Opakowania zwrotne
Collapse
X
-
Comment
-
To cholernie nie praktyczny pomysł. Jak idziesz po zakupy, to kilka butelek możesz ze sobą wziąć do sklepu - i tak tam idziesz, a w sklepie i tak stoją butelki i aż do nowej dostawy jest zwykle trochę miejsca. Osobiście by mi się nie chciało jeszcze szukać skupu.Comment
-
Obaj macie rację, ale przyznacie, że 5 zł. motywuje by uważać by jej nie stłucRacja, że przy większej ilości (zwykle kupuję 14 piwek - bo mi tyle w sakwę od rowerku wchodzi, ale już pracuję nad tym by skrzyneczkę zamontować
) więcej trzeba wyłożyć
ale to interes zwrotny. Problemem jest też to, że sklepy robią problemy przy odbiorze, ale to też można by rozwiązać ustawą lub (co lepiej) dobrym obyczajem handlowym
Comment
-
Jaki mam pomysł - jednego pomysłu nie ma, ale jest sporo drobnych, które mogłyby obecny system usprawnić. Nie chce mi się tu elaboratów pisać, bo trochę już w tym temacie nastukałem, ale tak krótko:
- uporządkować obecny burdel z VATem,
- promować zwrotne butelki na zasadzie kampanii społecznej wspartej przez browary, coś a'la rezygnacja z plastikowych toreb, o czym się ostatnio sporo mówi,
- w jakiś sposób (np. podatkowy) zmniejszyć opłacalność opakowań bezzwrotnych (to jest trochę grząski temat, ale w Niemczech jakoś to zrobili),
- zobowiązać browary do odbierania swoich butelek (z ich etykietami) do końca świata i o jeden dzień dłużej,
- być może skłonić browary do egzekwowania zapłaty za swoje opakowania od hurtowni, a co za tym idzie od sklepów (to jednak dopiero po realizacji punktu pierwszego).Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-09-19, 16:22.Comment
-
Wystarczy zerknąć w rubrykę Miejscowość: Oborniki Śląskie, a sklep ma swój temat.
w Obornikach jeszcze nie byłem, ale jeśli zawitam to nie omieszkam odwiedzić
Polak potrafi. Jak masz na butelce 10-krotne bicie, to by zamawiali w hucie całe tiry i by w rynek wpuszczali.
Jaki mam pomysł - jednego pomysłu nie ma, ale jest sporo drobnych, które mogłyby obecny system usprawnić. Nie chce mi się tu elaboratów pisać, bo trochę już w tym temacie nastukałem, ale tak krótko:
- uporządkować obecny burdel z VATem,
- promować zwrotne butelki na zasadzie kampanii społecznej wspartej przez browary, coś a'la rezygnacja z plastikowych toreb, o czym się ostatnio sporo mówi,
- w jakiś sposób (np. podatkowy) zmniejszyć opłacalność opakowań bezzwrotnych (to jest trochę grząski temat, ale w Niemczech jakoś to zrobili),
- zobowiązać browary do odbierania swoich butelek (z ich etykietami) do końca świata i o jeden dzień dłużej,
- być może skłonić browary do egzekwowania zapłaty za swoje opakowania od hurtowni, a co za tym idzie od sklepów (to jednak dopiero po realizacji punktu pierwszego).. nie wiesz jak to wspomniani przez Ciebie Niemcy wykombinowali?
Comment
-
W Niemczech próbowali wprowadzic kaucje na opakowania zwrotne , ale nie do końca im się to udało. Przyzwyczajenia klientów , manewry prawne , wpływy koncernów itp mają spory wpływ nawet na rynek opakowań zwrotnych - w efekcie zostały znacznie złagodzone nałozone wcześniej ograniczenia ograniczenia m.in. na puszki.
