Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja wypatrzyłem Magnum, Perle i Tettnager...
    tzn. Tettnanger oraz Northern Brewer, czeskie Sladek, Bór (?) i lokalny Rita. Był jeszcze uprawiany Nugget z tego co wyczytałem, ale uprawy były kłopotliwe i zrezygnowano z tej odmiany.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #47
      I będzie kolejny browar na Białorusi. Całkiem niemały o wybiciu 20 hl otwiera sieć sklepów Korona. Węgierski dostawca już sprawdzony na tym terenie (Białoruś, Rosja, Ukraina) ZIP Technologies oddał już takie browary na Białorusi: restauracyjny Maksel/Beaver w Mińsku w 1993, a potem rozbudowa pod Mińskiem w 2006 (do 50 hl), filia Maksela w Nieświeżu w 2003 i Lamus w Witebsku (2,5 hl).
      Mają być warzone 4 rodzaje piwa. Nazwa nowego browaru jeszcze nie znana.
      Last edited by e-prezes; 2014-09-25, 09:40.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Słowo "craft beer" też zaczyna być obecne na Białorusi. W ślad za wysypem browarów restauracyjnych i coraz powszechniejszego dostępu do piw importowanych w knajpach w Mińsku (w tym wielokranów jak Pub Gwóźdź) duże browary szukają niszy dla siebie. Lidskoe Piwo wypuszcza serię piw dla piwnego konesera "Kolekcja Piwowara". Pierwszym jest "Wieczór w Brugii", które miało premierę w marcu. Na początku kwietnia będzie dostępne drugie piwo.
        Następna odsłona tego projektu to "Swiss Black". Taki bieda stout, ale chętnie spróbuję...

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #49
          Ciekawy tekst na CityDog.by pt. "Dlaczego na Białorusi wciąż nie ma własnego kraftowego piwa?"

          Jest też o Polsce. Artykuł po rosyjsku.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #50
            Od 2012 roku, gdy ogłoszono pierwszy przetarg na zagospodarowanie terenów po browarze Lubańskich na Łoszycy w Mińsku nadal inwestycja stoi w miejscu. Na Radzima.org mówi się o gorzelni, bo dawny właściciel folwarku - Eustachy Lubański był znany właśnie z największej gorzelni w guberni w końcu XIX w. Gdzie indziej nazywają budynki browarem. Na skycrapercity.com widać, że niewiele zrobiono z wspaniałych planów.

            W końcu to był browar czy gorzelnia?

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Wg. onliner.by na czwartym piętrze Czyżowka Arena (drugiej areny na której będą rozgrywane Mistrzostwa) miał być uruchomiony browar. Nie miałem w planach odwiedzin południowej części Mińska, ale spróbuję to sprawdzić.
              Chyba nic z tego nie wyszło, bo na mistrzostwach nie był zrobiony.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              To browarek uczelniany Kolegium Politechnicznego. Raczej niedostępny dla zwiedzających...
              A ten wygląda tak (zdjęcie ze strony dostawcy):
              Attached Files

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #52
                Po tym jak Lidskoe wypuściło bieda-stouta "SWISS BLACK" podbrzeski Plznensky Pivovar anonsuje swoje ciemne piwo w tym stylu. Nie licząc w/w i Ciemnego z witebskiego browaru Lamus to jedyne stouty na Białorusi. Proste piwo a taka bryndza...

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  I będzie kolejny browar na Białorusi. Całkiem niemały o wybiciu 20 hl otwiera sieć sklepów Korona. Węgierski dostawca już sprawdzony na tym terenie (Białoruś, Rosja, Ukraina) ZIP Technologies oddał już takie browary na Białorusi: restauracyjny Maksel/Beaver w Mińsku w 1993, a potem rozbudowa pod Mińskiem w 2006 (do 50 hl), filia Maksela w Nieświeżu w 2003 i Lamus w Witebsku (2,5 hl).
                  Mają być warzone 4 rodzaje piwa. Nazwa nowego browaru jeszcze nie znana.
                  Wygląda na to, że browar już działa. Na przełomie listopada i grudnia piwo pojawiło się w sieci sklepów Korona. Na stronie dostawcy nie ma jeszcze żadnej na ten temat wzmianki ale na Untappd już są oceny piwa. Firmuje je OOO «Табак-Инвест», nie sama sieć sklepów. Jest to dość dziwne, ale na paru ruskich stronach o tej firmie widnieje taki tekst i obrazek nad nim. Niemniej Alex Leit, piwny bloger piszący i odwiedzający białoruskie browary skrobnął niedawno tekst jakby rzeczywiście browar działał.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #54
                    We wrześniu sprzęt wyglądał tak:
                    Attached Files

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #55
                      Prezesie, chyba doczekasz się nowej mapy Białorusi za czas niedługi, ale jeszcze nie zaraz.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #56
                        Chętnie. Mam jeszcze do zbadania wschodnie i południowe rubierze kraju, ale chyba mnie nic nie zaskoczy

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Następna odsłona tego projektu to "Swiss Black". Taki bieda stout, ale chętnie spróbuję...
                          I będzie drugi stout od Lidskoe - Koronet Stout. Pojemność 568 ml jak inne piwo pod tą marką, 11 blg 4,2 alk. Ale czytając skład surowcowy wygląda na to, że to kolejny "farbowaniec", nie stout

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #58
                            Zamknięty w 2010 roku browar w Słucku został wystawiony na sprzedaż, wraz z działającym jeszcze w Mołodecznie, którego zadłużenie wobec banków sprawia, że jego dni są policzone.
                            Źródło belbeer.com. Można zobaczyć na stronie zdjęcia i katastrofalny stan obiektów.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Po tym jak Lidskoe wypuściło bieda-stouta "SWISS BLACK" podbrzeski Plznensky Pivovar anonsuje swoje ciemne piwo w tym stylu. Nie licząc w/w i Ciemnego z witebskiego browaru Lamus to jedyne stouty na Białorusi. Proste piwo a taka bryndza...
                              No i się wysypały stouty. Browar Druzja też ma swojego stouta. A Lidskoe już niedługo rozszerzy linię "Kolekcja Piwowara" o jeszcze jedno, tym razem jasne piwo.
                              Last edited by e-prezes; 2015-03-12, 17:47.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                #60
                                A, zapomniałbym o stoucie ze Staromestnego (Gradskiego).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X