Przy okazji poszukiwania danych do listy kontraktowych browarów tknęła mnie jedna rzecz. 9 browarów restauracyjnych (choć jakby nie liczyć kolaboracji Widawy to 8) udziela się użyczając kraftowym kontraktowcom swoich niewykorzystanych mocy produkcyjnych. W przypadku 7 (6 bez Widawy) z nich dostawcą jest Kaspar Schulz. Przypadek?
Przy okazji poszukiwania danych do listy kontraktowych browarów tknęła mnie jedna rzecz. 9 browarów restauracyjnych (choć jakby nie liczyć kolaboracji Widawy to 8) udziela się użyczając kraftowym kontraktowcom swoich niewykorzystanych mocy produkcyjnych. W przypadku 7 (6 bez Widawy) z nich dostawcą jest Kaspar Schulz. Przypadek?
Sprzęt nie warzy?
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Wiadomo tak jak zgoda pisze producenci chcą sprzedać jak najwięcej i tym samym jak najwięcej zarobić.
Myślę też, że jednak chodziu tu też o kwestię, że inwestorzy zakładają sobie niewiadomo jak dużą sprzedaż. Producenci mamią ich złotymi górami (że to samo będzie szło), a rzeczywistość jest już zupełnie inna.
kaspar ma dobrego przedstawiciela w Polsce jak widać, sprzedał w Polsce więcej browarów schulza niż inni przedstawiciele w pozostałych krajach na świecie (pomijając niemcy)
To fakt!
BTW, jeszcze we wrześniu zeszłego roku KS ogłosił ambitny plan na ten rok - 4 nowe restauracyjne:
- Olsztyn (Zamkowy Młyn) 10 hl (relacja browarnika Tomka z budowy z końca listopada 2014);
- Zawada k. Opola (Peregrinus) 10 hl, to chyba utknęło...;
- Poznań (Stary Browar) 20 hl;
- Starogard Gdański (Kowal) 15 hl;
Wisi co najmniej od 2012 roku start browarku w Łukowie, ale w aktualnych ofertach pracy w uruchamianych browarach KS podano lokalizację Biała Rawska 5 hl (nie ma jej w newsach na WWW KS).
Na liście minibrowarów Andrzeja Gałasiewicza chyba też pojawiły się jakieś nowe, bo nie kojarzę wcześniej lokalizacji Zawiercie i Szczecin (to już trzeci restauracyjny, a ma tam jeszcze powstać rzemieślniczy KS). Poza tym Gdańsk-Garnizon (czyżby to na Kilińskiego czy jakiś kolejny?).
A te nazwę skąd wziąłeś? Nie mówię, że nie jest prawidłowa, ale nie pasuje do niczego, no i nie było tego na stronie KS. Przynajmniej tego nie zarejestrowałem, a potem zniknęło.
A te nazwę skąd wziąłeś? Nie mówię, że nie jest prawidłowa, ale nie pasuje do niczego, no i nie było tego na stronie KS. Przynajmniej tego nie zarejestrowałem, a potem zniknęło.
info z gw
planowany kolejny browar w Gdańsku
niezłe zagłębie się zapowiada wokół Dworca Głównego
(...)
Powierzchnia użytkowa według wstępnych projektów obiektu liczyłaby 3800 metrów kw. Budynek ma mieć dwie kondygnacje naziemne i jedną podziemną. Właściciel chce, by w części podziemnej znalazł się browar restauracyjny o nazwie Bastion św. Elżbiety. Urządzenia do produkcji zostaną sprowadzone z Austrii. Powierzchnia dla klientów ma wynieść około 800 metrów kw.
Comment