Nieco więcej o tym w artykule, który odnalazłem w archiwum:
Comment
-
Według danych ZPPP, w I półroczu 2007 roku w sprzedaży piwa wzrastał udział piwa w puszkach, kosztem piwa sprzedawanego w butelkach. Od stycznia do końca czerwca 2007 roku piwo butelkowe stanowiło 48 proc. sprzedanego piwa, wobec 52 proc. rok wcześniej.Comment
-
Skoro wyszedl kolejny ogólny temat o butelkach....
Mam sklep na wsi.
Ostatnio zwróciłem uwagę dyrektorowi miejscowej szkoły na problem jednorazowych toreb foliowych - prawie nikt nie przynosi własnego koszyka czy torby. Dyrektor polecił nauczycielom uświadomienie uczniów i dało to zaskakujące efekty, pojawiło się od groma klientów z eleganckimi koszykami. Wczoraj oglądałem na monitoringu 30-latka, który stanowczo odmówił torebki dla kilku produktów, wziął je luzem i z przejęciem oznajmił, że taka torba rozkłada się tysiąc lat.
Mógłbym zrobić podobnie z butelkami zwrotnymi, bo będę podobno prowadził jakieś zajęcia z IT w GOK, ale w sumie nie wiem czy opowiadanie ludziom, że butelki zwrotne są np. ekologiczne - nie jest wciskaniem kitu (transport, mycie itd).
Jak kopyr wyżej napisał, ludzie uważają że butelki odnoszą tylko żule. Tak myśle, ze w ogóle zachowania prospołeczne, ekologiczne są u nas jakby "zawieszone", wskutek dalej trwającej transformacji ustrojowej. Ludzie, we wszelkich klasach społecznych, mają zazwyczaj świadomość pewnych wzorców, ale ich nie realizują, w niepewności przed ich słusznością i w konsekwencji w obawie przed śmiesznością.
Można to łatwo zmienić prostą edukacją, ale żeby nie wyszło jak w tym odcinku Włatców Muchów - polecam (tylko miłośnikom nieco wulgarnego pure nonsensu).Comment
-
Mam sklep na wsi.
Ostatnio zwróciłem uwagę dyrektorowi miejscowej szkoły na problem jednorazowych toreb foliowych - prawie nikt nie przynosi własnego koszyka czy torby. Dyrektor polecił nauczycielom uświadomienie uczniów i dało to zaskakujące efekty, pojawiło się od groma klientów z eleganckimi koszykami. Wczoraj oglądałem na monitoringu 30-latka, który stanowczo odmówił torebki dla kilku produktów, wziął je luzem i z przejęciem oznajmił, że taka torba rozkłada się tysiąc lat.. Bardziej zainteresowanym polecam w tą sobotę (26.10) słuchać Studenckiego Radia Żak między 15-18 (fala 88,8 FM w okolicach Łodzi lub w całej Polsce przez internet). Będzie głównie o tym i innych zachowaniach kryjących się pod "ekologią mieszczucha"[/QUOTE]
Jak kopyr wyżej napisał, ludzie uważają że butelki odnoszą tylko żule. Tak myśle, ze w ogóle zachowania prospołeczne, ekologiczne są u nas jakby "zawieszone", wskutek dalej trwającej transformacji ustrojowej. Ludzie, we wszelkich klasach społecznych, mają zazwyczaj świadomość pewnych wzorców, ale ich nie realizują, w niepewności przed ich słusznością i w konsekwencji w obawie przed śmiesznością.. W innych krajach ludzie nie mają tego typu kompleksów, w Holandii np. nikogo nie dziwi biznesmen na rowerze, ani elegancka panienka wymieniająca butelki w sklepie. Niestety my chętniej przejmujemy negatywne wzorce niż pozytywne
Dobra, styka tego eko trucia, bo mnie w końcu zabanujecielepiej pójdę po browarek
Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Zauważcie, że w tej sytuacji jedna decyzja Sanepidu i prawdopodobnie szlag by trafił but. zwrotne.Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment