Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
Wyświetlenie odpowiedzi
Przy piwie o filmie
Collapse
X
-
-
-
Też miałem chwile zawahania czy użyć słowo komedia. To zawahanie chyba wynika z tego, co akurat pierwowzór głównego bohatera, jak i też główny bohater w tym filmie, nie lubi i uważa za upokarzające, czyli ocenianie jego położenia z perspektywy litości.Last edited by emes; 2012-04-15, 21:04.
Comment
-
-
Film bardzo dobry, ale żadna to rewolucja, ani wielkie odkrycie. Dwoje ludzi z różnych warstw społecznych uczy się od siebie na wzajem, obydwaj dzięki sobie odkrywają lepsze, niedostępne dotychczas dla siebie strefy Życia przez duże Ż. Temat już znany i parokrotnie obrabiany. Tu na szczęście (jak wspomniano wyżej) udało się uniknąć patosu i cukierkowości.
Ode mnie trochę naciągane 8/10. Nie jestem w stanie pojąć w jaki sposób w krótkim czasie ten film wskoczył na dziewiąte miejce w rankingu FilmWebu. Jak dla mnie, żaden z jego atutów nie jest aż tak "arcydziełowy". Inna sprawa, że znajdują się tam jeszcze mniej zasługujące na to rzeczy, ale one nie wlazły tam w tak piorunujący sposób!
Na pokrzepienie/porównanie zapodaliśmy sobie Lepiej być nie może - TO JEST pełna optymizmu komedia na murowaną dychę. Wszystko tu jest dla mnie na najwyższym poziomie - historia, postacie, dialogi, kamera, muzyka i aktorstwo, z królem w platynowej koronie, Jackiem Nicholsonem, na czele. Jack dostał za tą rolę Oscara, a powinien dostać ze trzy w kumulacji. Widziałem to już któryś raz i znowu odkryłem kolejne smaczki. RE-WE-LA-CYJ-NY film.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Ostatni po kilku latach przerwy obejrzałem Uciekające kurczaki. I dalej jest to dla mnie zajefajna bajka. Świetny dubbing, efekty specjalne takoż.
Dla dużych fanów bajekVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Skrot myslowy. Jak zwykle czekam na wersje DVD (nie lubie obecnych popcornowych kin). I nie znosze dubbingu! Na szczescie "Uciekajace kurczaki" mam w oryginale, z napisami."Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedziI nie znosze dubbingu! Na szczescie "Uciekajace kurczaki" mam w oryginale, z napisami.
Choć już raczej nie plastelina... O ile w Kurczakach widać było, że część postaci i scenografii jest robiona ręcznie, to tu, po obejrzeniu zdjęć i zwiastunów można poczuć totalny smród komputera. Pewnie dlatego w ekipie nie ma Nicka Parka.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek Wyświetlenie odpowiedziHesher – film, w którym przede wszystkim urzekł mnie sposób przekazu i metafor. Oczywiście do tego świetna rola Josepha Gordona-Levitta i momentami mocniejsza muzyka, której powinno być jednak więcej. Zakończenie filmu wzruszające i podsumowujące charakter Heshera.
Gatunkowo film został sklasyfikowany, jako dramat, ale nie brak tam dużej dawki dobrego humoru. Naprawdę polecam, na pewno wielu osobom się spodoba
Comment
-
-
W czerwcu wchodzi do czeskich kin Polski Film
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziDobre. Szkoda że jestem w stanie zrozumieć jakiś ułamek czeskiej mowy, co wynika z tego zwiastunu?
Comment
-
-
Sam pośród miasta - film polski z 1965roku.
Bohater (Zbigniew Cybulski), wyjeżdża na kontrakt do Iraku, wynajmuje swoje mieszkanie, załatwia swoje sprawy, ale lot samolotu jest opóźniony o jeden dzień.
Bohater snuje się po ulicach Warszawy próbując stłumić swoją samotność, wspominając lata wojny i nieudanie próbując skontaktować się z przyjaciółmi. Włóczy się po lokalach miasta poznając różnych ludzi i przeżywa swoiste perypetie...
Ciekawy obraz Warszawy z lat 60-tych. Interesująca rola Cybulskiego, fajne polskie kino w przerwie EURO2012.
Comment
-
Comment