Bierhalle Arkadia Warszawa - teraźniejszość

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegie23
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 238

    #736
    Lokale Bierhalle

    Mam pytanko, na stronie internetowej Bierhalle widnieje 6 lokali - Arkadia i Nowy Świat w Warszawie, Manufaktura w Łodzi, Białystok, Silesia w Katowicach i Rynek we Wrocławiu. Czy w każdym z tych lokali ważone jest piwo na miejscu, czy może dowożone skądś indziej?

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      #737
      Na Nowym Świecie, we Wrocławiu i w Białymstoku piwo nie jest warzone.

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #738
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegie23
        Mam pytanko, na stronie internetowej Bierhalle widnieje 6 lokali - Arkadia i Nowy Świat w Warszawie, Manufaktura w Łodzi, Białystok, Silesia w Katowicach i Rynek we Wrocławiu. Czy w każdym z tych lokali ważone jest piwo na miejscu, czy może dowożone skądś indziej?
        Wystarczy zobaczyć na spis browarów
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • tofas
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.11
          • 131

          #739
          No kurcze! Coś dziwnego się tam dzieje w Bierhalle. Odwiedziłem ten zacny lokal ostatniej soboty i trochę zbaraniałem. Zawsze świetny Marzen, którego bardzo lubiłem, wydaje mi się że został doprawiony jakimś amerykańskim chmielem, grejpfrutowo-sosnowym. Niby piwo wporządku ale marzen z takim aromatem...??? Zastrzegam, że w tej kwestii mogę się mylić bo warunki degustacji nie były idealne. Natomiast w drugiej sprawie na pewno się nie mylę i stwierdzam że weizen był czymś zainfekowany!!!. Wyraźne nuty czarnej porzeczki, lekko apteczny, w smaku duża kwasowość, piana jak z mydła i po opadnięciu pozostawia na powierzchni dziwne białe kłaczki.... Zwróciłem uwagę miłej Pani z obsługi że z tym piwem nie jest najlepiej na co usłyszałem że to taki styl, musi być kwaśne i że nie każdemu to piwo smakuje . Zawsze uważałem Bierhalle w Arkadii za miejsce gdzie na pewno będzię świetne piwo na wysokim poziomie, niestety to już chyba przeszłość.....

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #740
            Dotychczasowy piwowar odszedł pod koniec kwietnia. I tak dziwne, ze przez 1,5 miesiąca piwa trzymały wysoki poziom....
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • wsaczuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 182

              #741
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
              Dotychczasowy piwowar odszedł pod koniec kwietnia. I tak dziwne, ze przez 1,5 miesiąca piwa trzymały wysoki poziom....
              to nic dziwnego, w końcu przez jakiś czas jeszcze szły piwa warzone przez starą ekipę.

              Przynajmniej teraz łatwo określić ile leżakuje piwo w Bierhalle

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #742
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tofas
                Zawsze świetny Marzen, którego bardzo lubiłem, wydaje mi się że został doprawiony jakimś amerykańskim chmielem, grejpfrutowo-sosnowym. Niby piwo w porządku ale marzen z takim aromatem...???
                To mało prawdopodobne. W Bierhalle piwowarzy mają z góry narzucone receptury i nie mogą ich modyfikować według własnego gustu. Żadne ich piwo nie jest warzone z amerykańskimi chmielami, więc skąd one miałyby się tam wziąć?

                Zwróciłem uwagę miłej Pani z obsługi że z tym piwem nie jest najlepiej na co usłyszałem że to taki styl, musi być kwaśne i że nie każdemu to piwo smakuje
                Z pozdrowieniami od Koreba i Grill de Brasil

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                Dotychczasowy piwowar odszedł pod koniec kwietnia. I tak dziwne, ze przez 1,5 miesiąca piwa trzymały wysoki poziom....
                Hehe, a jak szukali nowego piwowara to podobno takich wspaniałych kandydatów mieli. Po technologii żywności, z doświadczeniem w branży, piwowarów domowych, itp. Nic tylko przebierać w ofertach. No to wybrali
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #743
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                  Hehe, a jak szukali nowego piwowara to podobno takich wspaniałych kandydatów mieli. Po technologii żywności, z doświadczeniem w branży, piwowarów domowych, itp. Nic tylko przebierać w ofertach. No to wybrali
                  Nie stać ich było na Ciebie
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • tofas
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.11
                    • 131

                    #744
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                    To mało prawdopodobne. W Bierhalle piwowarzy mają z góry narzucone receptury i nie mogą ich modyfikować według własnego gustu. Żadne ich piwo nie jest warzone z amerykańskimi chmielami, więc skąd one miałyby się tam wziąć?
                    Tym bardziej mnie to zdziwiło ale jaki inny chmiel może dawać taki zapach i smak??? To naprawdę był wyraźny grejpfrut... no chyba że coś nie tak było z moimi zmysłami, czego również nie wykluczam, dlatego przy tym nie bedę się upierał, tym bardziej że nie chcę mi się wierzyć żeby ktoś wpadł na pomysł wrzucenia takiego chmielu do marzena... ta sprawa nie daje mi spokoju....
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-08-13, 09:32. Powód: cyt.

