Bierhalle Arkadia Warszawa - teraźniejszość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegie23
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.08
    • 237

    Lokale Bierhalle

    Mam pytanko, na stronie internetowej Bierhalle widnieje 6 lokali - Arkadia i Nowy Świat w Warszawie, Manufaktura w Łodzi, Białystok, Silesia w Katowicach i Rynek we Wrocławiu. Czy w każdym z tych lokali ważone jest piwo na miejscu, czy może dowożone skądś indziej?

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      Na Nowym Świecie, we Wrocławiu i w Białymstoku piwo nie jest warzone.

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegie23 Wyświetlenie odpowiedzi
        Mam pytanko, na stronie internetowej Bierhalle widnieje 6 lokali - Arkadia i Nowy Świat w Warszawie, Manufaktura w Łodzi, Białystok, Silesia w Katowicach i Rynek we Wrocławiu. Czy w każdym z tych lokali ważone jest piwo na miejscu, czy może dowożone skądś indziej?
        Wystarczy zobaczyć na spis browarów
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • tofas
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.11
          • 131

          No kurcze! Coś dziwnego się tam dzieje w Bierhalle. Odwiedziłem ten zacny lokal ostatniej soboty i trochę zbaraniałem. Zawsze świetny Marzen, którego bardzo lubiłem, wydaje mi się że został doprawiony jakimś amerykańskim chmielem, grejpfrutowo-sosnowym. Niby piwo wporządku ale marzen z takim aromatem...??? Zastrzegam, że w tej kwestii mogę się mylić bo warunki degustacji nie były idealne. Natomiast w drugiej sprawie na pewno się nie mylę i stwierdzam że weizen był czymś zainfekowany!!!. Wyraźne nuty czarnej porzeczki, lekko apteczny, w smaku duża kwasowość, piana jak z mydła i po opadnięciu pozostawia na powierzchni dziwne białe kłaczki.... Zwróciłem uwagę miłej Pani z obsługi że z tym piwem nie jest najlepiej na co usłyszałem że to taki styl, musi być kwaśne i że nie każdemu to piwo smakuje . Zawsze uważałem Bierhalle w Arkadii za miejsce gdzie na pewno będzię świetne piwo na wysokim poziomie, niestety to już chyba przeszłość.....

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            Dotychczasowy piwowar odszedł pod koniec kwietnia. I tak dziwne, ze przez 1,5 miesiąca piwa trzymały wysoki poziom....
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • wsaczuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 182

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
              Dotychczasowy piwowar odszedł pod koniec kwietnia. I tak dziwne, ze przez 1,5 miesiąca piwa trzymały wysoki poziom....
              to nic dziwnego, w końcu przez jakiś czas jeszcze szły piwa warzone przez starą ekipę.

              Przynajmniej teraz łatwo określić ile leżakuje piwo w Bierhalle

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tofas Wyświetlenie odpowiedzi
                Zawsze świetny Marzen, którego bardzo lubiłem, wydaje mi się że został doprawiony jakimś amerykańskim chmielem, grejpfrutowo-sosnowym. Niby piwo w porządku ale marzen z takim aromatem...???
                To mało prawdopodobne. W Bierhalle piwowarzy mają z góry narzucone receptury i nie mogą ich modyfikować według własnego gustu. Żadne ich piwo nie jest warzone z amerykańskimi chmielami, więc skąd one miałyby się tam wziąć?

                Zwróciłem uwagę miłej Pani z obsługi że z tym piwem nie jest najlepiej na co usłyszałem że to taki styl, musi być kwaśne i że nie każdemu to piwo smakuje
                Z pozdrowieniami od Koreba i Grill de Brasil

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                Dotychczasowy piwowar odszedł pod koniec kwietnia. I tak dziwne, ze przez 1,5 miesiąca piwa trzymały wysoki poziom....
                Hehe, a jak szukali nowego piwowara to podobno takich wspaniałych kandydatów mieli. Po technologii żywności, z doświadczeniem w branży, piwowarów domowych, itp. Nic tylko przebierać w ofertach. No to wybrali
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                  Hehe, a jak szukali nowego piwowara to podobno takich wspaniałych kandydatów mieli. Po technologii żywności, z doświadczeniem w branży, piwowarów domowych, itp. Nic tylko przebierać w ofertach. No to wybrali
                  Nie stać ich było na Ciebie
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • tofas
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.11
                    • 131

