Wiadomo, że lepiej ciumciać po każdym łyku, szklanka koniecznie musi być tak cienka, żeby pękała w rękach, ale żebrowanie na dole wzmacnia smak chmielu (sic!). W środku piwo do którego nasypano bezmyślnie chmielu, bo nie potrafi się uwarzyć piwa o czystym profilu smakowym, więc na wszelki wypadek lepiej zasypać im więcej tym lepiej, bo przykryje ewentualne wady
Kufel - wymierające naczynie?
Collapse
X
-
I do tego (trawestując dobrego wojaka) na obrazy muchy srają.
A tak na poważnie to chyba się coś komuś pomyliło. Kufli się nie używa bo są niepraktyczne dla obsługi: są ciężkie, zajmując dużo miejsca na półce bo nie wchodzą jeden w drugi a do tego przy myciu czy przestawianiu ucho się może uszczerbić. Używa się szejkerów bo: są trwalsze od cienkich szklanek, dużo lżejsze od kufli i łatwo się przechowują. Takie są fakty i nie ma co do tego dorabiać ideologii.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Aż dziwne, że ten temat jakoś mi umknął wcześniej. Ja kocham kufle, mam ich 6 w ciągłym użyciu, a mój ulubiony to 15 letni kufel Kujawiaka: http://www.browar.biz/obrazek3.php?k...4&sx=a&wl=1&s= Pije z niego wszystko, co tylko mogę. A co do mody, to w młodości byłem z nią na bakier i tak mi chyba zostało. Dirty dancing i Titanica nie obejrzałem do dziś...Last edited by Pinio74; 2016-04-02, 17:45.BIRRARE HUMANUM ESTComment
-
-
Pess09, gdybyś nie zauważył, tamten akapit cały był ironią
AMarcin, szklanka nie pęknię Ci w rękach, jeśli nie będziesz z nią siedział rozemocjonowany faktem, iż kufle są coraz rzadsze
Wiadomo, skrajności są niebezpieczne niezależnie od tego, z której strony pochodzą. Nieumiejętne chmielenie, przywołane przez Ciebie, to strasznie irytująca tendencja, zgoda. Nie zapominajmy jednak o znakomitych przykładach solidnie goryczkowych piw i niezywajmy piwa typu AIPA "srajpą" tylko dlatego, że nie jest Klasycznym Jasnym Pełnym.Comment
-
AMarcin, szklanka nie pęknię Ci w rękach, jeśli nie będziesz z nią siedział rozemocjonowany faktem, iż kufle są coraz rzadsze
Wiadomo, skrajności są niebezpieczne niezależnie od tego, z której strony pochodzą. Nieumiejętne chmielenie, przywołane przez Ciebie, to strasznie irytująca tendencja, zgoda. Nie zapominajmy jednak o znakomitych przykładach solidnie goryczkowych piw i niezywajmy piwa typu AIPA "srajpą" tylko dlatego, że nie jest Klasycznym Jasnym Pełnym.
Ja akurat bardzo lubię i IPA i APA, ale nie w wykonaniu polskich "kraftowców", bo nawet te które na poczatku dawały rade teraz się zepsuły. Szklanki od Spiegalau owszem pękły mi w rękach, dwa egzemplarze, które w chwilowym zaćmieniu umysłu kupiłem.Last edited by aMarcin; 2016-04-03, 14:30.Comment
-
Sądzę, że kufle są coraz mniej opłacalne z perspektywy prowadzących knajp. Nie pamiętam, kiedy ostatnio zdarzyło mi się widzieć kogoś właśnie z kuflem -- raczej wszędzie królują firmowe szklanki. Szkoda, bo kufle miały swój klimat.Comment
-
W czasie mojego ostaniego pobytu w BiMbeer Pub wszystkie piwa były podawane w kuflu, a co. Piwnym purystom polecamVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
A nie mozna po prostu pozwolic kazdemu saczyc piwo z tego, co mu pasuje? Naprawde musicie sobie udowadniac nawzajem, kto bardziej ocieka za.ebistoscia? Niby brac piwna, a tyle osob patrzy, jak by tu komus dowalic i pokazac, ze "ja jestem bardziej tru".
Ad rem: wlasnie sie zaopatrzylem w kufel z grubego szkla (moj nieoceniony ojciec odstapil mi jeden/jednego) i sobie z niego pije na zdrowie. A kazdego, kto ma z tym problem, blogoslawie i pozwalam mu odejsc :-)Czy napija sie panowie piweczka?Comment
-
^ Ależ oczywiście. Po prostu trochę śmiesznie jest, gdy ktoś usiłuje resztę przekonać, że kufel ginie wskutek międzynarodowego lewackiego spisku Aczkolwiek jeśli ów spisek zostanie udowodniony, sam stanę w pierwszej linii frontu jego (kufla) obrony, jako oręża używając choćby mego uniwersalnego pokalu i prostej szklanki z śp. Janowa LubelskiegoLast edited by sandacz; 2016-04-04, 20:34.Comment
-
Moze zbyt wielu kolegow przerzucilo sie na picie goracej brzeczki prosto z gara zaciernego i dlatgo kufel jest juz passé?Czy napija sie panowie piweczka?Comment
-
Żucie chmielu dotyczy tylko tych bardziej odważnych hipstero beer geekow, a i tak to mięczaki. Prawdziwy twardy facet pije chińską żółć bydlęcą z wiadra.Browar domowy SKOTARComment
Comment