Ciepło, ciepło...
Abonament rtv - po co?
Collapse
X
-
Panowie, trzeba byc ślepym by nie wiidzeć, że od 20 lat wystepują ciągle te same gęby, przeskakujące dla niepoznaki między kanałami i stacjami, ale jest jeszcze 'zaplecze', czyli coś czego nie widac na wizji. Przykładów sa setki, można by z tego ułożyć leksykon:
Kolejnym charakterystycznym zjawiskiem w TVP jest pokoleniowość, dziedziczenie stanowisk. Władza przechodzi z ojca na syna, a potem pałeczkę przejmują wnuki. Wystarczy, że przez jakiś czas senior rodu pełnił jakąś ważną funkcję. Klasycznym przykładem jest tu familia Kraśków. (…) Rodzina Kraśków stanowi jakby oddzielną instytucję w TVP. Początek dynastii dał Wincenty Kraśko, sekretarz KC PZPR ds. kultury.
Wszystko, co szło na antenę, było z nim konsultowane. Wkrótce w dziale kultury w TVP pojawił się młody Kraśko [Tadeusz - J.R.N.], przed kilku laty jeszcze młodszy [Piotr Kraśko - J.R.N.]. Średni Kraśko był człowiekiem kochliwym i zmieniał partnerki. Ale miał ludzkie odruchy, wszystkie byłe żony oraz liczne przejściowe przyjaciółki nadal pracują w TVP i jakoś – mówią moi rozmówcy – w tym sobie w miarę bezkonfliktowo funkcjonują. To swoisty fenomen. W ślad familii Kraśków poszli inni. (…) Jedna z większych telewizyjnych rodzin wraz z ‘przyległościami’, czyli dziećmi, kuzynami, kochankami oraz bliższymi i dalszymi znajomymi – wg Michała Mońki (dziennikarza związanego z ‘Solidarnością’) – liczy 64 osoby”.
Teraz dałem sobie z tym spokój i jest OK.
PS.
Przypomniała mi się sytuacja z kieleckiego, gdzie nastał konflikt w jednym ze szpitali, aż do usunięcia dyrektora z funkcji i skazania go wyrokiem z powództwa cywilnego o 'zniesławienie'.
A było tak, że szpital któremu przewodził obsługiwało i obsługuje 15 lekarzy, ale jak ujawnił ów dyrektor w wywiadzie prasowym stanowi to 3 familie.Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2012-01-25, 14:30.
Comment
-
-
No i proszę, życie samo pisze zaskakujące scenariusze, czyli "Kraśko od czwartku szefem "Wiadomości"":
Pamietajcie o abonamencie.. he he he...
Comment
-
-
Z racji, iż Polska podpisała ACTA wklejam tylko link
Tam płacą najwyższy abonament"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziZ racji, iż Polska podpisała ACTA wklejam tylko link
Tam płacą najwyższy abonamentVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziKiedy podpisała"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Podpisała wczoraj. Ale i tak musi być jeszcze ratyfikowana przez polski parlament, parlamenty wszystkich innych państw UE i na koniec Parlament Europejski. A z tym ostatnim może być problem biorąc pod uwagę potencjalną niezgodność ACTA z Kartą Praw Podstawowych UE.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Zrobiło się dość zabawnie, ponieważ:
- minister Zdrojewski powiedział, że podpisanie ACTA nic nie zmieni w naszym prawie (to po co podpisywać?),
- minister Boni powiedział, że trzeba podpisać, bo inni podpisali (gdy to mówił, jeszcze nikt nie podpisał),
- premier Tusk ZAŻĄDAŁ wyjaśnień od ministrów co do trybu konsultalcji społecznych (jakby wcześniej nie wiedział, co jest grane),
- wczoraj wieczorem gruchnęła wieść, że przedstawiciel większości w Kongresie USA powiedział, że Kongres tej umowy nie ratyfikuje.
Comment
-
-
Comment
-
-
Dobre.
Jest taka fajna strona: http://www.agbnielsen.pl/2012-02-12,1704.html
która podaje wszelkie dane o tv: oglądalność, udział procentowy i przychody z reklam. Najnowsze wyniki poniżej. Jak widać TVP nie ma oporów przed przyjmowaniem kasy komercyjnej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziCzy podatki od psów są egzekwowane? W jaki sposób?
Pytanie Żą przywołało miłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy do ojca przyszedł list z urzędu miejskiego, że należy zapłacić (rzekomo zaległy) podatek za psa. Mieliśmy fajnego kundelka, wabił się Kiki a ja miałem wtedy moooże z 6-7 lat. Ojciec czytał list na głos i pamiętam, że prawie się pobeczałem gdy usłyszałem, że niezapłacenie podatku za psa spowoduje egzekucję komorniczą... a jako sześcioletnie dziecko nie chciałem aby jakaś komornicza przyszła i dokonała wspomnianej egzekucji na moim piesku. Zapytałem ojca, czy to oznacza, że zabiją nam psa? Musielibyście słyszeć śmiech mojego ojca... Do dzisiaj pamiętam tą sytuację i choć ojca i psa już dawno nie ma, to wspomnienie tej właśnie sytuacji wywołuje banana na mojej twarzy.
Co do podatku RTV, nie płacę go, bo TVP oglądam na VOD na komputerze. Komputer nie jest w rozumieniu ustawy odbiornikiem RTV więc mogą mi skoczyć na małego. Poza tym, uważam, że telewizja powinna puszczać 10 razy więcej reklam leków niż obecnie, bo te które oglądamy to leki na: alergię, sraczkę, ból głowy, dupy, przedramienia, łokcia, zatwardzenie, prawego kolana, grzybicę, łysienie, impotencję, próchnicę i wszawicę... tak jakby ludzie 100 lat temu w ogóle nie chorowali i nie żyli, a teraz nagle wszystkie choroby na wierzch wyszły...
ZDROWIA wszystkim i pamiętajcie aby nie siedzieć zbyt blisko telewizora!
Ja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedziPoza tym, uważam, że telewizja powinna puszczać 10 razy więcej reklam leków niż obecnie, bo te które oglądamy to leki na: alergię, sraczkę, ból głowy, dupy, przedramienia, łokcia, zatwardzenie, prawego kolana, grzybicę, łysienie, impotencję, próchnicę i wszawicę... tak jakby ludzie 100 lat temu w ogóle nie chorowali i nie żyli, a teraz nagle wszystkie choroby na wierzch wyszły...
Poza tym statystycznie dłużej żyjemy, to i stwarzamy choróbskom szans więcej...
Drugi OT: historia z psiakiem - rewela... Ja za Kazika nie płacę, bo moja gmina (na razie) nie chce .
Na koniec w temacie - co to jest abonament RTV?
Comment
-
-
Tutaj garść informacji , czyli prawda w pigułce o TVP.
Artykuł jednoznacznie obrazuje dno i zapaść państwowej telewizji ,
więc każdy , kto nie płaci abonamentu , ma pełne podstawy ,
aby tego nie robić. TVP to beczka bez dna , a na jej działalność
zwykły obywatel nie ma żadnego wpływu
Średnia płaca w TVP w 2011 r. wynosiła 6,9 tys. zł brutto. Telewizja publiczna płaci swoim pracownikom mniej więcej tyle, ile stacje komercyjne. Sęk w tym, że
Tu najlepsze "kwiatki" z tego artykułu.
Zatrudniająca aż 3632 pracowników telewizja publiczna musiała jednak na wynagrodzenia przeznaczyć
znacznie więcej pieniędzy, niż jej konkurenci - Polsat (862 osoby) i TVN (1532).
Rozpiętość zarobków w TVP jest wręcz szokująca - od 925 zł miesięcznie dla jednego
z pracowników OTV Olsztyn
(znacznie poniżej ustawowej płacy minimalnej)
do 57 044 dla jednego z dziennikarzy OTV w Poznaniu
Zysk netto wypracowany przez jednego etatowego pracownika w Polsacie wyniósł
w 2010 roku 234,6 tys. zł, podczas gdy w TVN był na poziomie 186,7 tys. zł,
a w państwowej telewizji zaledwie 5,2 tys. zł i to tylko dlatego,
że spółkę chroniła tarcza podatkowa
TVP planuje oszczędności. Pytanie gdzie ich dokonać. Działa w niej blisko 30 związków.
Ok. 300 osób zajmujących się działalnością
związkową nie można zwolnić ani nawet zweryfikować ich przydatnościpiwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns Wyświetlenie odpowiedziTu najlepsze "kwiatki" z tego artykułu.
Zatrudniająca aż 3632 pracowników telewizja publiczna musiała jednak na wynagrodzenia przeznaczyć
znacznie więcej pieniędzy, niż jej konkurenci - Polsat (862 osoby) i TVN (1532).
Rozpiętość zarobków w TVP jest wręcz szokująca - od 925 zł miesięcznie dla jednego
z pracowników OTV Olsztyn
(znacznie poniżej ustawowej płacy minimalnej)
do 57 044 dla jednego z dziennikarzy OTV w Poznaniu
Zysk netto wypracowany przez jednego etatowego pracownika w Polsacie wyniósł
w 2010 roku 234,6 tys. zł, podczas gdy w TVN był na poziomie 186,7 tys. zł,
a w państwowej telewizji zaledwie 5,2 tys. zł i to tylko dlatego,
że spółkę chroniła tarcza podatkowa
TVP planuje oszczędności. Pytanie gdzie ich dokonać. Działa w niej blisko 30 związków.
Ok. 300 osób zajmujących się działalnością
związkową nie można zwolnić ani nawet zweryfikować ich przydatności
Wydaje mi się, że powinni więcej prezesów zatrudnić, bo tych co mają jest prawdopodobnie za mało. Oczywiście z sekretarkami, asystentami, prawnikami, doradcami, masażystami i pucybutami. I jeszcze 10 nowych związków zawodowych by się przydało. Proponuję związek zawodowy osób zrzeszonych w związkach zawodowych. Żeby nie było, że są jedynie związki operatorów, prezenterów, realizatorów... Związek związkowców także jest niezbędny.
Zawsze mnie zastanawiało jak to jest, że PKS z Włodawy do Warszawy (225km) kosztuje 48zł a bus prywatnej firmy to koszt biletu 13zł tańszy. PKS z racji swojej rozpiętości i wielkości powinien móc negocjować ceny np. paliw z hurtownikami aby konkurować z prywaciarzem, co tak taniego paliwa już nie kupi. Z drugiej strony, prywaciarz nie ma 50 sekretarek, sprzątaczek, pomagierów, monterów więc na i tak drożej kupionej benzynie jest w stanie wykosić konkurencję - państwowego przewoźnika. Zresztą, państwowe to one są już chyba tylko z nazwy...
Przez analogię, podobnie jest w telewizjach. Bezsensowne koszty i wydatki telewizji publicznej kontra dość przemyślane i skalkulowane koszty i wydatki telewizji prywatnych. Bez znaczenia, czy to Polsat czy Tusk Vision Network. Skoro oni mogą mieć mniej pracowników to telewizja za przeproszeniem publiczna także powinna przeanalizować swoje kadry. Ale jeśli dojdą do wniosku, że trzeba będzie ludzi zwalniać to sytuacja powraca do punktu pierwszego czyli (strajkujących) związków zawodowych. W firmie prywatnej jest to nie do pomyślenia. Albo pracujesz i pracujesz. Albo nie pracujesz i wylatujesz na zbity pysk. Prosta logika.
Ja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziJa nie mam. I mieć nie będę.
A czym jest TVP i PR? Konglomeratem rodzinno-towarzyskim, są to w większości potomkowie "czerwonych dynastii", jakieś pomioty poUBeckie, gęby od 20 lat ciągle te same, wystarczy choćby obejrzeć 'Nocną Zmianę' z 1992 roku.
Pospieszalski w TVP ,program Ziarno, oraz dokonany kilka lat temu ordynarny zamach na 3 Program PR ,osobistości i osobliwości z Rzeczpospolitej i Gazety Polskiej : Ziemkiewicze , Sakiewicze ,Wldsteiny , Lichockie , i cała tego typu ekipa nawiedzonych "patriotów" dobitnie swiadczy
o Twoim obiektywiźmie i znajomości problematyki , w której sie wypowiadasz.piwoppns@wp.pl
Comment
-
Comment