Kolor: Ciemnobrązowy, patrząc pod światło pojawiają się rubinowe refleksy [4] Piana: Lekko beżowa, dość gęsta choć niejednorodna - cały przekrój wielkości oczek. Po nalaniu na 4 cm, potem pozostaje kożuszek z grubą obręczą przy szkle, a na nim samym ściele się gęsto. [4] Zapach: Głównie karmelowy z kwaskową nutą, nieszczególnie zachęcający. [3] Smak: Tak jak w jasnej pszenicy i tu nieoczekiwanie kwaśność, choć może bardziej kontrowana przez karmelową nutę słodową. Jakby ktoś zmiksował dość słodkie półciemne z miejscową jasną pszenicą. Ale tylko miejscową bo gdybym to piwo pił w ciemno nie zgadł bym, że ma coś wspólnego z tym gatunkiem. Jednak to połączenie owocowej kwaskowej wytrawności z dość mdłym karmelem zbyt się gryzie, niwelując charakterystykę pszenicznego słodu. Nie smakowało niestety... [2] Wysycenie: Dość wysokie, piecze na języku. [2.5] Opakowanie: Zwykła szklanka do piwa (niepszeniczna) bez logo, brak podkładki bo są tylko na barze. [1.5] Uwagi: To piwo to raczej pomyłka, miejmy nadzieję że jednorazowa.
Pite 16.08.2017 w browarze, 9 zł/0,5 l.
Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych to impreza dla prawdziwych smakoszy piwa. Po raz 8 odbędzie się spotkanie z najlepszymi browarami, które przywiozą ze sobą między 200 a 300 różnorodnych gatunków piw. Będą to 2 intensywne dni i JEDNO najlepsze miejsce pod słońcem: LUBLIN!
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment