Tanieją marki premium koncernów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
    A mnie zastanawia, jak jest z seriami: Książęce i Marcowe/Bock/Białe. Czy tam używa się do dodatków niesłodowanych typu melasa, grysik kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy oraz metody HGB?
    jakbny używali to by był oto napisane na etykiecie.
    Z tego co pamiętam na tyskich książęcym (ciemne, czerwone itp) jest pełen skład i tych wymienionych przez Ciebie nie ma

    W "żywcowych bockomarcowych" na 99,99% także nie świrują z grysikiem, syropem itp. bo nawet w zwykłym Żywcu tego nie ma
    Last edited by dlugas; 2015-06-30, 21:41.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • marqqq
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2014.12
      • 677

      #32
      Od czwartku w Stonie będą też tanio Kasztelany jakieś czerwone i jakieśtam. 2.89 pierwszy, drugi za 1/2

      Ostatnio coraz więcej takich akcji. Odkąd w marketach na porządku dziennym są wyroby z browarów regonalnych, nibyregionalnych i rzemieślniczych.
      Last edited by marqqq; 2015-06-30, 22:19.

      Comment

      • Dukat_WSI
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.03
        • 781

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
        jakbny używali to by był oto napisane na etykiecie.
        Z tego co pamiętam na tyskich książęcym (ciemne, czerwone itp) jest pełen skład i tych wymienionych przez Ciebie nie ma

        W "żywcowych bockomarcowych" na 99,99% także nie świrują z grysikiem, syropem itp. bo nawet w zwykłym Żywcu tego nie ma
        A o HGB cos wiadomo?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
          jakbny używali to by był oto napisane na etykiecie.
          Z tego co pamiętam na tyskich książęcym (ciemne, czerwone itp) jest pełen skład i tych wymienionych przez Ciebie nie ma

          W "żywcowych bockomarcowych" na 99,99% także nie świrują z grysikiem, syropem itp. bo nawet w zwykłym Żywcu tego nie ma
          To juz browary piszą na etykietach, że używają surowce niesłodowane? Jak to się szybko zmienia.

          Żywiec używa jęczmienia niesłodowanego.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            To juz browary piszą na etykietach, że używają surowce niesłodowane? Jak to się szybko zmienia.

            Żywiec używa jęczmienia niesłodowanego.
            Mam jedno pytanie, dot. zbóż niesłodowanych - czy one są np. mniej zdrowe lub negatywnie wpływające na smak, od surowców słodowanych?

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #36
              Na pewno są tańsze.
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #37
                Nie są niezdrowe. A co do drugiej części: zależy od stylu. Palony jęczmień w stoucie czy owies i pszenica w witbierze to części składowe stylu, ale w lagerze to droga na skróty i nie są tak samo wartościowe dla smaku jak słodowane ziarno.

                Comment

                • Dukat_WSI
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2015.03
                  • 781

                  #38
                  OK, dzięki za pomoc.
                  A czy Grupa Żywiec używa niesłodowanego jęczmienia tylko do tych Warek, Leżajsków, Specjali, Tatr, Królewskich, czy również do marek "premium"?

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    To juz browary piszą na etykietach, że używają surowce niesłodowane? Jak to się szybko zmienia.

                    Żywiec używa jęczmienia niesłodowanego.
                    Bo jęczmień zawiera gluten, a więc jest alergenem. GŻ używa też grysiku kukurydzianego, ale informacji o tym na etykiecie nie znajdziesz.

                    Żywiec i chyba Heniek są all malt, czyli nie zawierają dodatków niesłodowych.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Dukat_WSI
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.03
                      • 781

                      #40
                      kopyr, ale chyba wyroby z kukurydzy są bezglutenowe dopiero jak są przetwarzane w odpowiednich warunkach, bez kontaktu z glutenowymi - to prawda? Poza tym: to prawda, że KP stosuje najwięcej różnych "dziwactw"?

                      Comment

                      • dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        To juz browary piszą na etykietach, że używają surowce niesłodowane? Jak to się szybko zmienia.
                        Nasze korpo browary zawsze piszą pełny skład, ale tylko na piwach warzonych na inne rynki (chyba Niemcy, Anglia i kilka innych)ale tylko do tych państw, które wymagają podania pełnego składu. Na "tamtejszych" etykietach np. na Tyskim (i nie tylko) już te cuda (grysik kukurydziany, syrop glukozowy itp.) są wypisane.

                        Żywiec oraz seria Książęce na etykietach podają pełny skład. Nie ma tam wypisanych żadnych dodatków niesłodowanych (wyjątek - w ryżowym jest wymieniony ryż (łał!), nie wiem jak w tym chlebowo jakimś tam, bo nie piłem). Zatem należy im wierzyć, że tak te piwa warzą.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                        A o HGB cos wiadomo?
                        O HGB w tych piwach dowiesz się (może) podczas wycieczki po browarze lub na infolinie. Spróbuj :]
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                          kopyr, ale chyba wyroby z kukurydzy są bezglutenowe dopiero jak są przetwarzane w odpowiednich warunkach, bez kontaktu z glutenowymi - to prawda? Poza tym: to prawda, że KP stosuje najwięcej różnych "dziwactw"?
                          Między zawiera gluten, a "gluten free", jest jeszcze cała reszta. Żeby uzyskać certyfikat "gluten free" producent takiego grysiku pewnie musiałaby spełnić jakieś warunki, ale co do zasady kukurydza nie jest alergenem. Tak jak np. jaja, mleko, gorczyca, orzechy.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #43
                            A tak przy okazji co to ma wspólnego z tytułem wątku?

                            Comment

                            • Dukat_WSI
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.03
                              • 781

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Między zawiera gluten, a "gluten free", jest jeszcze cała reszta. Żeby uzyskać certyfikat "gluten free" producent takiego grysiku pewnie musiałaby spełnić jakieś warunki, ale co do zasady kukurydza nie jest alergenem. Tak jak np. jaja, mleko, gorczyca, orzechy.
                              Dzięki Kopyt za wyjaśnienie. Pozwoliłem sobie Ciebie spytać, bo przy okazji degustacji piw bezglutenowych opowiadałeś o tym, że Twoja siostra cierpi na nietolerancję glutenu, do tego jest lekarzem i zamierza się w leczeniu owej nietolerancji specjalizować.

                              Comment

                              • Dukat_WSI
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2015.03
                                • 781

                                #45
                                Co do meritum tematu: myślę, że na dzień dzisiejszy koncerny wolą przyciągać klientelę obniżaniem cen i jakimiś specjalnymi promocjami, niż rozszerzaniem portfolio. Serie typu Książęce mają raczej znikomy udział w rynku.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X