Czy można wyeliminować aminokwasy z piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #31
    Do cherylady !!
    Ma być kubek smakowy do jasnej anielki
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cherylady Wyświetlenie odpowiedzi
      Bo w tym właśnie sęk,że każdy ma inne kupki smakowe (tzn.inaczej czułe) i każdemu inaczej dane piwo smakuje.Jednemu adeptowi sensoryki piwo np. Bierhalle wyda się pysznym piwem,a drugiemu paskudnym.Suma sumarum:może nie ma złych piw?tylko różni smakosze?
      Stawianie piwa Bierhalle za przykład jest nie na miejscu.
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • wsaczuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.09
        • 182

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cherylady Wyświetlenie odpowiedzi
        Jednemu adeptowi sensoryki piwo np. Bierhalle wyda się pysznym piwem,a drugiemu paskudnym.Suma sumarum:może nie ma złych piw?tylko różni smakosze?
        na pewno są piwa złe. Nikt mi nie wmówi że piwo z wyraźnym smakiem chemii z niewypłukanych zbiorników nie jest złe tylko komuś po prostu nie smakuje.

        A piwa z bierhalle są jednymi z najpoprawniejszych jakie miałem okazję pić. A smakują mi niemal zawsze - był jeden wyjątek spowodowany najprawdopodobniej przez barmana.

        Comment

        • cherylady
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.03
          • 21

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
          na pewno są piwa złe. Nikt mi nie wmówi że piwo z wyraźnym smakiem chemii z niewypłukanych zbiorników nie jest złe tylko komuś po prostu nie smakuje.

          A piwa z bierhalle są jednymi z najpoprawniejszych jakie miałem okazję pić. A smakują mi niemal zawsze - był jeden wyjątek spowodowany najprawdopodobniej przez barmana.

          To dziękuje za wskazówki a propos piwa Bierhalle.Choć słyszałam ,że niedobre,to pójde spróbować,sama się przekonam i ocenie moimi własnymi kubkami smakowymi

          Comment

          • cherylady
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2012.03
            • 21

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
            Do cherylady !!
            Ma być kubek smakowy do jasnej anielki

            Na kubki smakowe dobry kubek piwa

            Comment

            • wsaczuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 182

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cherylady Wyświetlenie odpowiedzi
              To dziękuje za wskazówki a propos piwa Bierhalle.Choć słyszałam ,że niedobre,to pójde spróbować,sama się przekonam i ocenie moimi własnymi kubkami smakowymi
              żeby nie było - mówię o bierhalle w Warszawie - z innych restauracji próbowałem tylko z Łodzi - trochę odbiegało jakością od Warszawskiego, ale tez trzymało poziom.

              Comment

              • cherylady
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.03
                • 21

                #37


                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
                żeby nie było - mówię o bierhalle w Warszawie - z innych restauracji próbowałem tylko z Łodzi - trochę odbiegało jakością od Warszawskiego, ale tez trzymało poziom.

                Mam nadzieje,że wrocławskie nie odbiega jakością od łódzkiego

                Comment

                • cherylady
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2012.03
                  • 21

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  Główne czynniki są dwa:



                  Jest jeszcze parę czynników pobocznych, ale ich wpływ jest drugorzędny i dyskusyjny: receptura: podobno ciemne i mocne, i mocno chmielone piwa są trwalsze, podobno piwa refermentowane w butelce są trwalsze, wyższe pH piwa pomaga w zachowaniu stabilności smakowej, a niższe pH w stabilności mikrobiologicznej.

                  Drożdże fermentacji dolnej przystosowane są do niższych temperatur (5–13 °C), a pod koniec procesu opadają na dno fermentora. Brzeczka zarówno fermentuje jak i leżakuje w niskich temperaturach co powoduje dłuższe dojrzewanie piwa, większą trwałość jak również większe niż w piwach górnej fermentacji wydzielanie się dwutlenku węgla a tym samym bardziej orzeźwiający smak.

                  a piwa ciemne to piwa ponoć piwa górnej fermentacji,a piwa jasne-pilzneńskie-dolnej fermentacji

                  To jak to jest piwa ciemne i mocno chmielone górnej fermentacji czy jednak piwa dolnej fermentacji mają większą trwałość ?Użyte zostało słowo "podobno" piwa ciemne.Gdzie mogę znaleźć potwierdzenie tych słów,że to jednak piwa ciemne są bardziej trwałe?

                  dziękuje bardzo za odpowiedź

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #39
                    Pomieszanie zpoplątaniem.

