Nie no, jasne - idź w zaparte. Tylko wytłumacz z jakiej d... uznałeś, że klasyfikacja organizmów będzie stosowna do piwa. Twój geniusz chyba Cię coś na manowce ostatnio zwodzi - może zimny prysznic pomoże?
Co to jest "gatunek piwa"?
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMarka to jest Tyskie, albo Lech. Tyskie Gronie i Tyskie Książęce to są dwa gatunki piwa pod marką Tyskie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNie no, jasne - idź w zaparte. Tylko wytłumacz z jakiej d... uznałeś, że klasyfikacja organizmów będzie stosowna do piwa. Twój geniusz chyba Cię coś na manowce ostatnio zwodzi - może zimny prysznic pomoże?
Zamiast zimnego prysznica wypiję zimne piwo, a może raczej chłodne.
Comment
-
-
Kopyr, powołujesz się na wikipedię, a wyrwałeś cytat z kontekstu. "Gatunek to podstawowa jednostka formalna organizacji świata ożywionego i jednocześnie najniższa z podstawowych kategorii systematycznych". To prawda, tylko dajesz złe przykłady. Prześledźmy:
Królestwo: żywność
Gromada: napoje
Rząd: napoje alkoholowe
Rodzina: piwa
Rodzaj: górnej fermentacji lub dolnej fermentacji
Gatunek: pilzner, koźlak, pszeniczne...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPo co te nerwy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo więc właśnie. Skoro tak, to dlaczego nie uznać, że jest to jednostka najniższa, a upierając się przy stwierdzeniu gatunek=styl, właśnie wchodzimy na te wyższe (dyskusyjne) szczeble.
Gronie i Książęce to nie są dwa gatunki, tylko dwaj przedstawiciele gatunku.
Mam nieodparte wrażenie, że założyłeś ten temat faktycznie "dla śmiechu", swojego. Niech sobie poudowadniają, że nie są wielbłądem.
Comment
-
-
Wielbłąd
Domena eukarionty
Królestwo zwierzęta
Gromada ssaki
Podgromada ssaki żyworodne
Szczep łożyskowce
Rząd parzystokopytne
Rodzina wielbłądowate
Rodzaj wielbłąd
- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziAle jak Tyskie Gronie może być jednostką najniższą? W ten sposób to można uznać różne warki Groni za oddzielne gatunki (w poszukiwaniu możliwie najniższego szczebla).
Gronie i Książęce to nie są dwa gatunki, tylko dwaj przedstawiciele gatunku.
Wtedy zmieniający się z czasem smak Tyskiego, to może być naturalna ewolucja i przystosowywanie się do zmieniających się preferencji otoczenia/klientów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziMam nieodparte wrażenie, że założyłeś ten temat faktycznie "dla śmiechu", swojego. Niech sobie poudowadniają, że nie są wielbłądem.
A co powiecie o Orvalu? Gatunek, marka, styl - wszystko w jednym.
Założyłem ten wątek, bo byłem głęboko przekonany, że na warstwie językowej mam rację. Widzę jednak, że uzus tego nie potwierdza. Najprawdopodobniej skończy się tak, że będę w duchu krzywił się na ten gatunek, ale walczyć z wiatrakami chyba nie ma sensu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPoszczególne warki Gronia, to mogą być pokolenia, a poszczególne butelki/puszki to osobniki.
Wtedy zmieniający się z czasem smak Tyskiego, to może być naturalna ewolucja i przystosowywanie się do zmieniających się preferencji otoczenia/klientów.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
Comment