Bo w tym właśnie sęk,że każdy ma inne kupki smakowe (tzn.inaczej czułe) i każdemu inaczej dane piwo smakuje.Jednemu adeptowi sensoryki piwo np. Bierhalle wyda się pysznym piwem,a drugiemu paskudnym.Suma sumarum:może nie ma złych piw?tylko różni smakosze?
Stawianie piwa Bierhalle za przykład jest nie na miejscu.
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Jednemu adeptowi sensoryki piwo np. Bierhalle wyda się pysznym piwem,a drugiemu paskudnym.Suma sumarum:może nie ma złych piw?tylko różni smakosze?
na pewno są piwa złe. Nikt mi nie wmówi że piwo z wyraźnym smakiem chemii z niewypłukanych zbiorników nie jest złe tylko komuś po prostu nie smakuje.
A piwa z bierhalle są jednymi z najpoprawniejszych jakie miałem okazję pić. A smakują mi niemal zawsze - był jeden wyjątek spowodowany najprawdopodobniej przez barmana.
na pewno są piwa złe. Nikt mi nie wmówi że piwo z wyraźnym smakiem chemii z niewypłukanych zbiorników nie jest złe tylko komuś po prostu nie smakuje.
A piwa z bierhalle są jednymi z najpoprawniejszych jakie miałem okazję pić. A smakują mi niemal zawsze - był jeden wyjątek spowodowany najprawdopodobniej przez barmana.
To dziękuje za wskazówki a propos piwa Bierhalle.Choć słyszałam ,że niedobre,to pójde spróbować,sama się przekonam i ocenie moimi własnymi kubkami smakowymi
To dziękuje za wskazówki a propos piwa Bierhalle.Choć słyszałam ,że niedobre,to pójde spróbować,sama się przekonam i ocenie moimi własnymi kubkami smakowymi
żeby nie było - mówię o bierhalle w Warszawie - z innych restauracji próbowałem tylko z Łodzi - trochę odbiegało jakością od Warszawskiego, ale tez trzymało poziom.
żeby nie było - mówię o bierhalle w Warszawie - z innych restauracji próbowałem tylko z Łodzi - trochę odbiegało jakością od Warszawskiego, ale tez trzymało poziom.
Mam nadzieje,że wrocławskie nie odbiega jakością od łódzkiego
Jest jeszcze parę czynników pobocznych, ale ich wpływ jest drugorzędny i dyskusyjny: receptura: podobno ciemne i mocne, i mocno chmielone piwa są trwalsze, podobno piwa refermentowane w butelce są trwalsze, wyższe pH piwa pomaga w zachowaniu stabilności smakowej, a niższe pH w stabilności mikrobiologicznej.
Drożdże fermentacji dolnej przystosowane są do niższych temperatur (5–13 °C), a pod koniec procesu opadają na dno fermentora. Brzeczka zarówno fermentuje jak i leżakuje w niskich temperaturach co powoduje dłuższe dojrzewanie piwa, większą trwałość jak również większe niż w piwach górnej fermentacji wydzielanie się dwutlenku węgla a tym samym bardziej orzeźwiający smak.
a piwa ciemne to piwa ponoć piwa górnej fermentacji,a piwa jasne-pilzneńskie-dolnej fermentacji
To jak to jest piwa ciemne i mocno chmielone górnej fermentacji czy jednak piwa dolnej fermentacji mają większą trwałość ?Użyte zostało słowo "podobno" piwa ciemne.Gdzie mogę znaleźć potwierdzenie tych słów,że to jednak piwa ciemne są bardziej trwałe?
Niby dlaczego drożdże górnej fermentacji mają wydzielać mniej CO2???
Określenie drożdże dolnej fermentacji nie wskazuje na to, że drozdże opadają na dno.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
a piwa ciemne to piwa ponoć piwa górnej fermentacji,a piwa jasne-pilzneńskie-dolnej fermentacji
To jak to jest piwa ciemne i mocno chmielone górnej fermentacji czy jednak piwa dolnej fermentacji mają większą trwałość ?Użyte zostało słowo "podobno" piwa ciemne.Gdzie mogę znaleźć potwierdzenie tych słów,że to jednak piwa ciemne są bardziej trwałe?
dziękuje bardzo za odpowiedź
Co ma piernik do wiatraka??
Porter bałtycki jest bardzo ciemnym piwem dolnej fermentacji, zaś saison czy tripel jest bardzo jasnym piwem zdecydowanie górnej fermentacji.
To nie kwestia koloru tylko użytych drożdży i ich zakresu optymalnych temperatur działania.
Niby dlaczego drożdże górnej fermentacji mają wydzielać mniej CO2???
Określenie drożdże dolnej fermentacji nie wskazuje na to, że drozdże opadają na dno.
w książce przewodnik piwosza,któtej autorem jest m.in. Pan Andrzej Sadownik podają,że piwa tzw górnej fermentacji "ale" powstają w wyniku akcji drożdży Sacharomyces cerevisiae ,które w trakcie swojej pracy ,a bywa,że po jej zakonczeniu gromadzą się przy powierzchni fermentującego roztworu(brzeczki),natomiast piwa tzw.dolnej fermentacji zwane lagerami powstają w wyniku fermentacji drożdży Sacharomyces cerevasiae var.varum,które po wykonaniu swej pracy zwykły gromadzić się w okolicach dna fermentatora-stąd nazwa "dolna fermentacja".Wygląda na to jednak,że zwykle opadają na dno.Niestety nie miałam przyjemności widzieć tego na żywo(a szkoda!),więc mogę tylko cytować autorów i ich obserwacje.
Wedle moich obserwacji zależy to od szczepu. Nie ma reguły.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Dokąd ta wymiana myśli zmierza, to sam nie wiem. Strasznie mierzi mnie to, jak ktoś pyta się o coś, po czym sam sobie odpowiada wiedząc lepiej od osób zapytanych i podpiera się tym co wyczytał w książkach, gdy poddawana mu jest wiedza podparta doświadczeniem. I cytuje swoje źródła i pisze strasznie dużo truizmów i znanych wszystkim siedzącym w temacie rzeczy (często z błędami merytorycznymi), drążąc niesamowicie temat, na który sobie już dawno odpowiedział, ale nie do końca. O co tu chodzi?
(rozmowa zaczęła się od eliminacji aminokwasów z piwa, później było trochę o kondensacji aldolowej, zbieraniu kapsli, trwałości piw górnej i dolnej fermentacji a teraz o tym czym się różnią piwa górnej i dolnej fermentacji... a wszystko w jednym temacie...)
Comment