                    Niby dlaczego drożdże górnej fermentacji mają wydzielać mniej CO2???
                    Określenie drożdże dolnej fermentacji nie wskazuje na to, że drozdże opadają na dno.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mimazy
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.04
                      • 118

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cherylady Wyświetlenie odpowiedzi
                      a piwa ciemne to piwa ponoć piwa górnej fermentacji,a piwa jasne-pilzneńskie-dolnej fermentacji

                      To jak to jest piwa ciemne i mocno chmielone górnej fermentacji czy jednak piwa dolnej fermentacji mają większą trwałość ?Użyte zostało słowo "podobno" piwa ciemne.Gdzie mogę znaleźć potwierdzenie tych słów,że to jednak piwa ciemne są bardziej trwałe?

                      dziękuje bardzo za odpowiedź
                      Co ma piernik do wiatraka??
                      Porter bałtycki jest bardzo ciemnym piwem dolnej fermentacji, zaś saison czy tripel jest bardzo jasnym piwem zdecydowanie górnej fermentacji.
                      To nie kwestia koloru tylko użytych drożdży i ich zakresu optymalnych temperatur działania.

                      Comment

                      • cherylady
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2012.03
                        • 21

                        #42
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pomieszanie zpoplątaniem.

                        Niby dlaczego drożdże górnej fermentacji mają wydzielać mniej CO2???
                        Określenie drożdże dolnej fermentacji nie wskazuje na to, że drozdże opadają na dno.

                        w książce przewodnik piwosza,któtej autorem jest m.in. Pan Andrzej Sadownik podają,że piwa tzw górnej fermentacji "ale" powstają w wyniku akcji drożdży Sacharomyces cerevisiae ,które w trakcie swojej pracy ,a bywa,że po jej zakonczeniu gromadzą się przy powierzchni fermentującego roztworu(brzeczki),natomiast piwa tzw.dolnej fermentacji zwane lagerami powstają w wyniku fermentacji drożdży Sacharomyces cerevasiae var.varum,które po wykonaniu swej pracy zwykły gromadzić się w okolicach dna fermentatora-stąd nazwa "dolna fermentacja".Wygląda na to jednak,że zwykle opadają na dno.Niestety nie miałam przyjemności widzieć tego na żywo(a szkoda!),więc mogę tylko cytować autorów i ich obserwacje.
                        Last edited by cherylady; 2012-03-31, 13:24.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #43
                          Wedle moich obserwacji zależy to od szczepu. Nie ma reguły.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • moracz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.11
                            • 121

                            #44
                            Dokąd ta wymiana myśli zmierza, to sam nie wiem. Strasznie mierzi mnie to, jak ktoś pyta się o coś, po czym sam sobie odpowiada wiedząc lepiej od osób zapytanych i podpiera się tym co wyczytał w książkach, gdy poddawana mu jest wiedza podparta doświadczeniem. I cytuje swoje źródła i pisze strasznie dużo truizmów i znanych wszystkim siedzącym w temacie rzeczy (często z błędami merytorycznymi), drążąc niesamowicie temat, na który sobie już dawno odpowiedział, ale nie do końca. O co tu chodzi?

                            (rozmowa zaczęła się od eliminacji aminokwasów z piwa, później było trochę o kondensacji aldolowej, zbieraniu kapsli, trwałości piw górnej i dolnej fermentacji a teraz o tym czym się różnią piwa górnej i dolnej fermentacji... a wszystko w jednym temacie...)
                            Last edited by moracz; 2012-03-31, 13:35.

                            Comment

                            • cherylady
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2012.03
                              • 21

                              #45
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pomieszanie zpoplątaniem.

                              Niby dlaczego drożdże górnej fermentacji mają wydzielać mniej CO2???
                              .


                              Dlaczego mniej CO2?wg mnie zależy to od szczepu użytych drożdży,które pracują w różnych temperaturach

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X