędziowie namaszczeni przez organizacje o set letniej tradycji nie biorą pieniążków (a szkoda ) tylko jakieś tam bonusy więc i tak oceniają, chyba według jakiegoś regulaminu, czyli stający do konkursu z góry na to się godzą. Szef wysokiego jury sam wypuszczający (już nie za free) na rynek niedofermentowane piwo, według nieobowiązujących starych polskich norm chyba szkodliwe, zadecydował że tak ma być i tak jest. Takie środowisko "sędziowskiej" wzajemnej adoracji. Gość się awanturuje? Popracuj, albo załóż garnitur "gość w garniturze mniej awanturujący się jest" a ja takim sędziom polecam bajkę o wężu.Nie sądzę aby ktoś z was odważył się brać honoraria za to niby sędziowanie bo wtedy trzeba by ponosić konsekwencje swych dokonań, a tak to fajnie być VIP-em bez konsekwencji i jeszcze nawrzucać ludziom na jakimś tam forum.
                    Last edited by gobong; 2015-04-13, 21:52.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                      Czego ludzie się spodziewacie? To kompletna amatorszczyzna wszak jest. Sędziowie namaszczeni przez organizacje o set letniej tradycji nie biorą pieniążków (a szkoda ) tylko jakieś tam bonusy więc i tak oceniają, chyba według jakiegoś regulaminu, czyli stający do konkursu z góry na to się godzą. Szef wysokiego jury sam wypuszczający (już nie za free) na rynek niedofermentowane piwo, według nieobowiązujących starych polskich norm chyba szkodliwe, zadecydował że tak ma być i tak jest. Takie środowisko "sędziowskiej" wzajemnej adoracji. Gość się awanturuje? Popracuj, albo załóż garnitur "gość w garniturze mniej awanturujący się jest" a ja takim sędziom polecam bajkę o wężu.Nie sądzę aby ktoś z was odważył się brać honoraria za to niby sędziowanie bo wtedy trzeba by ponosić konsekwencje swych dokonań, a tak to fajnie być VIP-em bez konsekwencji i jeszcze nawrzucać ludziom na jakimś tam forum.
                      Słuchaj koleżko, po pierwsze piszesz tu anonimowo (profil nieuzupełniony), więc w zasadzie nie powinienem z Tobą gadać, ale zaintrygowałeś mnie, któreż to moje (nasze kolaboracyjne) piwo było niedofermentowane?
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                        Słuchaj koleżko, po pierwsze piszesz tu anonimowo (profil nieuzupełniony), więc w zasadzie nie powinienem z Tobą gadać, ale zaintrygowałeś mnie, któreż to moje (nasze kolaboracyjne) piwo było niedofermentowane?
                        A skąd tona masło w Sharku?
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
                          A skąd tona masło w Sharku?
                          A wiesz co oznacza słowo niedofermentowane? I jaka jest różnica między piwem niedofermentowanym, a piwem z wadą? Dla ułatwienia podpowiem, zabutelkowane piwo niedofermentowane... wybucha.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            A wiesz co oznacza słowo niedofermentowane? I jaka jest różnica między piwem niedofermentowanym, a piwem z wadą? Dla ułatwienia podpowiem, zabutelkowane piwo niedofermentowane... wybucha.
                            Tak pisał Piwny Garaż:
                            1. Diacetyl, mój ulubiony.
                            Za co odpowiedzialny: słodki aromat mleka, maślanki, masła. W ekstremalnych przypadkach piwo będzie waniało jak jogurt zbożowy.

                            Dopuszczam diacetyl tylko w przypadku czeskich piw jasnych, czy niektórych wyspiarskich Ale, a i to w rozsądnych stężeniach. W teorii jest to najwyraźniejszy wskaźnik niedojrzałości piwa. Produkowany przez drożdże, powinien zostać zredukowany jeszcze w czasie fermentacji.
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
                              Tak pisał Piwny Garaż:
                              Piwo niedoleżakowane lub niedojrzałe absolutnie nie jest synonimem piwa niedofermentowanego.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #45
                                Drożdże nie zrobiły swojego, a przelewałeś je za wcześnie, dla mnie wychodzi na to samo, wadliwe piwe, fermentacja (może i dojrzewanie) skrócona. Z reszta sam napisałeś
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                ..Co do diacetylu się zgodzę, jest obecny w Sępie. Wynika trochę z naszej technologii, chodzi o to, że aby nachmielić piwo na zimno musimy przetoczyć piwo z jednego tanku do drugiego. To musi się zgrać z wolnym akurat tankiem. Tym, razem był on wolny ciut wcześniej i piwo zostało przetoczone na cichą nie po skończonej burzliwej, ale powiedzmy po 4/5. To zestresowało drożdże i najprawdopodobniej zaowocowało zwiększonym diacetylem. Ponieważ dla mnie diacetyl nie jest największą wadą w piwie, więc mi zbytnio nie przeszkadza, a wręcz uważam że podnosi pełnię. Tyle o diacetylu.
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...