Kufel - wymierające naczynie?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aMarcin
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 152

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
    (łyk normalnego, nie srajpowego piwa, bez zbędnego pedalskiego mlaskania rzecz jasna)
    Wiadomo, że lepiej ciumciać po każdym łyku, szklanka koniecznie musi być tak cienka, żeby pękała w rękach, ale żebrowanie na dole wzmacnia smak chmielu (sic!). W środku piwo do którego nasypano bezmyślnie chmielu, bo nie potrafi się uwarzyć piwa o czystym profilu smakowym, więc na wszelki wypadek lepiej zasypać im więcej tym lepiej, bo przykryje ewentualne wady

Comment

• Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      O moczu zapomniałeś .
      I do tego (trawestując dobrego wojaka) na obrazy muchy srają.

A tak na poważnie to chyba się coś komuś pomyliło. Kufli się nie używa bo są niepraktyczne dla obsługi: są ciężkie, zajmując dużo miejsca na półce bo nie wchodzą jeden w drugi a do tego przy myciu czy przestawianiu ucho się może uszczerbić. Używa się szejkerów bo: są trwalsze od cienkich szklanek, dużo lżejsze od kufli i łatwo się przechowują. Takie są fakty i nie ma co do tego dorabiać ideologii.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Pinio74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.10
        • 3881

Aż dziwne, że ten temat jakoś mi umknął wcześniej. Ja kocham kufle, mam ich 6 w ciągłym użyciu, a mój ulubiony to 15 letni kufel Kujawiaka: http://www.browar.biz/obrazek3.php?k...4&sx=a&wl=1&s= Pije z niego wszystko, co tylko mogę. A co do mody, to w młodości byłem z nią na bakier i tak mi chyba zostało. Dirty dancing i Titanica nie obejrzałem do dziś...
        Last edited by Pinio74; 2016-04-02, 17:45.
        BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• LubieStrongi
          • 2016.02
          • 197

Ale serio, Monachijskie Ciemne od Krysiaka i Staropolskie jest dobrze pić w kuflu.

Comment

• jurkas74
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.04
            • 57

A może po prostu używać szkła odpowiedniego dla danego stylu. Owszem można pić wszystko z teku lub kufla, ale przypomina to trochę picie każdego płynu ze szklanki. Da się, tylko po co?

Comment

• sandacz
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.01
              • 345

Pess09, gdybyś nie zauważył, tamten akapit cały był ironią

AMarcin, szklanka nie pęknię Ci w rękach, jeśli nie będziesz z nią siedział rozemocjonowany faktem, iż kufle są coraz rzadsze
              Wiadomo, skrajności są niebezpieczne niezależnie od tego, z której strony pochodzą. Nieumiejętne chmielenie, przywołane przez Ciebie, to strasznie irytująca tendencja, zgoda. Nie zapominajmy jednak o znakomitych przykładach solidnie goryczkowych piw i niezywajmy piwa typu AIPA "srajpą" tylko dlatego, że nie jest Klasycznym Jasnym Pełnym.

Comment

• aMarcin
                • 2005.08
                • 152

AMarcin, szklanka nie pęknię Ci w rękach, jeśli nie będziesz z nią siedział rozemocjonowany faktem, iż kufle są coraz rzadsze
                Wiadomo, skrajności są niebezpieczne niezależnie od tego, z której strony pochodzą. Nieumiejętne chmielenie, przywołane przez Ciebie, to strasznie irytująca tendencja, zgoda. Nie zapominajmy jednak o znakomitych przykładach solidnie goryczkowych piw i niezywajmy piwa typu AIPA "srajpą" tylko dlatego, że nie jest Klasycznym Jasnym Pełnym.

Ja akurat bardzo lubię i IPA i APA, ale nie w wykonaniu polskich "kraftowców", bo nawet te które na poczatku dawały rade teraz się zepsuły. Szklanki od Spiegalau owszem pękły mi w rękach, dwa egzemplarze, które w chwilowym zaćmieniu umysłu kupiłem.
                Last edited by aMarcin; 2016-04-03, 14:30.

Comment

• lustrzanka
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.04
                  • 3

Sądzę, że kufle są coraz mniej opłacalne z perspektywy prowadzących knajp. Nie pamiętam, kiedy ostatnio zdarzyło mi się widzieć kogoś właśnie z kuflem -- raczej wszędzie królują firmowe szklanki. Szkoda, bo kufle miały swój klimat.

Comment

• dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

W czasie mojego ostaniego pobytu w BiMbeer Pub wszystkie piwa były podawane w kuflu, a co. Piwnym purystom polecam
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• sredstvom
                      • 2015.10
                      • 362

A nie mozna po prostu pozwolic kazdemu saczyc piwo z tego, co mu pasuje? Naprawde musicie sobie udowadniac nawzajem, kto bardziej ocieka za.ebistoscia? Niby brac piwna, a tyle osob patrzy, jak by tu komus dowalic i pokazac, ze "ja jestem bardziej tru".
                      Ad rem: wlasnie sie zaopatrzylem w kufel z grubego szkla (moj nieoceniony ojciec odstapil mi jeden/jednego) i sobie z niego pije na zdrowie. A kazdego, kto ma z tym problem, blogoslawie i pozwalam mu odejsc :-)
                      Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

• sandacz
                        • 2007.01
                        • 345

^ Ależ oczywiście. Po prostu trochę śmiesznie jest, gdy ktoś usiłuje resztę przekonać, że kufel ginie wskutek międzynarodowego lewackiego spisku Aczkolwiek jeśli ów spisek zostanie udowodniony, sam stanę w pierwszej linii frontu jego (kufla) obrony, jako oręża używając choćby mego uniwersalnego pokalu i prostej szklanki z śp. Janowa Lubelskiego
                        Last edited by sandacz; 2016-04-04, 20:34.

Comment

• Pess09
                          • 2013.12
                          • 284

Pess09, gdybyś nie zauważył, tamten akapit cały był ironią
                          Ciężko oceniać kto pisze serio a kto ironizuje, niektórzy tutaj zupełnie poważnie piszą takie same rzeczy.

Comment

• sredstvom
                            • 2015.10
                            • 362

^ Ależ oczywiście. Po prostu trochę śmiesznie jest, gdy ktoś usiłuje resztę przekonać, że kufel ginie wskutek międzynarodowego lewackiego spisku
                            Moze zbyt wielu kolegow przerzucilo sie na picie goracej brzeczki prosto z gara zaciernego i dlatgo kufel jest juz passé?
                            Czy napija sie panowie piweczka?

Comment

• Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

Przecież prawdziwi twardziele nie piją piwa, tylko żują szyszki (w wersji light) albo granulat (w wersji hard) .

Comment

• metalsrem
                                • 2008.09
                                • 239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                                Przecież prawdziwi twardziele nie piją piwa, tylko żują szyszki (w wersji light) albo granulat (w wersji hard) .
                                Żucie chmielu dotyczy tylko tych bardziej odważnych hipstero beer geekow, a i tak to mięczaki. Prawdziwy twardy facet pije chińską żółć bydlęcą z wiadra.
                                Browar domowy SKOTAR

Comment

Przetwarzanie...