Według Urzędu Celnego witbier to nie piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #91
    Było doczytać artykuł do końca:

    NSA podkreślił także, że "nie można usprawiedliwiać nielegalnego wycięcia drzewa stanem wyższej konieczności, zagrożeniem życia bądź zdrowia czy interwencjami mieszkańców posesji".

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
    Sąd stwierdził jedynie, jak to zagadnienie reguluje odpowiedni przepis prawa.
    No nie, i tutaj trzeba by wrócić do tematu wątku, sąd szczegolnie najwyższej instancji reguluje jak należy interpretować prawo. Np. tutaj stan wyższej koniecznosci uznał za mniej wazny, w temacie piwowarskim uznał, że musi być 50% słodu, chociaz nigdzie nie ma tego zapisanego w prawie, a na mój gust powinien poprzeczke ustawić znacznie wyżej, np. na 3/4 zasypu.
    Choćby dlatego, żeby konsumenci mieli dostepne wyższej jakości piwa, ale i dlatego, że wówczas nie byłoby sprawy Witbiera, bo wiadomo, że z zasady nie kwalifikowałby się do tej stawki opodatkowania.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19274

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      ... sąd szczegolnie najwyższej instancji reguluje jak należy interpretować prawo. Np. tutaj stan wyższej koniecznosci uznał za mniej wazny, w temacie piwowarskim uznał, ...
      Ale gdzie masz ten wyrok w sprawie progu 50%? Sugerujesz swoją wypowiedzią, że takowy jest.

      Comment

      • Rzeszowiak
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2009.04
        • 1597

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
        No nie, i tutaj trzeba by wrócić do tematu wątku, sąd szczegolnie najwyższej instancji reguluje jak należy interpretować prawo. Np. tutaj stan wyższej koniecznosci uznał za mniej wazny, w temacie piwowarskim uznał, że musi być 50% słodu, chociaz nigdzie nie ma tego zapisanego w prawie, a na mój gust powinien poprzeczke ustawić znacznie wyżej, np. na 3/4 zasypu.
        Kompletnie niezrozumiałym jest to co napisałeś.

        Comment

        • jakejake
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.07
          • 46

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Drodzy dyskutanci, weźcie pod uwagę, że przepis dotyczący zawartości 50% słodu w piwie ma na celu ochronę nas, konsumentów, przed zakusami wielkich koncernów, które najchętniej zrobiły by piwo z samych syropów fruktozowych i kukurydzy z domieszką ryżu
          A ja nie rozumiem, dlaczego jakiś przepis ma nas, konsumentów chronić przed wyimaginowanym zagrożeniem?
          Konsument nie krowa i swój rozum ma. Jak mu smakuje takie "piwo", to niech go pije.
          A jak nie, to niech pije z Artezana. Rynek sam zdecyduje, co się komu opłaci.
          piwo domowe

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale gdzie masz ten wyrok w sprawie progu 50%? Sugerujesz swoją wypowiedzią, że takowy jest.
            Tak, ale ja sugeruje się waszymi wypowiedziami, że takowy jest albo przynajmniej jakieś wewnętrzne rozporządzenie. Albo inaczej, realnie istnieje "podkładka" dla urzędników.

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakejake Wyświetlenie odpowiedzi
              A ja nie rozumiem, dlaczego jakiś przepis ma nas, konsumentów chronić przed wyimaginowanym zagrożeniem?
              Konsument nie krowa i swój rozum ma. Jak mu smakuje takie "piwo", to niech go pije.
              A jak nie, to niech pije z Artezana. Rynek sam zdecyduje, co się komu opłaci.
              Ale przecież nie ma zakazu produkcji takiego piwa. Po prostu podatek jest wyższy.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • jakejake
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.07
                • 46

                #97
                Ale to nie o to chodzi czy jest zakaz czy nie.
                Po prostu jak słyszę głosy, że wszystko ma być uregulowane przepisami, bo ludzie rzekomo nie umieją myśleć i że to podobno dla ich bezpieczeństwa, to mi się flaki wywracają.
                Jakby tak wszystko było uregulowane przepisami 500 lat temu, to Kolumb nigdy by tej Ameryki nie odkrył.
                piwo domowe