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                    To mało prawdopodobne. W Bierhalle piwowarzy mają z góry narzucone receptury i nie mogą ich modyfikować według własnego gustu. Żadne ich piwo nie jest warzone z amerykańskimi chmielami, więc skąd one miałyby się tam wziąć?
                    Tym bardziej mnie to zdziwiło ale jaki inny chmiel może dawać taki zapach i smak??? To naprawdę był wyraźny grejpfrut... no chyba że coś nie tak było z moimi zmysłami, czego również nie wykluczam, dlatego przy tym nie bedę się upierał, tym bardziej że nie chcę mi się wierzyć żeby ktoś wpadł na pomysł wrzucenia takiego chmielu do marzena... ta sprawa nie daje mi spokoju....
                    Last edited by ART; 2012-08-13, 09:32. Powód: cyt.

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      No kurcze! Coś dziwnego się tam dzieje w Bierhalle. Odwiedziłem ten zacny lokal ostatniej soboty i trochę zbaraniałem. Zawsze świetny Marzen, którego bardzo lubiłem, wydaje mi się że został doprawiony jakimś amerykańskim chmielem, grejpfrutowo-sosnowym
                      Moze to były po prostu estry owocowe? Fermentowali w wyższej temperaturze i bach!

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie stać ich było na Ciebie
                        Gdzie mi tam do takiego zacnego browaru restauracyjnego, toż to trzeba być po technologii żywności. Za wysokie progi na masońskie nogi

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tofas Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tym bardziej mnie to zdziwiło ale jaki inny chmiel może dawać taki zapach i smak??? To naprawdę był wyraźny grejpfrut...
                        Ja bym obstawiał za wysoką temperaturę fermentacji. Co w sumie byłoby dziwne, bo to żadna filozofia utrzymać temperaturę na takim sprzęcie, wszak to nie browar domowy zależny głównie od kaprysów natury...
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • chemmobile
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.03
                          • 2168

                          Każdy kiedyś miał swój pierwszy raz. Jeśli nowy piwowar w Arkadii rzeczywiście jest żółtodziobem i nie do końca radzi sobie z warzeniem piwa, to w końcu nabierze doświadczenia. A wam zostaje w takim razie odpuścić sobie wizyty w Bierhalle na jakiś czas. Katowicka warzelnia nie jest młoda i nieopierzona, a zdarzyło im się tak schrzanić całą warkę, że nadawała się tylko do przepłukania kanalizacji.
                          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                          Comment

                          • tofas
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.11
                            • 131

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Moze to były po prostu estry owocowe? Fermentowali w wyższej temperaturze i bach!
                            estry, estrami, jeśli o to chodzi to wydaje mi się że było poprawnie czyli ledwo wyczuwalne/brak natomiast ten aromat o którym mówię jednoznacznie kojarzył mi się z czymś w rodzaju Citry, Simcoe i spółki... dla mnie bardzo tajemnicza sprawa, fajnie by było jak by się ktoś z Bierhalle wypowiedział na jakim chmielu to robią.

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              Wczoraj piłem marcowe. Nie ma śladu zapachów mogących świadczyć o stosowaniu amerykańskiego chmielu. Piwo jest mało stylowe - charakteryzuje się wyrazistą goryczką. Dla mnie w sam raz i pierwszy raz spędziłem kilka godzin w Bierhalle tylko przy jednym rodzaju piwa Próbowałem też "wzorki" pilsa i pszenicy i tu należy stwierdzić, że jest słabo...
                              Pils perfumowaty a pszenica płaska jak stół, w dodatku z nieprzyjemnym kwaśnawym posmakiem.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • tofas
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.11
                                • 131

                                No toś mnie kolego zmartwił... chyba byłem już zbytnio "rozstrojony" podczas wizyty ale wtedy dałbym sobie rękę uciąć że wali sosną z tego piwa... i te nieszczęsne grejpfruty.... nie mam juz niestety możliwości na spokojnie pójść tam i to zweryfikować więc pozostaną mi tylko "cytrusowe koszmary". Ale dobrze że chociaż z pszenicą potwierdzasz że jest coś nie tak.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X