Dnia 24 lipca 2014 r. w Świętochłowicach przy ulicy Sztygarskiej 27 uwarzyliśmy pierwszą Warkę piwa w stylu Milk Stout.
Długo czekaliśmy na ten dzień...
Inspiracją dla powyższego przedsięwzięcia był od ponad roku istniejący minibrowar w Chorzowie, dzięki któremu zdobyliśmy bardzo wiele bezcennych doświadczeń organizacyjno - prawnych.
Browar Reden w Świętochłowicach podobnie jak i Minibrowar w Chorzowie mają tą samą nazwę, te same logo oraz praktycznie niezmienny skład osobowy od samego początku.
No, ale dość tego przynudzania, pora przejść do meritum.
Na dzień dzisiejszy browar w Świętochłowicach wyposażony jest w warzelnię o wybiciu 23 hl (2300 litrów), oraz w osiem tanko fermentorów o pojemności 40 hl (4000 litrów) każdy.
Według naszego, bardzo drobiazgowego głównego piwowara Łukasza Łazinki aparatura działa bez najmniejszych zastrzeżeń tak więc ruszamy z impetem.
Na chwilę obecną mamy uwarzonych osiem stylów piw:
„Wielka Szycha” Pils 12 Blg (Bohemian Pilsener) – Piwo dolnej fermentacji, jasne o złocistej barwie i gęstej białej pianie, zaskakuje nas bogatym aromatem Żateckiego chmielu, dopełnieniem jest smakowite połączenie słodowości z wyraźną goryczką pochodzącą z polskiej odmiany chmielu Marynka, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0 %.
„Łan Wheat” Amerykańskie Pszeniczne 12 Blg – American Wheat czyli piwo pszeniczne w wersji amerykańskiej. Lekkie, orzeźwiające o niskiej goryczce i bogatym aromacie cytrusów pochodzącym z amerykańskich odmian chmieli. Piwo pszeniczne w wersji amerykańskiej nie posiada typowych dla klasycznych niemieckich piw typu hefeweizen posmaków bananowych i goździkowych, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0%.
„Ale Mozajka” Single Hop APA 12 Blg (Amerykańskie Pale Ale) – miedziane piwo górnej fermentacji z bogatym smakiem słodu i uderzającym aromatem chmielu Mosaic – amerykańskiego chmiel aromatycznego, dającego aromat mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz aromaty żywiczne, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0%.
„Żniwa Chmielarzy” PIPA 15 Blg (Polskie India Pale Ale) – polska wersja chmielowej bomby, w której użyto tylko polskich odmian chmieli: Marynka, Sybilla, Iunga, Lubelski, polska odpowiedź na Amerykańskie India Pale Ale, sam zdecyduj, którą wersję wybierasz, ekstrakt 15°, alkohol 5,5-6,0 %.
„Mc Farmer” AIPA 15 Blg (Amerykańskie India Pale Ale) – Piwo górnej fermentacji, które zrewolucjonizowało współczesne piwowarstwo. Chmielowa bomba goryczki i niezwykłych cytrusowych aromatów. Zachwyca swoim zapachem i zaskakuje smakiem tych, którzy piją je po raz pierwszy, pod osłoną wspaniałych aromatów ukrywa solidną moc – ekstrakt 15°, alkohol 5,5-6,0 %.
„Blady Witek” Witbier 12 Blg – tradycyjne, belgijskie piwo pszeniczne, zwane również bier blanche (białe piwo) piwo górnej fermentacji, z wyczuwalnymi nutami owocowymi – słodkiej pomarańczy, curacao, kolendry, ze względu na swój cytrusowo-zbożowy smak i duże nasycenie witbier jest piwem dobrze gaszącym pragnienie, bardzo orzeźwiającym i odświeżającym, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0%.
„Milkołak” Milk Stout 16 Blg – Ciemne, prawie czarne piwo górnej fermentacji, z wyraźnymi nutami palonych słodów, kawy, ciemnej czekolady – w odróżnieniu od gorzkiego Dry Stouta, tu w smaku słodycz pochodząca z dodatku cukru mlecznego – laktozy – przełamuje goryczkę i doskonale balansuje smak, ekstrakt 16°, alkohol 5,0-5,5%.
