Dolna/górna fermentacja od strony ekonomicznej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ty masz jeszcze ciekawsze, skoro twierdzisz, ze pomimo wyższego ryzyka i większej presji czasu, producent powinien oczekiwać tej samej ceny za swój towar...
    Wytłumacz mi, mądralo, dlaczego w latach dziewięćdziesiątych piwa niepasteryzowane były TAŃSZE, niż ich pasteryzowane odpowiedniki? I dlaczego niby te piwa mają kosztować tyle samo, skoro w niepasteryzowanych odpada koszt pasteryzacji, a nawet niekiedy też filtracji?

    W tym temacie sprawa jest akurat bardzo prosta - ceny piw nieklarowanych są wyższe, bo jest na nie moda, więc frajerom można wyjąć parę groszy więcej z kieszeni.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #32
      W latach 90-tych piwa niepasteryzowane nie podróżowały od Gdańska do Wrocławia tylko były sprzedawane wokół komina, to trochę zmienia rozkład poszczególnych kosztów. Dziś mało który browar żyje ze sprzedaży okolicznej, każdy sprzedaje piwo w całej Polsce w największych miastach przeważnie i taka polityka powoduje, że nie jest to tak banalne jak niegdyś.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8109

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

        Dlaczego więc lagery są tańsze niż ale? Tylko dlatego, że klient myśli, że pils powinien być tańszy niż APA. Chodzi więc o to, żeby nie wywoływać u niego szoku. Po drugie, browar rzemieślniczy wypuszczając pilsa musi się liczyć z tym, że klient może zamiast tego kupić piwo czeskie lub z browaru regionalnego. Dlatego też większość kraftowców wybiera górną fermentację i odpuszcza sobie lagery.
        Ale te browary sa dobre.Sprzedaja lagery poniżej kosztów żeby nie szokować klientów.Wow
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale te browary sa dobre.Sprzedaja lagery poniżej kosztów żeby nie szokować klientów.Wow
          Tego nie napisałem. Browary sprzedają lagery z mniejszą marżą, niż piwa górnej fermentacji. Osobiście uważam to za błąd, bo powinny je sprzedawać drożej, ale ja opisuję zjawisko, a nie daję rady.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            Jestem jednak za tym, by sprzedawać górniaki z mniejszą.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              Jestem jednak za tym, by sprzedawać górniaki z mniejszą.
              No to śmiało, sprzedawaj.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • emes
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 4275

                #37
                Żeby jeszcze klient akceptował te niuanse i kupował

                Comment

                • Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5030

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Po drugie, browar rzemieślniczy wypuszczając pilsa musi się liczyć z tym, że klient może zamiast tego kupić piwo czeskie lub z browaru regionalnego. Dlatego też większość kraftowców wybiera górną fermentację i odpuszcza sobie lagery.
                  Co za szczerosc!
                  Browary rzemieslnicze nie potrafia zrobic piwa, ktore mogloby konkurowac ze zwyklymi czeskimi i regionalnymi piwami, dlatego produkuja dziwadla, w ktorych latwiej ukryc wady.
                  5450 kapsli z wypitych piw
                  874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                  https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                  Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                  https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co za szczerosc!
                    Browary rzemieslnicze nie potrafia zrobic piwa, ktore mogloby konkurowac ze zwyklymi czeskimi i regionalnymi piwami, dlatego produkuja dziwadla, w ktorych latwiej ukryc wady.
                    Zawsze jestem szczery. Browary rzemieślnicze, a w szczególności kontraktowe z tego powodu, że produkują mniej, produkują też znacznie drożej niż browary regionalne czy koncernowe. Jednakowoż, ponieważ boją się sprzedawać pilsy drożej niż APA, bo: klient nie zrozumie, bo jest większa konkurencja itd, to jeśli już wypuszczają pilsy, to starają się sprzedać je atrakcyjniej cenowo. To jest mniej więcej ta strategia, którą 10 lat temu browary regionalne (Ciechan, Kormoran) próbowały walczyć z koncernami, a mianowicie próbowały sprzedawać swoje piwa taniej niż koncerniaki. Ta strategia była bezdennie głupia i browary ją porzuciły. Browary rzemieślnicze nie chcąc jednak tego tłumaczyć klientom wybierają prostszą drogę i po prostu programowo nie warzą lagerów.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

                      #40
                      Można oszaleć.
                      Koszt a cena są kompletnie innymi wskaźnikami, a wszyscy próbują dyskutować o obu na raz. Do tego w każdej dyskusji warto by było zapytać, czy ryzyko liczymy jako koszt. A to jeszcze przed uwzględnieniem uwarunkowań historycznych.
                      To ja może zawężę pytanie: o ile są droższe drożdże górnej fermentacji, loco browar w polskim mieście powiatowym, od drożdży dolnej fermentacji (do zwykłego pale ale)?
                      Lotna ekspozytura browaru

                      Też Was kocham.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #41
                        Pewnie nigdy nie myślałeś o sobie jako o anarchiście
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Biniauer
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.06
                          • 123

                          #42
                          Dolna fermentacja: Paczka suchych drożdży na 10hl fermentis w34/70 ok. 250 zl netto.
                          Gorna fermentacja: Paczka suchych na 10hl fermentis S-04 ok. 140 zl.

                          Dodatkowo do idealnej fermentacji jedna paczka gorniakow dla piwa 12,5 wystarcza spokojnie. Dolniaki natomiast to już dolna granica "bezpieczenstwa" (ale nie ponizej) i przy slabszym napowietrzaniu może być problem z poprawną fermentacją.

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #43
                            W34 można bez problemu dostać taniej, nie ma co płacić za suchary tym kombinatorom.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • gobong
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.04
                              • 658

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                              W latach 90-tych piwa niepasteryzowane nie podróżowały od Gdańska do Wrocławia tylko były sprzedawane wokół komina, to trochę zmienia rozkład poszczególnych kosztów. Dziś mało który browar żyje ze sprzedaży okolicznej, każdy sprzedaje piwo w całej Polsce w największych miastach przeważnie i taka polityka powoduje, że nie jest to tak banalne jak niegdyś.
                              Ile ty masz lat? Żyłeś w latach 90-tych?

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ile ty masz lat? Żyłeś w latach 90-tych?
                                Wystarczy spojrzeć na profil mądralo
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X