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #745
                      No kurcze! Coś dziwnego się tam dzieje w Bierhalle. Odwiedziłem ten zacny lokal ostatniej soboty i trochę zbaraniałem. Zawsze świetny Marzen, którego bardzo lubiłem, wydaje mi się że został doprawiony jakimś amerykańskim chmielem, grejpfrutowo-sosnowym
                      Moze to były po prostu estry owocowe? Fermentowali w wyższej temperaturze i bach!

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        #746
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                        Nie stać ich było na Ciebie
                        Gdzie mi tam do takiego zacnego browaru restauracyjnego, toż to trzeba być po technologii żywności. Za wysokie progi na masońskie nogi

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tofas
                        Tym bardziej mnie to zdziwiło ale jaki inny chmiel może dawać taki zapach i smak??? To naprawdę był wyraźny grejpfrut...
                        Ja bym obstawiał za wysoką temperaturę fermentacji. Co w sumie byłoby dziwne, bo to żadna filozofia utrzymać temperaturę na takim sprzęcie, wszak to nie browar domowy zależny głównie od kaprysów natury...
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • chemmobile
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.03
                          • 2168

                          #747
                          Każdy kiedyś miał swój pierwszy raz. Jeśli nowy piwowar w Arkadii rzeczywiście jest żółtodziobem i nie do końca radzi sobie z warzeniem piwa, to w końcu nabierze doświadczenia. A wam zostaje w takim razie odpuścić sobie wizyty w Bierhalle na jakiś czas. Katowicka warzelnia nie jest młoda i nieopierzona, a zdarzyło im się tak schrzanić całą warkę, że nadawała się tylko do przepłukania kanalizacji.
                          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                          Comment

                          • tofas
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.11
                            • 131

                            #748
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                            Moze to były po prostu estry owocowe? Fermentowali w wyższej temperaturze i bach!
                            estry, estrami, jeśli o to chodzi to wydaje mi się że było poprawnie czyli ledwo wyczuwalne/brak natomiast ten aromat o którym mówię jednoznacznie kojarzył mi się z czymś w rodzaju Citry, Simcoe i spółki... dla mnie bardzo tajemnicza sprawa, fajnie by było jak by się ktoś z Bierhalle wypowiedział na jakim chmielu to robią.

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #749
                              Wczoraj piłem marcowe. Nie ma śladu zapachów mogących świadczyć o stosowaniu amerykańskiego chmielu. Piwo jest mało stylowe - charakteryzuje się wyrazistą goryczką. Dla mnie w sam raz i pierwszy raz spędziłem kilka godzin w Bierhalle tylko przy jednym rodzaju piwa Próbowałem też "wzorki" pilsa i pszenicy i tu należy stwierdzić, że jest słabo...
                              Pils perfumowaty a pszenica płaska jak stół, w dodatku z nieprzyjemnym kwaśnawym posmakiem.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • tofas
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.11
                                • 131

                                #750
                                No toś mnie kolego zmartwił... chyba byłem już zbytnio "rozstrojony" podczas wizyty ale wtedy dałbym sobie rękę uciąć że wali sosną z tego piwa... i te nieszczęsne grejpfruty.... nie mam juz niestety możliwości na spokojnie pójść tam i to zweryfikować więc pozostaną mi tylko "cytrusowe koszmary". Ale dobrze że chociaż z pszenicą potwierdzasz że jest coś nie tak.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 12:51
                                • chmielakikrasnystaw
                                  2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
                                  Piwa zgłoszone do Konkursu

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Birell Lager...
                                  2018-08-09, 12:21
                                • dadek
                                  Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                                  dadek
                                  Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                                  2023-11-09, 20:59
                                • pebejot
                                  Poznań, Pleszewska 1, Bierhalle
                                  pebejot
                                  Stolica Wielkopolski doczekała się kolejnego browaru restauracyjnego, tym razem sieciowego.
                                  Pod koniec 2017 roku w Poznaniu otwarto siódmy w Polsce browar Bierhalle, należący do przedsiębiorstwa QLT Restaurant & Bar Sp. z o.o.
                                  Poznańskie Bierhalle znajduje się w olbrzymim,...
                                  2018-07-01, 20:52
                                • dadek
                                  Błonie, Grodziska 15, Browar Błonie
                                  dadek
                                  Przed browarem Błonie byliśmy 29 czerwca z Kopyrem w czasie tegorocznego festiwalu 100% Craft w znajdującym się nieomal "przez ścianę" Artezanie. A tylko "przed" bo nas wtedy zwyczajnie nie wpuszczono. Jednak co się odwlecze to nie uciecze i 6.10.2018 tym razem w towarzystwie...
                                  2018-11-09, 03:30
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...