„Pyszny Wyrób” Amber Lager 14 Blg – Piwo dolnej fermentacji, ciemny lager o barwie miedzi i brązu, zdecydowaną bogatą słodowość przeplataną nutami karmelowymi delikatnie przełamuje wyraźny aromat chmielu połączony ze zbalansowaną goryczką, ekstrakt 14°, alkohol do 5,5%.
Jak już wspomnieliśmy na początku fundamentem naszego zespołu jest dobra atmosfera oraz brak zmian kadrowych. Organizatorami całego przedsiębiorstwa byli Adam Maruszewski oraz Henryk Fityka.
Faktem jest iż nie doszłoby ono do skutku bez ogromu pracy włożonego przez Łukasza Łazinkę. Drugim piwowarem jest Marcin Strzelczyk, który razem z Łukaszem uzupełniają się wieloletnią wiedzą i doświadczeniem w piwowarstwie domowym.
Premiera naszych 5 piw, mianowicie Milkołak; Pyszny Wyrób; Blady Witek ; Łan Wheat, Mc Farmer nastąpi w Cieszynie w dniach 5-6.09.2014 r. na imprezie organizowanej przez Pana Grzegorza Zwierzynę pod nazwą „Bracka Jesień”.
Nasze premierowe piwa rozlane do butelek w limitowanej edycji. Cztery wyśmienite style, każdy tylko w 60-ciu ponumerowanych sztukach.
Dostępne tylko podczas "Brackiej Jesieni" w Cieszynie w najbliższy piątek i sobotę.
Kto pierwszy ten lepszy.
Ogólnopolską sprzedaż zamierzamy rozpocząć w ciągu najbliższych dwóch tygodni.
Mamy świadomość jak trudne stoi przed nami wezwanie oraz ile jeszcze przed nami problemów i nieprzespanych nocy.
Wszystko zweryfikują ludzie a konkretnie Wy, piwosze. Prosimy więc Was – trzymajcie za nas kciuki!
Pozdrawiamy
REDEN TEAM
Długo czekaliśmy na ten dzień...
Inspiracją dla powyższego przedsięwzięcia był od ponad roku istniejący minibrowar w Chorzowie, dzięki któremu zdobyliśmy bardzo wiele bezcennych doświadczeń organizacyjno - prawnych.
Browar Reden w Świętochłowicach podobnie jak i Minibrowar w Chorzowie mają tą samą nazwę, te same logo oraz praktycznie niezmienny skład osobowy od samego początku.
No, ale dość tego przynudzania, pora przejść do meritum.
Na dzień dzisiejszy browar w Świętochłowicach wyposażony jest w warzelnię o wybiciu 23 hl (2300 litrów), oraz w osiem tanko fermentorów o pojemności 40 hl (4000 litrów) każdy.
Według naszego, bardzo drobiazgowego głównego piwowara Łukasza Łazinki aparatura działa bez najmniejszych zastrzeżeń tak więc ruszamy z impetem.
Na chwilę obecną mamy uwarzonych osiem stylów piw:
„Wielka Szycha” Pils 12 Blg (Bohemian Pilsener) – Piwo dolnej fermentacji, jasne o złocistej barwie i gęstej białej pianie, zaskakuje nas bogatym aromatem Żateckiego chmielu, dopełnieniem jest smakowite połączenie słodowości z wyraźną goryczką pochodzącą z polskiej odmiany chmielu Marynka, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0 %.
„Łan Wheat” Amerykańskie Pszeniczne 12 Blg – American Wheat czyli piwo pszeniczne w wersji amerykańskiej. Lekkie, orzeźwiające o niskiej goryczce i bogatym aromacie cytrusów pochodzącym z amerykańskich odmian chmieli. Piwo pszeniczne w wersji amerykańskiej nie posiada typowych dla klasycznych niemieckich piw typu hefeweizen posmaków bananowych i goździkowych, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0%.
