Ja uwielbiam Pajarito,szczególnie dla walorów smakowych.To bezkompromisowy smak.Kto próbował to wie
Przy piwie o Yerba mate
Collapse
X
-
Do piewców Mate dołączyłem i ja. Gdy biorę yerbe do pracy, używam zaparzacza do kawy, nie chce mi się 3 razy zalewać butelki 0,7l W domu, normalnie z kubka, i zwykłej nierdzewnej bombilli.
Ile bierzesz na raz? 7 kopiastych łyżeczek na 0,7l wystarczy?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Samemu trzeba to wyczuć.Najlepiej aby do ostatniego łyka było czuć smak.Ja sypie 3/4 kubka i przelewam 1litr wody.Latem pije na zimno w zaparzaczu do herbaty z lodem.Oczywiscie na to potrzeba czasu.Nie jest to szybka kawka i pije yerbe gdy mam czasu troche wiecej.Comment
-
Historia yerba mate na ziemiach polskich to już ponad 100 lat i warto ją poznać
Jeśli ktoś tu kiedyś zajrzy i temat go zainteresuje to zapraszam do lektury mojego artykułu:
https://blog.dobreziele.pl/artykuly/...-mate-w-polsce
Mojej strony na FB:
Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.
Oraz mojego Polskiego Internetowego Muzeum Yerba Mate :
Jedyne miejsce w sieci z oryginalnymi zdjęciami ze starych publikacji opisujące yerba mate - herva mate w języku polskim. Tylko tutaj jak w muzeum zobaczycie żywą historię yerba mate w Polsce a to już ponad 100 lat.
Wszystkie wcześniej opublikowane materiały znajdziecie tam pogrupowane według lat powstania.
Mam nadzieję że to Muzeum pozwoli ocalić od zapomnienia te niezwykłe archiwalia. ?
👍 1Comment
-
Ciekawe, historia yerba mate ma też swoje polskie wątki związane z marką Amanda, którą założył polski emigrant w Argentynie Juan Szychowski i tam funkcjonuje muzeum jego imienia:
Ponad sto lat temu zjechali do północnej części argentyńskiej prowincji Misiones pierwsi Polacy, a wśród nich - członkowie rodziny Szychowskich. Zacny
Historia Polaka Jana Szychowskiego i Amanda Yerba Mate - firmy produkującej herbatę yerbę w Argentynie. Co znajduje się w Museo Histórico Juan Szychowski?
Comment
Comment