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19274

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tak, ale ja sugeruje się waszymi wypowiedziami, że takowy jest albo przynajmniej jakieś wewnętrzne rozporządzenie. Albo inaczej, realnie istnieje "podkładka" dla urzędników.
                  Nie ma czegoś takiego jak wewnętrzne rozporządzenie. Wszystko co zostaje wydane jest powszechnie dostępne, a nie wewnętrznie. Ja często korzystam z Internetowego Systemu Aktów Prawnych. Jest to wiarygodne źródło, bo rządowe.

                  Comment

                  • ucho
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.05
                    • 500

                    #99
                    Co jest źródłem noty 2203 w systemie ISZTAR?

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19274

                      Wnioskuje, że są to informacje, którymi Departament Polityki Celnej Ministerstwa Finansów - "zarządca" Isztara, określa bardziej szczegółowo opis danej grupy towarów.

                      Comment

                      • ucho
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.05
                        • 500

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wnioskuje, że są to informacje, którymi Departament Polityki Celnej Ministerstwa Finansów - "zarządca" Isztara, określa bardziej szczegółowo opis danej grupy towarów.
                        Ok. Ale na jakiej podstawie?

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19274

                          Coś konkretnego masz na myśli, bo nie wiem do czego mam się odnieść?

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Coś konkretnego masz na myśli, bo nie wiem do czego mam się odnieść?
                            Chodzi oto na jakiej podstawie ktoś tam sobie coś określa. Jakieś badania robią, obserwacje itd?

                            Wedle mnie to wymyślają to z głowy czyli z niczego.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19274

                              Chodzi o te dane?

                              2203 - Piwo otrzymane ze słodu.

                              Piwo jest napojem alkoholowym otrzymywanym w wyniku fermentacji roztworu (brzeczki) przygotowanego ze słodowanego jęczmienia lub pszenicy, wody i (zazwyczaj) chmielu. Do przygotowania roztworu (brzeczki) mogą być również używane pewne ilości niesłodowanych zbóż (np. ziarno kukurydzy lub ryż). Dodatek chmielu nadaje gorzki i aromatyczny smak oraz poprawia trwałość. Podczas fermentacji niekiedy dodawane są wiśnie lub inne substancje aromatyczne.

                              Dodane mogą być także cukier (szczególnie glukoza), substancje barwiące, ditlenek węgla i inne substancje.

                              W zależności od zastosowanego procesu fermentacji produktem może być piwo dolnej fermentacji, otrzymane w niskiej temperaturze z użyciem drożdży dolnej fermentacji lub piwo górnej fermentacji, otrzymywane w wyższej temperaturze z użyciem drożdży górnej fermentacji.

                              Piwo może być jasne lub ciemne, słodkie lub gorzkie, łagodne lub mocne. Może być beczkowane, butelkowane lub hermetycznie puszkowane oraz może być sprzedawane jako mocne gorzkie piwo (ale), mocny porter, itd.

                              Niniejsza pozycja obejmuje również koncentrat piwa otrzymany przez zatężanie w próżni piwa o niskiej zawartości alkoholu (ale o dużej zawartości ekstraktu słodowego) do pomiędzy 1/5 a 1/6 jego pierwotnej objętości.

                              Niniejsza pozycja nie obejmuje:

                              (a) Pewnych napojów, które określane są niekiedy jako piwo, mimo że nie zawierają alkoholu (np. napoje otrzymane z wody i karmelizowanego cukru) (pozycja 2202).

                              (b) Napojów zwanych piwem bezalkoholowym, składających się z piwa otrzymanego ze słodu, których objętościowa moc alkoholu została zmniejszona do 0,5% obj. lub mniejszej (pozycja 2202).

                              (c) Leków objętych pozycją 3003 lub 3004.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2012-07-22, 12:19.

                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                A taka głowa pełna pomysłów jest
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X