„Ale Mozajka” Single Hop APA 12 Blg (Amerykańskie Pale Ale) – miedziane piwo górnej fermentacji z bogatym smakiem słodu i uderzającym aromatem chmielu Mosaic – amerykańskiego chmiel aromatycznego, dającego aromat mango, cytryny, owoców tropikalnych oraz aromaty żywiczne, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0%.
„Żniwa Chmielarzy” PIPA 15 Blg (Polskie India Pale Ale) – polska wersja chmielowej bomby, w której użyto tylko polskich odmian chmieli: Marynka, Sybilla, Iunga, Lubelski, polska odpowiedź na Amerykańskie India Pale Ale, sam zdecyduj, którą wersję wybierasz, ekstrakt 15°, alkohol 5,5-6,0 %.
„Mc Farmer” AIPA 15 Blg (Amerykańskie India Pale Ale) – Piwo górnej fermentacji, które zrewolucjonizowało współczesne piwowarstwo. Chmielowa bomba goryczki i niezwykłych cytrusowych aromatów. Zachwyca swoim zapachem i zaskakuje smakiem tych, którzy piją je po raz pierwszy, pod osłoną wspaniałych aromatów ukrywa solidną moc – ekstrakt 15°, alkohol 5,5-6,0 %.
„Blady Witek” Witbier 12 Blg – tradycyjne, belgijskie piwo pszeniczne, zwane również bier blanche (białe piwo) piwo górnej fermentacji, z wyczuwalnymi nutami owocowymi – słodkiej pomarańczy, curacao, kolendry, ze względu na swój cytrusowo-zbożowy smak i duże nasycenie witbier jest piwem dobrze gaszącym pragnienie, bardzo orzeźwiającym i odświeżającym, ekstrakt 12°, alkohol do 5,0%.
„Milkołak” Milk Stout 16 Blg – Ciemne, prawie czarne piwo górnej fermentacji, z wyraźnymi nutami palonych słodów, kawy, ciemnej czekolady – w odróżnieniu od gorzkiego Dry Stouta, tu w smaku słodycz pochodząca z dodatku cukru mlecznego – laktozy – przełamuje goryczkę i doskonale balansuje smak, ekstrakt 16°, alkohol 5,0-5,5%.
„Pyszny Wyrób” Amber Lager 14 Blg – Piwo dolnej fermentacji, ciemny lager o barwie miedzi i brązu, zdecydowaną bogatą słodowość przeplataną nutami karmelowymi delikatnie przełamuje wyraźny aromat chmielu połączony ze zbalansowaną goryczką, ekstrakt 14°, alkohol do 5,5%.
Jak już wspomnieliśmy na początku fundamentem naszego zespołu jest dobra atmosfera oraz brak zmian kadrowych. Organizatorami całego przedsiębiorstwa byli Adam Maruszewski oraz Henryk Fityka.
Faktem jest iż nie doszłoby ono do skutku bez ogromu pracy włożonego przez Łukasza Łazinkę. Drugim piwowarem jest Marcin Strzelczyk, który razem z Łukaszem uzupełniają się wieloletnią wiedzą i doświadczeniem w piwowarstwie domowym.
Premiera naszych 5 piw, mianowicie Milkołak; Pyszny Wyrób; Blady Witek ; Łan Wheat, Mc Farmer nastąpi w Cieszynie w dniach 5-6.09.2014 r. na imprezie organizowanej przez Pana Grzegorza Zwierzynę pod nazwą „Bracka Jesień”.
Nasze premierowe piwa rozlane do butelek w limitowanej edycji. Cztery wyśmienite style, każdy tylko w 60-ciu ponumerowanych sztukach.
Dostępne tylko podczas "Brackiej Jesieni" w Cieszynie w najbliższy piątek i sobotę.
Kto pierwszy ten lepszy.
Ogólnopolską sprzedaż zamierzamy rozpocząć w ciągu najbliższych dwóch tygodni.
Mamy świadomość jak trudne stoi przed nami wezwanie oraz ile jeszcze przed nami problemów i nieprzespanych nocy.
Wszystko zweryfikują ludzie a konkretnie Wy, piwosze. Prosimy więc Was – trzymajcie za nas kciuki!
Pozdrawiamy
REDEN TEAM
Comment