Piwowar domowy w spoczynku ;)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
    Tak się zastanawiam, czy Mason, który tak się "zhańbił" warzeniem dla Manufaktury Piwnej, też może być jeszcze nazywany piwowarem domowym? A jeśli nie może, to co mam sądzić o jego wczorajszym ogłoszeniu na Facebooku o powrocie do warzenia domowego po krótkiej przerwie?
    Jak to co, że wraca na "jasną stronę mocy"
    Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
      Birofilia były w czerwcu, więc zakładam, ze najdalej rok temu.
      Z tym dwa lata niewarzenia mogłem się pomylić. W każdym razie Ty się mylisz na pewno, znalazłem wypowiedź Kopyra, w której napisał, że w 2012 nie uwarzył żadnego piwa domowego. Więc nie jest to najdalej rok temu, tylko ponad rok temu.

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

No skoro tak napiał to nie mogę z tym polemizować. Nie mniej trochę mnie dziwi, że na żywiecki konkurs dał tak mocno wyleżakowane AIPA.
        Last edited by pioterb4; 2013-02-24, 23:11.

Comment

• emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

A propos Masona. Na dole etykiety Pilsa jest podpis głównego piwowara Jabłonowa. Mason się stara, wymyśla ciekawe receptury, wyprowadza ten browar z "estymy" producenta tanich mózgotrzepów, a tu na piwie podpisuje się i jakość gwarantuje główny piwowar Jabłonowa Podpis nieczytelny, nie wiem jak się ten piwowar nazywa

Comment

• dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
            No skoro tak napiał to nie mogę z tym polemizować. Nie mniej trochę mnie dziwi, że na żywiecki konkurs dał tak mocno wyleżakowane AIPA.
            Teraz to dziwi nawet podwójnie, gdy Widawa wypuszcza IPA po 5 tyg.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
              i kopyr walący komerchę w Widawie,
              Przez lata czytałem na tym forum, że browary powinny korzystać z doświadczeń piwowarów domowych, podkreślam - na tym forum! A teraz jojczenie. Rzeczywiście groteska

Comment

• Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

Jojczę, więc jestem (użytkownikiem browar.biz)

Coraz weselej się robi. Najpierw debata jaki browar może nazywać się rzemieślniczym, teraz zaraz nam się objawi etos piwowara domowego.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                  Najśmieszniejsze jest to, że tekst jest o koncernie Kompania Piwowarska, pokazują zdjęcie Kopyra, który jest związany jako piwowar domowy z konkurencją, czyli z Grupą Żywiec
                  Myślę, że wybór zdjęć był przypadkowy. To pewnie po prostu najnowsze czyli ostatnie zdjęcia jakie Gazeta ma odnośnie piwa związanego z KP.

Skitof piszący o piwie, notabene ciekawie, ale nie warzący hobbystycznie w domu /tak mi się wydaje/,
                  Długi czas w domu nie warzyłem, ale zacząłem i za tydzień szykuję się do kolejnej warki!

Comment

• kloss
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 2526

Myślę, że mówimy tu o czynnych piwowarach domowych. Jak taki delikwent nie warzy wcale albo już od jakiegoś czasu lub też perfidnie lezie w komerchę, to nie ma podstaw nazywać go "piwowarem domowym"
                    Może "piwowarem domowym w stanie spoczynku" jak w przypadku sędziów, czy prokuratorów.

Comment

• wasyll
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może "piwowarem domowym w stanie spoczynku" jak w przypadku sędziów, czy prokuratorów.
                      Piwowar domowy w spoczynku to może być po kilku piwach

A wracając do tej, tak na prawdę śmiesznej dyskusji, to nie rozumiem o czym w ogóle mowa. Co z tego, że ten czy tamten nie uwarzył piwa od roku? Alkoholik, który nie pije i tak zostanie alkoholikiem.

A "łażenie w komerchę"? To pewnie poniekąd spełnienie marzeń poszczególnych osób, no ale oczywiście trzeba im zarzucić największe gówno na plecy i heyah do przodu.

Przypominam tylko, że główną nagrodą na Festiwalu Birofilia jest uwarzenie piwa w browarze przemysłowym. To Wam akurat nie przeszkadza
                      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

Uwielbiam to forum Nie myślałem, że tak łatwo wywołać burzę jednym stwierdzeniem
                        Pozdrowienia dla wszystkich "domowych piwowarów" tych czynnych i tych nieczynnych
                        Last edited by przemo70; 2013-02-25, 10:18.
                        Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                          Groteska...
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                          Rzeczywiście groteska
                          Grothesk z tym nie ma nic wspólnego, przygotowuje Wiosenną Giełdę w Poznaniu
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Myślę, że mówimy tu o czynnych piwowarach domowych. Jak taki delikwent nie warzy wcale albo już od jakiegoś czasu lub też perfidnie lezie w komerchę, to nie ma podstaw nazywać go "piwowarem domowym"
                            Sądzę, że jak piwowar domowy perfidnie lezie w komerchę, to niezależnie od tego, czy bawi się w domu, czy nie, piwowarem domowym już nie jest. Taka nazwa powinna przysługiwać jedynie pełnym amatorom. Oczywiście może sobie w CV napisać, że od tego zaczynał, ale przejście do przemysłu jest takim skokiem jakościowym jak przejście z ligi kartoflanej do zawodowej w sporcie. Nikt o Małyszu nie powie, że jest amatorem skoków narciarskich, chociaż zaczynał u wujka na podwórku.
                            Last edited by Krzysiu; 2013-02-25, 19:32.

Comment

Przetwarzanie...
                            X