poczekalnia (czyli, te które są już niedostępne i nie wiadomo czy kiedykolwiek wrócą) Słociak, Porter Festiwalowy 21 BLG - butelka 0,33l (był dostępny tylko na miejscu) Amber, Argus Porter Czarny BLG 18,1 - butelka 0,5l (aktualnie niedostępny w sprzedaży - sieć LIDL)
Dzięki za rozruszanie tematu. W końcu sezon w pełni:]
coś jeszcze?
PS nie wiem co zrobić z tym Korsarzem Bałtyckim, nie mi decydować co jest porterem a co nie :]
Najprawdopodobniej jak trafią się jakieś inne prawie polskie portery to zrobi się taką podsekcję
PS nie wiem co zrobić z tym Korsarzem Bałtyckim, nie mi decydować co jest porterem a co nie :]
Najprawdopodobniej jak trafią się jakieś inne prawie polskie portery to zrobi się taką podsekcję
No cóż, wg stylów piw Beer Judge Certification Program 2008 te "prawie" łapią się do stylu:
12C. Baltic Porter
Podstawowe informacje
OG 1.060–1.090
FG 1.016–1.024
Gęstość początkowa: 14,7 - 22°Blg
Goryczka: 20–40 IBU
Gęstość końcowa: 4,2 – 6°Blg
Kolor: 17 – 30 SRM
Alkohol objętościowo: 5.5 – 9.5%
Temperatura serwowania - 12-14 °C
Porter Bałtycki
chociaż mi się ta umowna kategoria bardzo podoba, a że to na razie pojedynczy przypadek (na pytanie w Olbrachcie co to za Porter co ma tyle ekstraktu Pan odparł zmieszany że to tak, żeby ludziom smakowało...to już prawie koncern ) wrzuciłbym to do „prawie porterów”. Taką mam koncepcję.
Przy okazji przyszło mi do głowy żeby posegregować te portery wg. punktacji z artomatu, wiadomo że zmienne, ale ktoś kto zajrzy od razu będzie wiedział przynajmniej co warto popróbować a co w dalszej kolejności. I wtedy wyglądałoby to tak:
poczekalnia (czyli, te które są już niedostępne i nie wiadomo czy kiedykolwiek wrócą) Słociak, Porter Festiwalowy 21 BLG - butelka 0,33l (był dostępny tylko na miejscu) Amber, Argus Porter Czarny BLG 18,1 - butelka 0,5l (aktualnie niedostępny w sprzedaży - sieć LIDL)
Witam wszystkich smakoszy Porterów Bałtyckich..
Czy jest gdzieś na forum miejsce, w którym można dowiedzieć się, gdzie można kupić Portery Bałtyckie?
Ja większość kupiłem w supermarketach i dyskontach, ale np Lwówek, Łódzki, Krajan czy Black Boss musiałem kupić w sklepach specjalistycznych pewnie przepłacając. Perły i Raciborskiego też nigdzie jeszcze nie widziałem.. może przydałaby się informacja gdzie dany porter można kupić.
Czy jest gdzieś na forum miejsce, w którym można dowiedzieć się, gdzie można kupić Portery Bałtyckie?
Ja większość kupiłem w supermarketach i dyskontach, ale np Lwówek, Łódzki, Krajan czy Black Boss musiałem kupić w sklepach specjalistycznych pewnie przepłacając. Perły i Raciborskiego też nigdzie jeszcze nie widziałem.. może przydałaby się informacja gdzie dany porter można kupić.
"Generalnie "smutne" to przepłacanie....Polecam kupić trochę drożej i z łezką w oku degustować...Po takich tekstach tracę motywację, do odwiedzania BrowarBiz...
"Generalnie "smutne" to przepłacanie....Polecam kupić trochę drożej i z łezką w oku degustować...Po takich tekstach tracę motywację, do odwiedzania BrowarBiz...
a zwróciłeś może uwagę, że to był pierwszy post kolegi pepe28 ? Nie od razu Kraków zbudowano...
Ceny w sklepach specjalistycznych są zwykle niższe, niż w marketach. Przynajmniej tak wynika z moich lokalnych obserwacji.
Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2014-12-13, 23:18.
Dzień dobry.
Porządkuję swoje zbiory pokali restauracyjnych i klubowych EB.
Wszyscy lubimy piwo, chodzimy po knajpkach..
Czy może ktoś z państwa może pomóc w identyfikacji miast z których pochodzą pokale?
Część wiem, ale chciałbym uzupełnić te dane.
Nie...
Sprzedam w komplecie pokale RESTAURACYJNE EB i masę dodatkowych gratis z lat PRL.
Jestem mocno elastyczny, mogę zawieźć, mogę kupca przyjąć u siebie w domu.
Nie chciałbym sprzedawać pojedynczo, bo teraz taka kolekcja już nie do zdobycia.
Comment